A finomlisztet egy dagasztógép üstjébe dobjuk, hozzáadjuk a sót, a porcukrot és a vaníliaőrleményt. Alaposan elkeverjük, majd mehet hozzá a felkockázott vegán vaj helyettesítő, amivel elkezdjük összedolgozni. Mikor kissé már morzsalékos a tésztánk alapja, hozzáadjuk a citrom reszelt héját és a jéghideg vizet. Így gyúrunk belőle egy szép feszes tésztát. Amikor ez megvan, nejlonba csomagoljuk, és bedobjuk a hűtőbe 30 percre.
A töltelékhez az almákat megpucoljuk, majd vékony szeletekre vágjuk és egy keverőtálba dobjuk. Elkeverjük a barna cukorral, a fahéjjal, a szerecsendióval és a juharsziruppal.
A pihentetett tésztát kettéosztjuk, és az egyik felét lisztezett felületen kör alakúra nyújtjuk.
A piteformánk alját kibéleljük sütőpapírral, majd belehelyezzük a kinyújtott tésztát és óvatosan lenyomkodjuk. A lelógó részeket levagdossuk. Fontos, hogy legyen fala ennek a pitének, úgyhogy körbe is fedje a sütőforma oldalát a tészta. Megszurkáljuk a tésztát villával, majd kibéleljük sütőpapírral és sütőbabot öntünk bele. Így sütjük elő a tésztánkat 170 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt.
Mikor megsült a piténk alja, szépen kitöltjük az almaszeletekkel, a fennmaradó almás-cukros levet pedig rálocsoljuk.
Kinyújtjuk a tészta másik felét is kör alakúra, és rárakjuk a töltelékre. Alaposan lenyomkodjuk az oldala mentén. A tetején vágunk négy, csepp alakú lyukat, ahol távozhat a levegő.
Kikeverjük a kókuszkrémet a juharsziruppal és az olajjal, majd lekenjük a tészta tetejét, és további 30 percig sütjük 170 fokon.
A kész pitét hagyjuk hűlni 30 percig, majd tálalhatjuk is.
Amerikainagyivegánalmáspitéje

Az almás pite az amerikaiak szerint annyira ikonikus, hogy szállóige született róla: „As American as apple pie” („Olyan amerikai, mint az almás pite”).
Vegán
Az amerikai almás pite talán a világ legismertebb desszertje. Nem véletlen, hogy a „pie” az amerikai kultúrában egyenesen az otthon, a biztonság és a család szimbólumává vált. A klasszikus változatban az almát cikkekre vágva, fűszeresen, ropogósra sült, aranybarna tészta alatt tálalják. A recept vegán változata sem veszít a bájából: a növényi vaj, a kókuszkrém és a juharszirup garantálja, hogy ugyanolyan omlós és fényes legyen a pite, mint a hagyományos változat.
Érdemes savanykásabb almát használni, például Granny Smith-t, ami sütés után is megtartja karakteres ízét. A pumpkin spice szirup remek kiegészítő lehet, de ha nincs kéznél, készíthetünk házi változatot is: fahéj, gyömbér, szegfűszeg és szerecsendió keverékéből.
Hozzávalók
A töltelékhez
A kenéshez
Elkészítés
A finomlisztet egy dagasztógép üstjébe dobjuk, hozzáadjuk a sót, a porcukrot és a vaníliaőrleményt. Alaposan elkeverjük, majd mehet hozzá a felkockázott vegán vaj helyettesítő, amivel elkezdjük összedolgozni. Mikor kissé már morzsalékos a tésztánk alapja, hozzáadjuk a citrom reszelt héját és a jéghideg vizet. Így gyúrunk belőle egy szép feszes tésztát. Amikor ez megvan, nejlonba csomagoljuk, és bedobjuk a hűtőbe 30 percre.
A töltelékhez az almákat megpucoljuk, majd vékony szeletekre vágjuk és egy keverőtálba dobjuk. Elkeverjük a barna cukorral, a fahéjjal, a szerecsendióval és a juharsziruppal.
A pihentetett tésztát kettéosztjuk, és az egyik felét lisztezett felületen kör alakúra nyújtjuk.
A piteformánk alját kibéleljük sütőpapírral, majd belehelyezzük a kinyújtott tésztát és óvatosan lenyomkodjuk. A lelógó részeket levagdossuk. Fontos, hogy legyen fala ennek a pitének, úgyhogy körbe is fedje a sütőforma oldalát a tészta. Megszurkáljuk a tésztát villával, majd kibéleljük sütőpapírral és sütőbabot öntünk bele. Így sütjük elő a tésztánkat 170 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt.
Mikor megsült a piténk alja, szépen kitöltjük az almaszeletekkel, a fennmaradó almás-cukros levet pedig rálocsoljuk.
Kinyújtjuk a tészta másik felét is kör alakúra, és rárakjuk a töltelékre. Alaposan lenyomkodjuk az oldala mentén. A tetején vágunk négy, csepp alakú lyukat, ahol távozhat a levegő.
Kikeverjük a kókuszkrémet a juharsziruppal és az olajjal, majd lekenjük a tészta tetejét, és további 30 percig sütjük 170 fokon.
A kész pitét hagyjuk hűlni 30 percig, majd tálalhatjuk is.

Az előblindelés (vagyis a tészta elősütése sütőbabbal) elengedhetetlen. Ez biztosítja, hogy a pite alja ropogós maradjon, és ne ázzon el a tölteléktől. Ha nincs sütőbabunk, használhatunk száraz rizst vagy lencsét is – pontosan ugyanúgy működik.
Az amerikai nagyi vegán almás pitéje mellett még más vegán sütink is van!
Ha tetszett az amerikai nagyi vegán almás pitéje receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!



