Hozzávalók
A tésztához
- 3 szál újhagyma
- 2 ek olaj
- 150 g tejföl
- 1 mk cukor
- 45 g friss élesztő
- 600 g liszt
- 2 db tojás
- 250 g szoba-hőmérsékletű vaj
- 2 tk só
A lekenéshez
- 2 db tojássárgája
Hozzávalók
A tésztához
- 3 szál újhagyma
- 2 ek olaj
- 150 g tejföl
- 1 mk cukor
- 45 g friss élesztő
- 600 g liszt
- 2 db tojás
- 250 g szoba-hőmérsékletű vaj
- 2 tk só
A lekenéshez
- 2 db tojássárgája
Az újhagymás pogácsa mi mással kezdődne, mint hogy az újhagymát karikákra vágjuk, és egy serpenyőben közepes lángon, az olajon 4-5 perc alatt egy kissé lepirítjuk. Félre rakjuk hűlni. A tejfölhöz adjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és elkeverjük. A lisztet, a tojásokat, a kisebb kockákra vágott vajat, a sót és a tejfölös-élesztős keveréket egy nagy dagasztótálba rakjuk, és bedagasztjuk a tésztát. Mikor már szép sima, pár mozdulattal beledagasztjuk az újhagymát is, majd letakarva 45 percig pihentetjük.
Lisztezett deszkán 1-1,5 cm vastagra nyújtjuk, és kb. 2,5 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapíros tepsire tesszük őket, 20 percig kelesztjük, majd lekenjük a tetejüket lazán felvert tojássárgájával, és 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.
- Előkészítés és első kelesztés: 60 perc
- Formázás és második kelesztés: 30 perc
- Sütés: 15-20 perc
- Összesen: 105-110 perc
Ha tetszett az újhagymás pogácsa receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!