Fantasztikus desszertek

Baklava-torta

Baklava-torta

Hozzávalók
A szóráshoz
160 g
pisztácia
160 g
mandula
160 g
dió
160 g
kristálycukor
2 tk
őrölt fahéj
1 tk
szerecsendió
A rétegezéshez
13 db
réteslap
290 g
olvasztott vaj
A sziruphoz
350 ml
víz
290 g
kristálycukor
3 db
fahéjrúd
80 g
méz
1 db
narancs
A mascarponekrémhez
160 g
mascarpone
1 ek
porcukor
pár csepp vaníliaaroma

Elkészítés

A baklava-torta első lépéseként a szóráshoz használt magkeveréket készítjük el. Ehhez a magvakat aprítóval apróra zúzzuk, és összekeverjük a cukorral, a fahéjjal és a szerecsendióval. A réteslapokat kicsomagoljuk, és ha nagy méretű lapokkal dolgozunk, kettévágjuk őket. A tortaforma aljába rétegezünk 3 db félbehajtott lapot úgy, hogy minden réteg közé kenünk az olvasztott vajból. Erre jön újra egy kis vaj, szórunk rá egy réteget a magos keverékből, majd újra mehet rá 3-4 réteg vajas réteslap, cukros magvak, újabb  réteg vajas réteslap és cukros magos szórás. 

Az utolsó 3-4 réteslappal zárjuk a sort. A tortaformában egy éles késsel felszeleteljük a baklavát 12 szeletre, meglocsoljuk a maradék olvasztott vajjal, és szórunk még rá magokat. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük.

A sziruphoz a vizet, a cukrot, a fahéjat, a mézet, illetve a narancs reszelt héját és kifacsart levét egy lábasba rakjuk és 10-15 percig forraljuk, majd félrerakjuk hűlni. A frissen sült baklavát még forrón meglocsoljuk a sziruppal, majd mikor kihűlt, szeleteljük.

A krémhez robotgéppel kihabosítjuk a mascarponét, belekeverjük a porcukrot és a vaníliaaromát, és habzsákból minden szeletre nyomunk egy adag krémet. A tetejét még egy kevés aprított magkeverékkel díszítjük.

baklava-torta-2
Baklava-torta (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 35-40 perc
  • Sütési idő: kb. 40 perc

Még több izgalmas tortarecept Nóritól:

Sacher-torta

Madártej-torta

Téli fűszeres diótorta

www.streetkitchen.hu

A baklava nem épp a fitt desszertek kategóriagyőztese, sőt valahol a sor végén kulloghat szegény. De ha szereted a finom sütiket, akkor ne mondj le 1-1 szelet isteni, édes baklava-tortáról!

Hozzávalók

1 18 cm-es tortához
A szóráshoz
160 g
pisztácia
160 g
mandula
160 g
dió
160 g
kristálycukor
2 tk
őrölt fahéj
1 tk
szerecsendió
A rétegezéshez
13 db
réteslap
290 g
olvasztott vaj
A sziruphoz
350 ml
víz
290 g
kristálycukor
3 db
fahéjrúd
80 g
méz
1 db
narancs
A mascarponekrémhez
160 g
mascarpone
1 ek
porcukor
pár csepp vaníliaaroma

A baklava-torta első lépéseként a szóráshoz használt magkeveréket készítjük el. Ehhez a magvakat aprítóval apróra zúzzuk, és összekeverjük a cukorral, a fahéjjal és a szerecsendióval. A réteslapokat kicsomagoljuk, és ha nagy méretű lapokkal dolgozunk, kettévágjuk őket. A tortaforma aljába rétegezünk 3 db félbehajtott lapot úgy, hogy minden réteg közé kenünk az olvasztott vajból. Erre jön újra egy kis vaj, szórunk rá egy réteget a magos keverékből, majd újra mehet rá 3-4 réteg vajas réteslap, cukros magvak, újabb  réteg vajas réteslap és cukros magos szórás. 

Az utolsó 3-4 réteslappal zárjuk a sort. A tortaformában egy éles késsel felszeleteljük a baklavát 12 szeletre, meglocsoljuk a maradék olvasztott vajjal, és szórunk még rá magokat. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük.

A sziruphoz a vizet, a cukrot, a fahéjat, a mézet, illetve a narancs reszelt héját és kifacsart levét egy lábasba rakjuk és 10-15 percig forraljuk, majd félrerakjuk hűlni. A frissen sült baklavát még forrón meglocsoljuk a sziruppal, majd mikor kihűlt, szeleteljük.

A krémhez robotgéppel kihabosítjuk a mascarponét, belekeverjük a porcukrot és a vaníliaaromát, és habzsákból minden szeletre nyomunk egy adag krémet. A tetejét még egy kevés aprított magkeverékkel díszítjük.

baklava-torta-2
Baklava-torta (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 35-40 perc
  • Sütési idő: kb. 40 perc

Még több izgalmas tortarecept Nóritól:

Sacher-torta

Madártej-torta

Téli fűszeres diótorta

Ha tetszett a Baklava-torta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept