A tejet elkeverjük az ecettel, majd kb. 10 percig állni hagyjuk. Egy másik tálban robotgéppel kikeverjük a tojásokat a vaníliaaromával, az olvasztott vajjal és a kristálycukorral. Hozzáöntjük a tejes-ecetes elegyet, elkeverjük és beleszitáljuk a lisztet, belereszeljük a citrom héját, hozzáadjuk a fahéjat, a kardamomot, a sót és a sütőport. Csomómentesre keverjük és egy nagy cumiba töltjük.
Az aebleskiver palacsintasütőt kikenjük olajjal, majd a kis mélyedéseket háromnegyedig töltjük. Közepes lángon megsütjük a minipalacsintákat, majd óvatosan fellazítjuk egy fogpiszálóval az oldalaikat és félig átfordítjuk.
Ekkor megint belenyomunk egy adag tésztát, kb. a negyedéig, belefordítjuk a már megsült felet, és hagyjuk 2-3 percig sülni.
Ezután kiszedjük őket és lekvárral, valamint porcukorral megszórva tálaljuk
Aebleskiver:dánpalacsintagolyó
Egy cuki kis palacsintagolyó, amihez a dánok külön serpenyőt is használnak. Szuper reggeli opció, ha egy kicsit szexibb, fenszibb, fullosabb verziójára vágysz a már alapból is “a reggelik királyának” emlegetett palacsintának.
Az aebleskiver tésztája fűszeres, illatos, és épp annyira különleges, hogy tökéletesen feldobja a szokásos reggeli rutint. És ha még nem telnétek be a palacsintákkal: a 2025-ös őszi Street Kitchen magazinban további szuper recepteket is találtok – édeset, sósat, klasszikusat és újragondoltat egyaránt! :)
Hozzávalók
A tálaláshoz
Elkészítés
A tejet elkeverjük az ecettel, majd kb. 10 percig állni hagyjuk. Egy másik tálban robotgéppel kikeverjük a tojásokat a vaníliaaromával, az olvasztott vajjal és a kristálycukorral. Hozzáöntjük a tejes-ecetes elegyet, elkeverjük és beleszitáljuk a lisztet, belereszeljük a citrom héját, hozzáadjuk a fahéjat, a kardamomot, a sót és a sütőport. Csomómentesre keverjük és egy nagy cumiba töltjük.
Az aebleskiver palacsintasütőt kikenjük olajjal, majd a kis mélyedéseket háromnegyedig töltjük. Közepes lángon megsütjük a minipalacsintákat, majd óvatosan fellazítjuk egy fogpiszálóval az oldalaikat és félig átfordítjuk.
Ekkor megint belenyomunk egy adag tésztát, kb. a negyedéig, belefordítjuk a már megsült felet, és hagyjuk 2-3 percig sülni.
Ezután kiszedjük őket és lekvárral, valamint porcukorral megszórva tálaljuk

TIPP: Ha nincs otthon aebleskivered, a tésztát egy szimpla palacsintasütőben is kisütheted úgy, akár egy amerikai palacsintát.
Az aebleskiver nemcsak vörösáfonya-lekvárral finom – kipróbálhatod vaníliás tejföllel, fahéjas cukorral, mogyorókrémmel vagy akár friss gyümölcsökkel is. Kávé mellé tökéletes kényeztető falat, de egy villásreggeli sztárja is lehet. Ha vendégeket vársz, készíts belőle dupla adagot, mert ezek a kis golyók gyanúsan gyorsan eltűnnek a tányérokról!
Ha egyszer beindul a palacsintavonat nincs megállás! Mutatunk még néhány receptet, ami új szintre emeli ezt a klasszikus kedvencet:
Ha tetszett az aebleskiver: dán palacsintagolyó receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!