Hozzávalók
Az alap buggyantott tojás
- 1 db frissen tojt tojás
- 1 tk ecet/citrom
- 1 mk só
- víz
Buggyantott tojás rösztivel
Hozzávalók a rösztihez
- 4 db közepes burgonya
- só
- 2 db tojás
- 2 ek liszt
- 1 gerezd fokhagyma
- kevés szerecsendió
- 1 csokor friss petrezselyem
- bors
Hozzávalók a mártogatóshoz
- 200 g tejföl
- 1 ek oílvaolaj
- 1 csokor friss petrezselyem
- ½ db citrom leve
- 1 mk só
- 1 mk őrölt fehérbors
Buggyantott tojás tavaszi salátával (2 főre)
- 4 szem retek
- 2 marék zöldborsó
- 1 db kisebb kígyóuborka
- 2 marék friss bébispenót
- 2 marék rügysaláta
- 1 db citrom
- 2 ek olívaolaj
- 1 ek balzsamecet
- 1 tk cukor
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 mk só
- 1 mk bors
- 1 marék napraforgómag
Buggyantott tojás avokádókrémes szendvicsen (2 főre)
- 1 db nagy avokádó
- só
- bors
- 2 szelet sonka
- 10 szem koktélparadicsom
- 2 ek balzsamecet
- olívaolaj
- 2 szelet barnakenyér
3 frankó recept buggyantott tojással
Hozzávalók
Az alap buggyantott tojás
- 1 db frissen tojt tojás
- 1 tk ecet/citrom
- 1 mk só
- víz
Buggyantott tojás rösztivel
Hozzávalók a rösztihez
- 4 db közepes burgonya
- só
- 2 db tojás
- 2 ek liszt
- 1 gerezd fokhagyma
- kevés szerecsendió
- 1 csokor friss petrezselyem
- bors
Hozzávalók a mártogatóshoz
- 200 g tejföl
- 1 ek oílvaolaj
- 1 csokor friss petrezselyem
- ½ db citrom leve
- 1 mk só
- 1 mk őrölt fehérbors
Buggyantott tojás tavaszi salátával (2 főre)
- 4 szem retek
- 2 marék zöldborsó
- 1 db kisebb kígyóuborka
- 2 marék friss bébispenót
- 2 marék rügysaláta
- 1 db citrom
- 2 ek olívaolaj
- 1 ek balzsamecet
- 1 tk cukor
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 mk só
- 1 mk bors
- 1 marék napraforgómag
Buggyantott tojás avokádókrémes szendvicsen (2 főre)
- 1 db nagy avokádó
- só
- bors
- 2 szelet sonka
- 10 szem koktélparadicsom
- 2 ek balzsamecet
- olívaolaj
- 2 szelet barnakenyér
Az alap buggyantott tojás
Csak pár alapszabályt kell betartani ahhoz, hogy a buggyantott tojásotok ne egy sugákárosult xenomorph tojásához hasonlítson. Fontos, hogy a tojás friss legyen, különben kevesebb eséllyel fog szépen egyben maradni a vízbecsobbanást követően. A víznek nem szabad lobognia, mert így könnyen széttéphetné a tojást, ami szintén nem túl előnyös esztétikailag. Az is fontos, hogy ne sajnáljátok az ecetet a főzővízből, mert ez szintén hozzájárul ahhoz, hogy a tojás egyben tudjon maradni!
A finoman gyöngyöző, sós vízbe nyomatjuk az ecetet, majd a tojást egy kis tálkába törjük. Egy villa segítségével örvényt képzünk a vízben, majd ennek a közepébe csúsztatjuk a tojást egyenesen a tálból. 3 percen keresztül főzzük így, majd egy szűrőkanállal kiszedjük és hideg vízbe tesszük. Ez két szempontból is fontos, egyrészt nem fog túlkészülni, másrészt így megszabadítjuk az esetleges ecetes íztől. A perfekt buggyantott tojásnak a fehérje egyben van és szépen folyik a sárgája, ha egy késsel egy vékony kis vágást ejtünk rajta.
Buggyantott tojás rösztivel
A burgonyákat meghámozzuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük, besózzuk és félretesszük. A tojásokat enyhén felverjük, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a felaprított petrezselymet, szerecsendiót. A burgonyát jó alaposan kinyomkodjuk, a tojásos masszával és a liszttel összekeverjük. Egy órára a hűtőbe tesszük. Serpenyőben egy kevés olajat hevítünk és egy evőkanál segítségével kis kupacokat halmozunk, és elegyengetünk. A rösztik mindkét oldalát aranybarnára sütjük. A mártogatóshoz nincs más dolgunk, mint a tejfölt és az olívaolajat jó alaposan kikeverjük, fűszerezzük és belekeverjük a friss apróra vágott petrezselymet.
Buggyantott tojás tavaszi salátával
A retkeket és az uborkát vékony szeletekre vágjuk és egy salátás tálban összekeverjük a spenót- és salátalevelekkel, hozzádobjuk a zöldborsót is. A dresszinghez az olívaolajat elkeverjük a balzsamecettel és a cukorral, belefacsarjuk a citrom levét, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, majd sózzuk, borsozzuk. Az egészet alaposan összekeverjük. Egy száraz serpenyőben megpirítjuk a napraforgómagot és tálaláskor a salátára szórjuk.
Buggyantott tojás avokádókrémes szendvicsen
Az avokádó húsát egy kis edénybe rakjuk, sózzuk, borsozzuk és egy villával alaposan áttörjük. Közben kevés olívaolajon megpirítjuk a sonkaszeleteket. A koktélparadicsomokat félbevágjuk és pici olívaolajon pár perc alatt, nagy lángon megpirítjuk őket, majd hozzáadjuk a balzsamecetet és a finomra aprított petrezselymet. Az avokádókrémet a kenyérszeletekre kenjük, rárakunk 1-1 sonkaszeletet és ráhelyezzük a buggyantott tojásokat. A paradicsommal együtt tálaljuk!