Brutális kaják

Bakonyisertéstokány

Bakonyi sertéstokány

Hozzávalók
150 g
kenyérszalonna
1 fej
vöröshagyma
(200 g/fej)
1 db
paradicsom
(110 g/db)
1 db
tv-paprika
(90 g/db)
3 gerezd
fokhagyma
1 mk
egész kömény
1 ek
majoránna
700 g
sertéslapocka
1 ek
fűszerpaprika
1 ek
pritaminpaprika
1 ek
daráltpaprika-krém
só, bors
300 g
fehér csiperkegomba
A habaráshoz
175 g
tejföl
30 g
finomliszt

Elkészítés

A bakonyi sertéstokány első lépéseként a szalonnát kb. 0,5 cm-es kockákra vágjuk és egy lábasba tesszük. Közepes hőfokon kisütjük a zsírját, majd hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát. Közepesen erős hőfokon kb. 3 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a szintén kb. 0,5 cm-es kockákra vágott paradicsomot és paprikát, a zúzott fokhagymát, a köményt, a majoránnát, és további 1 percig pirítjuk. 

A húst kb. 3 cm-es tokányokra, vagyis csíkokra vágjuk, és hozzáadjuk a hagymás alaphoz. Erős hőfokon kb. 1 percig pirítjuk, megszórjuk a fűszerpaprikával, átkeverjük, majd felöntjük annyi vízzel, ami kb. 2 ujjnyira ellepi. Pontos mennyiséget azért nem lehet megadni, mert más-más mennyiségű vizet enged ki magából a hús. Én 1 litert öntöttem rá. 

Amikor forr, hozzáadjuk a pritaminpaprikát, a daráltpaprika-krémet, sózzuk, borsozzuk, és közepesen erős hőfokon, időnként megkevergetve addig főzzük, amíg a hús félig meg nem puhul. Ez az idő szintén függ a hústól minőségétől és méretétől, de nagyjából 40 perccel lehet kalkulálni. 

A gombákat alaposan megmossuk, majd cikkekre vágjuk és hozzáadjuk azt is. Addig főzzük, amíg a hús teljesen meg nem puhul. A habaráshoz a tejfölhöz adjuk a lisztet, egy merőkanál segítségével kanalazunkhozzá a léből hőkiegyenlítés gyanánt, csomómentesre keverjük, majd behabarjuk vele a ragut. Az elkészült ételt nokedlivel és savanyúsággal tálaljuk.

bakonyi-sertestokany-2
Bakonyi sertéstokány (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1 óra 40 perc

Még több izgalmas gombás ragu vár az oldalunkon:

Céklás-gombás ragu rösztin tálalva

Csirkés-gombás-krumplis chowder

Wokos gombás cukkini

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Majdnem pörkölt, de annál azért sokkal több. És hogy mitől több? Attól, hogy igazából mégsem az, meg van benne szalonna, tejföl és gomba is. Szóval értitek. :D Ha értitek, ha nem, szerintem mindenképp próbáljátok ki.

Hozzávalók

4 főre
150 g
kenyérszalonna
1 fej
vöröshagyma
(200 g/fej)
1 db
paradicsom
(110 g/db)
1 db
tv-paprika
(90 g/db)
3 gerezd
fokhagyma
1 mk
egész kömény
1 ek
majoránna
700 g
sertéslapocka
1 ek
fűszerpaprika
1 ek
pritaminpaprika
1 ek
daráltpaprika-krém
só, bors
300 g
fehér csiperkegomba
A habaráshoz
175 g
tejföl
30 g
finomliszt

A bakonyi sertéstokány első lépéseként a szalonnát kb. 0,5 cm-es kockákra vágjuk és egy lábasba tesszük. Közepes hőfokon kisütjük a zsírját, majd hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát. Közepesen erős hőfokon kb. 3 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a szintén kb. 0,5 cm-es kockákra vágott paradicsomot és paprikát, a zúzott fokhagymát, a köményt, a majoránnát, és további 1 percig pirítjuk. 

A húst kb. 3 cm-es tokányokra, vagyis csíkokra vágjuk, és hozzáadjuk a hagymás alaphoz. Erős hőfokon kb. 1 percig pirítjuk, megszórjuk a fűszerpaprikával, átkeverjük, majd felöntjük annyi vízzel, ami kb. 2 ujjnyira ellepi. Pontos mennyiséget azért nem lehet megadni, mert más-más mennyiségű vizet enged ki magából a hús. Én 1 litert öntöttem rá. 

Amikor forr, hozzáadjuk a pritaminpaprikát, a daráltpaprika-krémet, sózzuk, borsozzuk, és közepesen erős hőfokon, időnként megkevergetve addig főzzük, amíg a hús félig meg nem puhul. Ez az idő szintén függ a hústól minőségétől és méretétől, de nagyjából 40 perccel lehet kalkulálni. 

A gombákat alaposan megmossuk, majd cikkekre vágjuk és hozzáadjuk azt is. Addig főzzük, amíg a hús teljesen meg nem puhul. A habaráshoz a tejfölhöz adjuk a lisztet, egy merőkanál segítségével kanalazunkhozzá a léből hőkiegyenlítés gyanánt, csomómentesre keverjük, majd behabarjuk vele a ragut. Az elkészült ételt nokedlivel és savanyúsággal tálaljuk.

bakonyi-sertestokany-2
Bakonyi sertéstokány (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1 óra 40 perc

Még több izgalmas gombás ragu vár az oldalunkon:

Céklás-gombás ragu rösztin tálalva

Csirkés-gombás-krumplis chowder

Wokos gombás cukkini

Ha tetszett a Bakonyi sertéstokány receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept