Piték

Almáspitezsírral

Almás pite zsírral
Almás pite zsírral tányéron

Hozzávalók
150 g
zsír
2 ek
joghurt
150 g
kristálycukor
1 db
tojás
400 g
finomliszt
1 csomag
sütőpor
(12 g-os kiszerelés)
A töltelékhez
1.5 kg
alma
120 g
kristálycukor
1 csomag
vaníliás cukor
(8 g-os kiszerelés)
2 tk
fahéj
2 db
citrom
100 g
búzadara
A lekenéshez
2 db
tojás
A tálaláshoz
porcukor

Elkészítés
  1. A töltelékhez a megmosott és kicsumázott almákat lereszeljük egy tálba, majd hozzáadjuk a kristálycukrot és a vaníliás cukrot, a fahéjat, a két citrom reszelt héját és levét, majd hagyjuk állni.

  2. Addig megcsináljuk a tésztát, amihez egy robotgép üstjébe mérjük a zsírt, a joghurtot, a kristálycukrot és a tojásokat, összekeverjük, utána pedig hozzáadjuk a lisztet és a sütőport. Ruganyos tésztát dagasztunk belőle, és letakarva hűtőbe tesszük 1 órára. 

  3. Addig kinyomkodjuk az almából a felesleges levet, amit engedett, és hozzákeverjük a  búzadarát.

  4. A tésztát két egyforma darabra vágjuk, az egyiket kinyújtjuk és a tepsi aljába helyezzük, majd ráhalmozzuk az almát. A másik darab tésztát is kinyújtjuk, rátesszük az alma tetejére, megkenjük tojással és megszurkáljuk egy villával.

  5. 175 fokra előmelegített sütőben, 35-40 percig sütjük. Tálalás előtt meghintjük porcukorral.

Tipp: alma helyett használhatunk körtét, ami kicsit krémesebb és édesebb, ezért kevesebb cukor is elég bele. Ha extráznád, akkor 1-1 marék darált dió vagy mandula az almába keverve brutál jó textúrát ad neki.


www.streetkitchen.hu

Klasszikus, „régi házi” stílusban készült pite, amivel visszanyúlunk a hagyományos, zsírral készült tésztához. Készülj fel egy falatnyi nosztalgiára!

Az almás pite zsírral az a süti, ami nem akar trükközni: egyszerű alapanyagok, jó ízek, jó állag. A zsíros tészta pont azt a fajta omlósságot hozza, amitől már sütés közben tudod, hogy ez jó lesz. Nincs túlfűszerezve, nincs túlgondolva — csak egy klasszik süti, ami nagyon jól működik.

Hozzávalók

8 főre
150 g
zsír
2 ek
joghurt
150 g
kristálycukor
1 db
tojás
400 g
finomliszt
1 csomag
sütőpor
(12 g-os kiszerelés)
A töltelékhez
1.5 kg
alma
120 g
kristálycukor
1 csomag
vaníliás cukor
(8 g-os kiszerelés)
2 tk
fahéj
2 db
citrom
100 g
búzadara
A lekenéshez
2 db
tojás
A tálaláshoz
porcukor

Elkészítés

  1. A töltelékhez a megmosott és kicsumázott almákat lereszeljük egy tálba, majd hozzáadjuk a kristálycukrot és a vaníliás cukrot, a fahéjat, a két citrom reszelt héját és levét, majd hagyjuk állni.

  2. Addig megcsináljuk a tésztát, amihez egy robotgép üstjébe mérjük a zsírt, a joghurtot, a kristálycukrot és a tojásokat, összekeverjük, utána pedig hozzáadjuk a lisztet és a sütőport. Ruganyos tésztát dagasztunk belőle, és letakarva hűtőbe tesszük 1 órára. 

  3. Addig kinyomkodjuk az almából a felesleges levet, amit engedett, és hozzákeverjük a  búzadarát.

  4. A tésztát két egyforma darabra vágjuk, az egyiket kinyújtjuk és a tepsi aljába helyezzük, majd ráhalmozzuk az almát. A másik darab tésztát is kinyújtjuk, rátesszük az alma tetejére, megkenjük tojással és megszurkáljuk egy villával.

  5. 175 fokra előmelegített sütőben, 35-40 percig sütjük. Tálalás előtt meghintjük porcukorral.

Tipp: alma helyett használhatunk körtét, ami kicsit krémesebb és édesebb, ezért kevesebb cukor is elég bele. Ha extráznád, akkor 1-1 marék darált dió vagy mandula az almába keverve brutál jó textúrát ad neki.


Almás pite zsírral
Almás pite zsírral (Fotó: Street Kitchen)

A töltelékben a lényeg az alma, és ebben a verzióban abszolút főszereplő. A tészta nem nyomja el, nem lesz nehéz vagy túl édes, inkább csak körbeöleli azt a friss, enyhén fűszeres ízt, amit egy jó almás pitétől vársz. Ez az, amit hétköznap este is simán megcsinálsz, mert nem igényel sok energiát

A zsírral készült tészta rugalmas, szépen sül, a végeredmény pedig egy olyan pite, amit ha kiveszel a sütőből, hirtelen több kéz nyúl felé, mint amennyire számítottál. :)

Az almás pite zsírral igazán tuti kis süti, de van még pite a tarsolyunkban! Mutatunk is hármat!

Rákóczi túrós pite

Cukormentes szilvás pite

Mennyei kávés-diós pite

Ha tetszett az almás pite zsírral receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése