Hirdetés

3 frankó recept buggyantott tojással

Hirdetés

3 frankó recept buggyantott tojással

Hirdetés

A tökéletes buggyantott tojáshoz vezető út néha félresikerült példányokkal és egy kis bosszankondással van övezve, de ez senkinek ne vegye el a kedvét. Kevés gyakorlással ugyanis professzionális buggyantott tojás gyártó kisiparosokká válhattok és ez a tudás egész évben nagy kincs. Mutatunk is 3 olyan receptet, amik önmagukban is fincsik, de a buggyantott tojás teszi fel mindegyiknél az i-re a pontot.

Hozzávalók (1 db buggyantott tojáshoz)

  • 1 frissen tojt tojás
  • 1 tk ecet/citrom
  • 1 mk só
  • víz

Csak pár alapszabályt kell betartani ahhoz, hogy a buggyantott tojásotok ne egy sugákárosult xenomorph tojásához hasonlítson. Fontos, hogy a tojás friss legyen, különben kevesebb eséllyel fog szépen egyben maradni a vízbecsobbanást követően. A víznek nem szabad lobognia, mert így könnyen széttéphetné a tojást, ami szintén nem túl előnyös esztétikailag. Az is fontos, hogy ne sajnáljátok az ecetet a főzővízből, mert ez szintén hozzájárul ahhoz, hogy a tojás egyben tudjon maradni!

A finoman gyöngyöző, sós vízbe nyomatjuk az ecetet, majd a tojást egy kis tálkába törjük. Egy villa segítségével örvényt képzünk a vízben, majd ennek a közepébe csúsztatjuk a tojást egyenesen a tálból. 3 percen keresztül főzzük így, majd egy szűrőkanállal kiszedjük és hideg vízbe tesszük. Ez két szempontból is fontos, egyrészt nem fog túlkészülni, másrészt így megszabadítjuk az esetleges ecetes íztől. A perfekt buggyantott tojásnak a fehérje egyben van és szépen folyik a sárgája, ha egy késsel egy vékony kis vágást ejtünk rajta.

Buggyantott tojás rösztivel

Fotó: Puskás Nóri

Hozzávalók a rösztihez:

  • 4 db közepes burgonya
  • 2 tojás
  • 2 ek. liszt
  • 1 gerezd fokhagyma
  • kevés szerecsendió
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • bors

Hozzávalók a mártogatóshoz:

  • 200 g tejföl
  • 1 ek. oílvaolaj
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • ½ citrom leve
  • 1 mk só
  • 1 mk őrölt fehérbors

A burgonyákat meghámozzuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük, besózzuk és félretesszük. A tojásokat enyhén felverjük, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a felaprított petrezselymet, szerecsendiót. A burgonyát jó alaposan kinyomkodjuk, a tojásos masszával és a liszttel összekeverjük. Egy órára a hűtőbe tesszük. Serpenyőben egy kevés olajat hevítünk és egy evőkanál segítségével kis kupacokat halmozunk, és elegyengetünk. A rösztik mindkét oldalát aranybarnára sütjük. A mártogatóshoz nincs más dolgunk, mint a tejfölt és az olívaolajat jó alaposan kikeverjük, fűszerezzük és belekeverjük a friss apróra vágott petrezselymet.

Buggyantott tojás tavaszi salátával

Hozzávalók a salátához (2 személyre)

  • 4 szem retek
  • 2 marék zöldborsó
  • 1 db kisebb kígyóuborka
  • 2 marék friss bébispenót
  • 2 marék rügysaláta
  • 1 citrom
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 ek balzsamecet
  • 1 tk cukor
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 mk só
  • 1 mk bors
  • 1 marék napraforgómag

A retkeket  és az uborkát vékony szeletekre vágjuk és egy salátás tálban összekeverjük a spenót- és salátalevelekkel, hozzádobjuk a zöldborsót is. A dresszinghez az olívaolajat elkeverjük a balzsamecettel és a cukorral, belefacsarjuk a citrom levét, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, majd sózzuk, borsozzuk. Az egészet alaposan összekeverjük. Egy száraz serpenyőben megpirítjuk a napraforgómagot és tálaláskor a salátára szórjuk.

Buggyantott tojás avokádókrémes szendvicsen

Fotó: Puskás Nóri

Hozzávalók az avokádókrémes szendvicshez (2 személyre)

  • 1 nagy avokádó
  • bors
  • 2 szelet sonka
  • 10 szem koktélparadicsom
  • kb 2 ek balzsamecet
  • olívaolaj
  • 2 szelet barnakenyér

Az avokádó húsát egy kis edénybe rakjuk, sózzuk, borsozzuk és egy villával alaposan áttörjük. Közben kevés olívaolajon megpirítjuk a sonkaszeleteket. A koktélparadicsomokat félbevágjuk és pici olívaolajon pár perc alatt, nagy lángon megpirítjuk őket, majd hozzáadjuk a balzsamecetet és a  finomra aprított petrezselymet. Az avokádókrémet a kenyérszeletekre kenjük, rárakunk 1-1 sonkaszeletet és ráhelyezzük a buggyantott tojásokat. A paradicsommal együtt tálaljuk!

 

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások