Fantasztikus desszertek

Anagyklasszikus-Marlenka

A nagy klasszikus - Marlenka

Hozzávalók
A tésztához
80 g
méz
190 g
cukor
1 ek
szódabikarbóna
1 tk
ecet
2 db
nagy tojás
580 g
liszt
A krémhez
400 ml
sűrített tej
3 db
tojássárgája
30 g
méz
A tetejére
durvára vágott dió
120 g
vaj
180 g
vaj

Elkészítés
A tésztához a vajat, mézet és cukrot összeolvasztjuk, amíg feloldódik a cukor. Az ecetet és a szódabikarbónát összekeverjük (ilyenkor felhabzik), hozzáadjuk a mézes keverékhez és kb. 14-15 percig kevergetjük, hogy sötét, narancsszínű legyen a tészta alapja. Amikor langyosra hűlt, belekeverjük a tojásokat és a lisztet. Ha lágy lenne, kicsit hűtőbe rakjuk a tésztát, majd 6 részre osztjuk és 2 sütőpapír között (hogy a lágy tészta ne tapadjon se a deszkára, se a nyújtófára) kinyújtjuk  a tepsi méretére és sütőpapírra helyezzük, 180 fokra előmelegített sütőben 5 percig sütjük mindegyik lapot.
A krémhez a tojássárgáját a sűrített tejjel közepes láng fölött kicsit összefőzzük (3-4 perc), megvárjuk amíg langyosra hűl, hozzákeverjük a többi hozzávalót és a tésztarétegek közé kenjük. A legfelső réteget is megkenjük krémmel és megszórjuk a durvára vágott dióval. Legalább egy napra hűtőbe rakjuk, majd tálalás előtt hagyjuk szobahőmérsékleten 1-2 órát pihenni.

www.streetkitchen.hu

A marlenkát kicsit macerás elkészíteni otthon, a legnagyobb kihívás mégis az, hogy bírjátok kivárni a hűtési időt és utána még azt a pár órát szobahőmérsékleten, amíg megpuhul a tészta és istenien omlós lesz. De megéri ;)

Hozzávalók

1 db 16x22 cm-es tepsihez
A tésztához
80 g
méz
190 g
cukor
1 ek
szódabikarbóna
1 tk
ecet
2 db
nagy tojás
580 g
liszt
A krémhez
400 ml
sűrített tej
3 db
tojássárgája
30 g
méz
A tetejére
durvára vágott dió
120 g
vaj
180 g
vaj
A tésztához a vajat, mézet és cukrot összeolvasztjuk, amíg feloldódik a cukor. Az ecetet és a szódabikarbónát összekeverjük (ilyenkor felhabzik), hozzáadjuk a mézes keverékhez és kb. 14-15 percig kevergetjük, hogy sötét, narancsszínű legyen a tészta alapja. Amikor langyosra hűlt, belekeverjük a tojásokat és a lisztet. Ha lágy lenne, kicsit hűtőbe rakjuk a tésztát, majd 6 részre osztjuk és 2 sütőpapír között (hogy a lágy tészta ne tapadjon se a deszkára, se a nyújtófára) kinyújtjuk  a tepsi méretére és sütőpapírra helyezzük, 180 fokra előmelegített sütőben 5 percig sütjük mindegyik lapot.
A krémhez a tojássárgáját a sűrített tejjel közepes láng fölött kicsit összefőzzük (3-4 perc), megvárjuk amíg langyosra hűl, hozzákeverjük a többi hozzávalót és a tésztarétegek közé kenjük. A legfelső réteget is megkenjük krémmel és megszórjuk a durvára vágott dióval. Legalább egy napra hűtőbe rakjuk, majd tálalás előtt hagyjuk szobahőmérsékleten 1-2 órát pihenni.

Ha tetszett a nagy klasszikus - Marlenka receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept