Receptek

Alegfrissebbtavaszimenü

A legfrissebb tavaszi menü

Hozzávalók
Spárgakrémleveshez
A bazsalikomolajhoz
1 csokor
bazsalikom
200 ml
semleges ízű olaj
A leveshez
500 g
spárga
1 l
víz
1 fej
kisebb vöröshagyma
A levesbetéthez
250 g
zöldspárga
2 ek
olívaolaj
bors
50 ml
száraz fehérbor
Epres tiramisuhoz
A sziruphoz
250 g
eper
1 db
narancs frissen facsart leve
3 ek
cukor
250 ml
víz
50 ml
triple sec vagy narancslikőr
A krémhez
500 g
mascarpone
4 db
tojássárgája
4 ek
porcukor
Az összeállításhoz
300 - 400 g
eper
1 csomag
babapiskóta
Epres pavlovához
A pavlovához
3 db
tojásfehérje
3 ek
víz
150 g
porcukor
1 ek
kukoricakeményítő
A krémhez
350 g
mascaropne
2 ek
porcukor
0.5 db
vaníliarúd
A karamellizált eperhez
250 g
eper
3 púpozott ek
cukor
1 ek
víz
1 ek
rózsavíz
40 g
habtejszín
2 ek
vaj

Elkészítés

Spárgakrémleves

img_1162.jpg

Az olajat és a bazsalikomot aprítógépbe tesszük és 2-3 percig járatva a gépet egészen finomra turmixoljuk. Egy serpenyőbe öntjük és gyöngyözésig melegítjük. Az olajat steril gézlapon átszűrjük és felhasználásig a hűtőbe tesszük.

A (fehér) spárga fejeit levágjuk, félretesszük. A szárak fás végét levágjuk, a spárga szárát zöldséghámozóval megtiszítjuk.A fás szárakat és a spárga héját (amit egyébként kidobnánk) enyhén sós vízben kifőzzük - ez lesz az alaplevünk.

Egy lábosban felolvasztjuk a vajat és rádobjuk a finomra vágott hagymát. A spárgát feldaraboljuk és szintén a lábosba dobjuk, pár percig pároljuk, majd felöntjük a spárgaalaplével és puhára főzzük.Elkészítjük a levesbetéteket: a zöldspárgák fás végeit letörjük, eldobjuk, a spárgák fejeit levágjuk, félretesszük, szárait pedig hosszában négy részre vágjuk.

Egy serpenyőben olajat forrósítunk, rádobjuk a zöldspárgát és a kétféle spárgafejet, sózzuk, borsozzuk és felöntjük a borral és addig hevítjük, amíg a bor alkoholtartalma elpárolog.A levest leturmixoljuk és szűrőn átszűrjük, a levesbetétekkel és néhány csepp bazsalikomolajjal tálaljuk.

Epres pavlova

img_1378.jpg

A sütőt 190 fokra előmelegítjük. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A cukrot és a keményítőt elkeverjük.A tojásfehérjéket egy csipet sóval robotgépben felverjük, amíg lágy habot kapunk. Hozzáadjuk a vizet és addig verjük, amíg újra összeáll a hab.  Fokozatosan adagolva hozzákeverjük a keményítővel elkevert cukrot, minden adag hozzáadása után legaéább 2 percig dolgoztatjuk a robotgépet magas fokozaton. Végül és további 5-7 percig verjük a habot, amíg egészen sűrű és fényes lesz.

A felvert habot a sütőpapírral bélelt sütőlapra kenjük korong alakban úgy, hogy az oldalai kissé magasabbak legyenek, helyet csinálva a krémnek. Az előmelegített sütőbe tesszük és azonnal visszavesszük a hőmérsékletet 150 fokra. 45 percig sütjük, amíg a habcsók külső kérget kap, de belül még puha. Elzárjuk a sütőt, ajtaját kitámasztjuk és további 1 órán át benne hagyjuk a pavlovát. Légmentesen lezárt dobozban tárolva 1 napot eláll.

A mascarponét keverőtálba tesszük és kikverjük a porcukorral és a vaníliarúd kikapart magjával.

Az epret felszeleteljük. A cukrot és a vizet közepes lábosba tesszük, felolvasztom, majd néha megkeverve világosbarna karamellt főzünk belőle. Amikor kezd sűrűsödni és a színe megfelelő, lehúzzuk a tűzről és hozzákeverjük az epreszeleteket. Ha a karamell megkeményedik, visszatesszük a tűzre, és felolvasztjuk. Hagyjuk kihűlni, amikor teljesen kihűlt, friss epret szeletelünk bele.

Összeállítjuk a desszertet: A pavlovára kanalazzuk a mascarpone krémet és a tetejére halmozzuk a karamellizált epret.

Van még néhány spárgás receptünk: például ez a csodás rizottó, aminek a receptjét itt találjátok, vagy ez az epres tiramisu.

www.streetkitchen.hu

A szezon két legnagyobb sztárját, a spárgát és az epret mutatjuk be nektek a lehető legjobb formájukban. Ne hagyjátok ki az alkalmat, futás a piacra vagy a sarki boltba és szerezzétek be a hozzávalókat az isteni leveshez, rizottóhoz és a mennyei desszertekhez! Melyiket választjátok? A tiramisut vagy a pavlovát? 

Hozzávalók

5 - 6 főre
Spárgakrémleveshez
A bazsalikomolajhoz
1 csokor
bazsalikom
200 ml
semleges ízű olaj
A leveshez
500 g
spárga
1 l
víz
1 fej
kisebb vöröshagyma
A levesbetéthez
250 g
zöldspárga
2 ek
olívaolaj
bors
50 ml
száraz fehérbor
Epres tiramisuhoz
A sziruphoz
250 g
eper
1 db
narancs frissen facsart leve
3 ek
cukor
250 ml
víz
50 ml
triple sec vagy narancslikőr
A krémhez
500 g
mascarpone
4 db
tojássárgája
4 ek
porcukor
Az összeállításhoz
300 - 400 g
eper
1 csomag
babapiskóta
Epres pavlovához
A pavlovához
3 db
tojásfehérje
3 ek
víz
150 g
porcukor
1 ek
kukoricakeményítő
A krémhez
350 g
mascaropne
2 ek
porcukor
0.5 db
vaníliarúd
A karamellizált eperhez
250 g
eper
3 púpozott ek
cukor
1 ek
víz
1 ek
rózsavíz
40 g
habtejszín
2 ek
vaj

Spárgakrémleves

img_1162.jpg

Az olajat és a bazsalikomot aprítógépbe tesszük és 2-3 percig járatva a gépet egészen finomra turmixoljuk. Egy serpenyőbe öntjük és gyöngyözésig melegítjük. Az olajat steril gézlapon átszűrjük és felhasználásig a hűtőbe tesszük.

A (fehér) spárga fejeit levágjuk, félretesszük. A szárak fás végét levágjuk, a spárga szárát zöldséghámozóval megtiszítjuk.A fás szárakat és a spárga héját (amit egyébként kidobnánk) enyhén sós vízben kifőzzük - ez lesz az alaplevünk.

Egy lábosban felolvasztjuk a vajat és rádobjuk a finomra vágott hagymát. A spárgát feldaraboljuk és szintén a lábosba dobjuk, pár percig pároljuk, majd felöntjük a spárgaalaplével és puhára főzzük.Elkészítjük a levesbetéteket: a zöldspárgák fás végeit letörjük, eldobjuk, a spárgák fejeit levágjuk, félretesszük, szárait pedig hosszában négy részre vágjuk.

Egy serpenyőben olajat forrósítunk, rádobjuk a zöldspárgát és a kétféle spárgafejet, sózzuk, borsozzuk és felöntjük a borral és addig hevítjük, amíg a bor alkoholtartalma elpárolog.A levest leturmixoljuk és szűrőn átszűrjük, a levesbetétekkel és néhány csepp bazsalikomolajjal tálaljuk.

Epres pavlova

img_1378.jpg

A sütőt 190 fokra előmelegítjük. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A cukrot és a keményítőt elkeverjük.A tojásfehérjéket egy csipet sóval robotgépben felverjük, amíg lágy habot kapunk. Hozzáadjuk a vizet és addig verjük, amíg újra összeáll a hab.  Fokozatosan adagolva hozzákeverjük a keményítővel elkevert cukrot, minden adag hozzáadása után legaéább 2 percig dolgoztatjuk a robotgépet magas fokozaton. Végül és további 5-7 percig verjük a habot, amíg egészen sűrű és fényes lesz.

A felvert habot a sütőpapírral bélelt sütőlapra kenjük korong alakban úgy, hogy az oldalai kissé magasabbak legyenek, helyet csinálva a krémnek. Az előmelegített sütőbe tesszük és azonnal visszavesszük a hőmérsékletet 150 fokra. 45 percig sütjük, amíg a habcsók külső kérget kap, de belül még puha. Elzárjuk a sütőt, ajtaját kitámasztjuk és további 1 órán át benne hagyjuk a pavlovát. Légmentesen lezárt dobozban tárolva 1 napot eláll.

A mascarponét keverőtálba tesszük és kikverjük a porcukorral és a vaníliarúd kikapart magjával.

Az epret felszeleteljük. A cukrot és a vizet közepes lábosba tesszük, felolvasztom, majd néha megkeverve világosbarna karamellt főzünk belőle. Amikor kezd sűrűsödni és a színe megfelelő, lehúzzuk a tűzről és hozzákeverjük az epreszeleteket. Ha a karamell megkeményedik, visszatesszük a tűzre, és felolvasztjuk. Hagyjuk kihűlni, amikor teljesen kihűlt, friss epret szeletelünk bele.

Összeállítjuk a desszertet: A pavlovára kanalazzuk a mascarpone krémet és a tetejére halmozzuk a karamellizált epret.

Van még néhány spárgás receptünk: például ez a csodás rizottó, aminek a receptjét itt találjátok, vagy ez az epres tiramisu.

Ha tetszett a legfrissebb tavaszi menü receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept