A panna cottához az agaragart, a keményítőt és a porcukrot egy tálban összekeverjük, majd hozzáöntjük a mandulaital felét, és ezzel csomómentesre keverjük.
A maradék mandulaitalt felforraljuk a kókuszkrémmel, majd a vaníliaaromát is belekeverjük. Hozzácsorgatjuk a kikevert keményítős, agaragaros alapot, majd folyamatos keverés mellett, közepes lángon felforraljuk, 2-3 percig gyöngyözve forraljuk, hogy az agaragar teljesen ki tudja fejteni a zselésítő hatását.
Azonnal poharakba vagy formákba öntjük, a tetejét elsimítjuk, és szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni, ez kb. 15 perc. Ezután legalább 2 órára hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.
A szószhoz a szilvát kimagozzuk és felkockázzuk, majd egy gyorsforralóba rakjuk a szederrel és a cukorral. A szederből pár darabot tegyünk félre a díszítéshez. Hozzáadjuk a lime levét is és 5 percig forraljuk közepes lángon, ezután hozzáadjuk a keményítőt, csomómentesre keverjük és további 5 percig forraljuk. Végül botmixerrel krémesre zúzzuk és egy finom szövésű szűrőn is átpasszírozzuk, hogy minél krémesebb legyen.
A megdermedt panna cották tetejére kanalazzuk a szedres-szilvás szószt, és friss szederrel díszítjük.
Vegánszedres-szilváspannacotta
Ez a vegán szedres-szilvás panna cotta egyszerre krémes, gyümölcsös és üdítően könnyed. A kókusz és a mandulaital lágy alapot ad, a szeder és a szilva pedig savanykás-édes kontrasztot hoz, amitől minden falat igazi nyári desszertélmény lesz – ráadásul teljesen tejmentesen.
Vegán
A vegán szedres-szilvás panna cotta könnyed, mégis elegáns desszert, ami megmutatja, hogy tej nélkül is lehet selymesen krémes édességet készíteni. A mandulaitalos alap jól átveszi a szeder és szilva ízét, így minden falatban ott van a gyümölcsök természetes édessége és enyhe savassága is.
Hozzávalók
A szószhoz
A tálaláshoz
Elkészítés
A panna cottához az agaragart, a keményítőt és a porcukrot egy tálban összekeverjük, majd hozzáöntjük a mandulaital felét, és ezzel csomómentesre keverjük.
A maradék mandulaitalt felforraljuk a kókuszkrémmel, majd a vaníliaaromát is belekeverjük. Hozzácsorgatjuk a kikevert keményítős, agaragaros alapot, majd folyamatos keverés mellett, közepes lángon felforraljuk, 2-3 percig gyöngyözve forraljuk, hogy az agaragar teljesen ki tudja fejteni a zselésítő hatását.
Azonnal poharakba vagy formákba öntjük, a tetejét elsimítjuk, és szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni, ez kb. 15 perc. Ezután legalább 2 órára hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.
A szószhoz a szilvát kimagozzuk és felkockázzuk, majd egy gyorsforralóba rakjuk a szederrel és a cukorral. A szederből pár darabot tegyünk félre a díszítéshez. Hozzáadjuk a lime levét is és 5 percig forraljuk közepes lángon, ezután hozzáadjuk a keményítőt, csomómentesre keverjük és további 5 percig forraljuk. Végül botmixerrel krémesre zúzzuk és egy finom szövésű szűrőn is átpasszírozzuk, hogy minél krémesebb legyen.
A megdermedt panna cották tetejére kanalazzuk a szedres-szilvás szószt, és friss szederrel díszítjük.

Ez a vegán szedres-szilvás panna cotta nemcsak látványra mutatós, hanem ízre is perfekt: a gyümölcsréteg frissítő kontrasztot ad a lágy panna cottának. Könnyű, nem túl édes, ezért akár egy vacsora lezárásaként, akár hétköznapi nassként is tökéletes választás, amit vegán és nem vegán vendégek egyaránt szívesen kanalaznak.
Még több vegán édességre fáj a fogad? Rajtunk nem múlik, íme, még három recept!
Ha tetszett a vegán szedres-szilvás panna cotta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!