Nálunk így készül a báránypörkölt:
A báránypörkölt első lépéseként egy bográcsban vagy lábasban, közepesen magas hőfokon kisütjük a zsírját az 1 cm-es kockákra vágott szalonnának kb. 5-6 perc alatt.
Rázúdítjuk a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát, és további 8-10 perc alatt lepirítjuk őket.
Hozzáadjuk a 0,5 cm-es kockákra vágott paprikát és paradicsomot, és további 5 percig pirítjuk. Felöntjük kb. 500 ml vízzel és zsírjára pirítjuk, tehát elfőzzük róla a folyadékot, és ezt a folyamatot még kétszer megismételjük. Ettől krémes, sűrű szaftja lesz.
Hozzáadjuk a babérlevelet, a borókabogyót, a fűszerpaprikát, a rozmaringot és a 2 cm-es kockákra vágott bárányhúst, majd sózzuk, borsozzuk. További 10 percig pirítjuk.
Itt már látjuk, hogy a hús mennyi vizet engedett ki magából. Ekkor pótoljuk annyi vízzel, hogy épp ellepje, és tovább főzzük, míg a bárány meg nem puhul. Természetesen néha megkeverjük, illetve időnként pótoljuk az elpárolgott folyadékot. Nekem összességében 3 l vizet vett fel a pörkölt.
Köretként egyszerűen csak sós, főtt burgonyát készítettem, amihez a megpucolt burgonyát 2 cm-es kockákra vágjuk és bő, enyhén sós vízben puhára főzzük.
Ezzel tálaljuk a pörköltet, amihez 1-1 szelet kenyeret és aki bírja, egy kis csípős paprikát adhatunk mellé.