Az amerikai mázas fahéjas csiga elkészítéséhez egy dagasztógép üstjébe tesszük a tejet, az élesztőt, a cukrot, a lisztet, sót, a tojásokat és a vaníliaőrleményt, és a géppel elkezdjük összedolgozni. Amikor kezd összeállni a tészta, hozzáadagoljuk a felkockázott vajat kis részletekben. 4-5 percig dagasztjuk a tésztát, majd légmentesen lezárva 60 percig kelesztjük.
A karamellás krémhez a vajat, a cukrot, a fahéjat, a mézet és sót egy tálban robotgéppel keverni kezdjük, közben a tejszínt lassan hozzácsorgatjuk. Egy 20 x 30 cm-es tepsi aljára kenjük a karamellás krémet úgy, hogy egyenletesen fedje mindenhol. Ezután szintén robotgéppel kikeverjük a fahéjas töltelék hozzávalóit is egy tálban.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen 1 cm-es vastagságúra nyújtjuk, egyenletesen elkenjük rajta a fahéjas tölteléket, majd levágjuk a tészta széleit, hogy egyenes oldalú téglalapot kapjunk. A hosszabbik oldalnál kezdve szorosan feltekerjük, majd 10 egyenlő csigát vágunk belőle. Ezeket a csigákat belepakoljuk a tepsibe, majd szobahőmérsékleten további 30 percig kelesztjük. Ha megkeltek a csigák, 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük, majd 10-15 percig hűlni hagyjuk őket.
A tetejére kerülő krémsajtos máz hozzávalóit alaposan kikeverjük, lekenjük vele a csigákat és még melegében tálaljuk.

- Elkészítési idő: 40 perc
- Pihentetési idő: 1 óra 45 perc
- Sütési idő: 30-35 perc