A Jókai-bableveshez a babot már előző nap érdemes hideg vízbe beáztatni, és a csülköt is megfőzhetjük egy nappal előre 3 liter vízben, 4-5 óra alatt. (A főzőlevére szükség lesz, ne öntsétek ki!) A csülökről a húst érdemes még melegen lefejteni a csontról, mert így szebb darabokat kapunk.

Egy lábasban olajat hevítünk, rádobjuk a finomra vágott hagymát, amit üvegesre párolunk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a fűszerpaprikát és felöntjük kb. 100 ml vízzel. Közepes lángon pároljuk és zsírjára pirítjuk. Hozzáadjuk a beáztatott tarkababot, és a füstölt csülök főzőlevéből kb. 2 litert. Sózzuk, borsozzuk és babérlevelet is beledobjuk. Amikor a bab félig megfőtt, hozzáadjuk a felaprított zöldségeket, a zellerzöldet és a petrezselyemzöldet is. Ha teljesen megpuhult a bab, felkarikázzuk a kolbászt, száraz serpenyőben megpirítjuk és ezt is hozzáadjuk a leveshez.
A tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel és 100 ml vízzel, és hozzáadjuk a leveshez. A csülökről lefejtett húst is beletesszük. Végül elkészítjük a csipetkét: összegyúrjuk a lisztet, a tojást és egy kis sót, kis csipeteket tépkedünk belőle, és a forrásban lévő leveshez adjuk. A csipetkékkel még 2-3 percig forraljuk a levest.