Szezonális receptek

Ázsiaisavanyúcukkini

Ázsiai savanyú cukkini
Ázsiai savanyú cukkini, amit pálcikával is ehetsz

Hozzávalók
3 db
cukkini
(200 g/db)
A marinádhoz
60 ml
rizsecet
20 ml
sötét balzsamecet
80 ml
szójaszósz
80 ml
szezámolaj
1 ek
méz
1 ek
pirított szezámmag
1 tk
chilipehely
1 tk
durvára tört szecsuáni bors
2 gerezd
zúzott fokhagyma

Elkészítés
  1. A cukkiniket hosszában négybe vagy hatba vágjuk mérettől függően, és kb. 5 cm-es hasábokra daraboljuk. Egy keverőtálban alaposan besózzuk és állni hagyjuk 15 percig. Közben a marinád hozzávalóit kikeverjük.

  2. A cukkinihasábokat folyó víz alatt leöblítjük, és egy szűrőben hagyjuk lecsöpögni. 

  3. Egy befőttesüvegbe pakoljuk a cukkinihasábokat, ráöntjük a marinádot, lezárjuk, alaposan összerázzuk és egy éjszakára hűtőbe rakjuk.


www.streetkitchen.hu

Van, mikor úgy terem a cukkini, hogy megtámad a kertben, egyik nap még semmi, másnap meg már tele van vele a veteményes. Persze nem kell saját kertednek lenni ahhoz, hogy elkészítsd ezt a fullos savanyúságot.

pictogram

Vega

Az ázsiai savanyú cukkini nem egy konkrét, évszázados hagyománnyal bíró étel, inkább egy modern, fúziós stílusú fogás, ami a kínai, koreai és japán konyha gyors savanyítási technikáiból merít. A gyors savanyított zöldségek a legtöbb ázsiai étkezés kötelező kísérői: nemcsak ízben adnak friss, savas ellenpontot a zsírosabb vagy umamiban gazdag fogásoknak, de segítik az emésztést is. A cukkini pedig ideális alap – gyorsan átveszi az ízeket, roppanós marad, és bármikor beszerezhető.

Hűtőben, jól záródó üvegben vagy dobozban 4–5 napig simán eláll, de minden nap egyre intenzívebb lesz az íze. Ha több napra tervezed, érdemes enyhébbre hangolni a pácot vagy leönteni róla a levet 2–3 nap után, hogy ne puhuljon túl.

Tipp: válassz ehhez a recepthez kisebb, zsenge cukkiniket, mert a nagyobb példányok héja is túl vastag és a magos része sem a legjobb egy ilyen marinált verzióhoz.

Hozzávalók

1 db 1 l-es befőttesüveghez
3 db
cukkini
(200 g/db)
A marinádhoz
60 ml
rizsecet
20 ml
sötét balzsamecet
80 ml
szójaszósz
80 ml
szezámolaj
1 ek
méz
1 ek
pirított szezámmag
1 tk
chilipehely
1 tk
durvára tört szecsuáni bors
2 gerezd
zúzott fokhagyma

Elkészítés

  1. A cukkiniket hosszában négybe vagy hatba vágjuk mérettől függően, és kb. 5 cm-es hasábokra daraboljuk. Egy keverőtálban alaposan besózzuk és állni hagyjuk 15 percig. Közben a marinád hozzávalóit kikeverjük.

  2. A cukkinihasábokat folyó víz alatt leöblítjük, és egy szűrőben hagyjuk lecsöpögni. 

  3. Egy befőttesüvegbe pakoljuk a cukkinihasábokat, ráöntjük a marinádot, lezárjuk, alaposan összerázzuk és egy éjszakára hűtőbe rakjuk.


Ázsiai savanyú cukkini
Ázsiai savanyú cukkini (Fotó: Street Kitchen)

A legjobb benne, hogy szinte bármi mellé működik: remekül passzol grillezett húsokhoz, főleg csirkéhez vagy kacsához, feldob bármilyen ázsiai pirított tésztát vagy ráment, de köretként simán lemegy curryk, sült rizs vagy akár nyári tekercsek mellé is. Ha szendvicset vagy bao bucikat készítesz, abban is nagyon jól működik, mert frissít és roppan.

Szezámolajat és szecsuáni borsot nagyobb hipermarketek nemzetközi részlegén vagy ázsiai élelmiszerboltokban érdemes keresni, de online is könnyen beszerezhetők.

Az ázsiai savanyú cukkini mellett ezeket a cukkinis kajákat se hagyd ki nyáron!

Cukkinis virslis tészta

Cukkinis aprópecsenye

Töltött cukkini air fryerben

Ha tetszett az ázsiai savanyú cukkini receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése