Almás sütik

Amerikainagyivegánalmáspitéje

Amerikai nagyi vegán almás pitéje
Amerikai nagyi vegán almás pitéje

Hozzávalók
400 g
finomliszt
1 csipet
150 g
porcukor
1 mk
vaníliaőrlemény
180 g
hideg növényi vaj alternatíva
1 db
citrom reszelt héja
5 ek
jéghideg víz
A töltelékhez
1 kg
alma
200 g
barna cukor
2 tk
őrölt fahéj
1 tk
őrölt szerecsendió
1 ek
juharszirup
A kenéshez
2 ek
kókuszkrém
(konzerv)
2 ek
juharszirup
2 ek
étolaj

Elkészítés
  1. A finomlisztet egy dagasztógép üstjébe dobjuk, hozzáadjuk a sót, a porcukrot és a vaníliaőrleményt. Alaposan elkeverjük, majd mehet hozzá a felkockázott vegán vaj helyettesítő, amivel elkezdjük összedolgozni. Mikor kissé már morzsalékos a tésztánk alapja, hozzáadjuk a citrom reszelt héját és a jéghideg vizet. Így gyúrunk belőle egy szép feszes tésztát. Amikor ez megvan, nejlonba csomagoljuk, és bedobjuk a hűtőbe 30 percre.

  2. A töltelékhez az almákat megpucoljuk, majd vékony szeletekre vágjuk és egy keverőtálba dobjuk. Elkeverjük a barna cukorral, a fahéjjal, a szerecsendióval és a juharsziruppal. 

  3. A pihentetett tésztát kettéosztjuk, és az egyik felét lisztezett felületen kör alakúra nyújtjuk.

  4. A piteformánk alját kibéleljük sütőpapírral, majd belehelyezzük a kinyújtott tésztát és óvatosan lenyomkodjuk. A lelógó részeket levagdossuk. Fontos, hogy legyen fala ennek a pitének, úgyhogy körbe is fedje a sütőforma oldalát a tészta. Megszurkáljuk a tésztát villával, majd kibéleljük sütőpapírral és sütőbabot öntünk bele. Így sütjük elő a tésztánkat 170 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt.

  5. Mikor megsült a piténk alja, szépen kitöltjük az almaszeletekkel, a fennmaradó almás-cukros levet pedig rálocsoljuk.

  6. Kinyújtjuk a tészta másik felét is kör alakúra, és rárakjuk a töltelékre. Alaposan lenyomkodjuk az oldala mentén. A tetején vágunk négy, csepp alakú lyukat, ahol távozhat a levegő. 

  7. Kikeverjük a kókuszkrémet a juharsziruppal és az olajjal, majd lekenjük a tészta tetejét, és további 30 percig sütjük 170 fokon.

  8. A kész pitét hagyjuk hűlni 30 percig, majd tálalhatjuk is.

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz
Az Almás sütik támogatója:
Tartalom szponzorációs logó

Az almás pite az amerikaiak szerint annyira ikonikus, hogy szállóige született róla: „As American as apple pie” („Olyan amerikai, mint az almás pite”).

pictogram

Vegán

Az amerikai almás pite talán a világ legismertebb desszertje. Nem véletlen, hogy a „pie” az amerikai kultúrában egyenesen az otthon, a biztonság és a család szimbólumává vált. A klasszikus változatban az almát cikkekre vágva, fűszeresen, ropogósra sült, aranybarna tészta alatt tálalják. A recept vegán változata sem veszít a bájából: a növényi vaj, a kókuszkrém és a juharszirup garantálja, hogy ugyanolyan omlós és fényes legyen a pite, mint a hagyományos változat.

Érdemes savanykásabb almát használni, például Granny Smith-t, ami sütés után is megtartja karakteres ízét. A pumpkin spice szirup remek kiegészítő lehet, de ha nincs kéznél, készíthetünk házi változatot is: fahéj, gyömbér, szegfűszeg és szerecsendió keverékéből.


Hozzávalók

1 db pitéhez
400 g
finomliszt
1 csipet
150 g
porcukor
1 mk
vaníliaőrlemény
180 g
hideg növényi vaj alternatíva
1 db
citrom reszelt héja
5 ek
jéghideg víz
A töltelékhez
1 kg
alma
200 g
barna cukor
2 tk
őrölt fahéj
1 tk
őrölt szerecsendió
1 ek
juharszirup
A kenéshez
2 ek
kókuszkrém
(konzerv)
2 ek
juharszirup
2 ek
étolaj

Elkészítés

  1. A finomlisztet egy dagasztógép üstjébe dobjuk, hozzáadjuk a sót, a porcukrot és a vaníliaőrleményt. Alaposan elkeverjük, majd mehet hozzá a felkockázott vegán vaj helyettesítő, amivel elkezdjük összedolgozni. Mikor kissé már morzsalékos a tésztánk alapja, hozzáadjuk a citrom reszelt héját és a jéghideg vizet. Így gyúrunk belőle egy szép feszes tésztát. Amikor ez megvan, nejlonba csomagoljuk, és bedobjuk a hűtőbe 30 percre.

  2. A töltelékhez az almákat megpucoljuk, majd vékony szeletekre vágjuk és egy keverőtálba dobjuk. Elkeverjük a barna cukorral, a fahéjjal, a szerecsendióval és a juharsziruppal. 

  3. A pihentetett tésztát kettéosztjuk, és az egyik felét lisztezett felületen kör alakúra nyújtjuk.

  4. A piteformánk alját kibéleljük sütőpapírral, majd belehelyezzük a kinyújtott tésztát és óvatosan lenyomkodjuk. A lelógó részeket levagdossuk. Fontos, hogy legyen fala ennek a pitének, úgyhogy körbe is fedje a sütőforma oldalát a tészta. Megszurkáljuk a tésztát villával, majd kibéleljük sütőpapírral és sütőbabot öntünk bele. Így sütjük elő a tésztánkat 170 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt.

  5. Mikor megsült a piténk alja, szépen kitöltjük az almaszeletekkel, a fennmaradó almás-cukros levet pedig rálocsoljuk.

  6. Kinyújtjuk a tészta másik felét is kör alakúra, és rárakjuk a töltelékre. Alaposan lenyomkodjuk az oldala mentén. A tetején vágunk négy, csepp alakú lyukat, ahol távozhat a levegő. 

  7. Kikeverjük a kókuszkrémet a juharsziruppal és az olajjal, majd lekenjük a tészta tetejét, és további 30 percig sütjük 170 fokon.

  8. A kész pitét hagyjuk hűlni 30 percig, majd tálalhatjuk is.

Amerikai nagyi vegán almás pitéje
Amerikai nagyi vegán almás pitéje (Fotó: Street Kitchen)

Az előblindelés (vagyis a tészta elősütése sütőbabbal) elengedhetetlen. Ez biztosítja, hogy a pite alja ropogós maradjon, és ne ázzon el a tölteléktől. Ha nincs sütőbabunk, használhatunk száraz rizst vagy lencsét is – pontosan ugyanúgy működik.

Az amerikai nagyi vegán almás pitéje mellett még más vegán sütink is van!

Vegán zabmuffin áfonyával

Vegán szedres-szilvás panna cotta

A legjobb vegán tiramisu

Ha tetszett az amerikai nagyi vegán almás pitéje receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése