Pörköltek

Báránypörkölt

Báránypörkölt

Hozzávalók
200 g
füstölt szalonna
4 fej
vöröshagyma
(150 g/db)
10 gerezd
fokhagyma
1 db
tv-paprika
(100 g/db)
1 db
paradicsom
(100 g/db)
4 db
babérlevél
1 ek
borókabogyó
2 ek
fűszerpaprika
2 szál
rozmaring
2.5 kg
csontos báránycomb
só, bors
1.2 kg
burgonya
(tisztított súly)
A tálaláshoz
6 szelet
kenyér
1 db
hegyes-erős paprika

Elkészítés

Nálunk így készül a báránypörkölt:

  1. A báránypörkölt első lépéseként egy bográcsban vagy lábasban, közepesen magas hőfokon kisütjük a zsírját az 1 cm-es kockákra vágott szalonnának kb. 5-6 perc alatt.

  2. Rázúdítjuk a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát, és további 8-10 perc alatt lepirítjuk őket.

  3. Hozzáadjuk a 0,5 cm-es kockákra vágott paprikát és paradicsomot, és további 5 percig pirítjuk. Felöntjük kb. 500 ml vízzel és zsírjára pirítjuk, tehát elfőzzük róla a folyadékot, és ezt a folyamatot még kétszer megismételjük. Ettől krémes, sűrű szaftja lesz.

  4. Hozzáadjuk a babérlevelet, a borókabogyót, a fűszerpaprikát, a rozmaringot és a 2 cm-es kockákra vágott bárányhúst, majd sózzuk, borsozzuk. További 10 percig pirítjuk.

  5. Itt már látjuk, hogy a hús mennyi vizet engedett ki magából. Ekkor pótoljuk annyi vízzel, hogy épp ellepje, és tovább főzzük, míg a bárány meg nem puhul. Természetesen néha megkeverjük, illetve időnként pótoljuk az elpárolgott folyadékot. Nekem összességében 3 l vizet vett fel a pörkölt. 

  6. Köretként egyszerűen csak sós, főtt burgonyát készítettem, amihez a megpucolt burgonyát 2 cm-es kockákra vágjuk és bő, enyhén sós vízben puhára főzzük.

  7. Ezzel tálaljuk a pörköltet, amihez 1-1 szelet kenyeret és aki bírja, egy kis csípős paprikát adhatunk mellé.

www.streetkitchen.hu

A pörköltek országában élünk, ez nem kérdés. Mindenkinek megvannak a saját bevált praktikái, amivel egyedivé varázsolja a roskadozó bográcsot, és ez így van rendjén. Én most egy báránypörkölttel készültem nektek, ahogy én szeretem. Egy próbát megér! 🙂

A báránypörkölt igazi klasszikus, amit érdemes türelemmel és odafigyeléssel elkészíteni. A sűrű, krémes szaft és a puha hús együtt olyan páros, amiért megéri hosszabban időzni a tűzhely mellett.

Hozzávalók

6 főre
200 g
füstölt szalonna
4 fej
vöröshagyma
(150 g/db)
10 gerezd
fokhagyma
1 db
tv-paprika
(100 g/db)
1 db
paradicsom
(100 g/db)
4 db
babérlevél
1 ek
borókabogyó
2 ek
fűszerpaprika
2 szál
rozmaring
2.5 kg
csontos báránycomb
só, bors
1.2 kg
burgonya
(tisztított súly)
A tálaláshoz
6 szelet
kenyér
1 db
hegyes-erős paprika

Elkészítés

Nálunk így készül a báránypörkölt:

  1. A báránypörkölt első lépéseként egy bográcsban vagy lábasban, közepesen magas hőfokon kisütjük a zsírját az 1 cm-es kockákra vágott szalonnának kb. 5-6 perc alatt.

  2. Rázúdítjuk a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát, és további 8-10 perc alatt lepirítjuk őket.

  3. Hozzáadjuk a 0,5 cm-es kockákra vágott paprikát és paradicsomot, és további 5 percig pirítjuk. Felöntjük kb. 500 ml vízzel és zsírjára pirítjuk, tehát elfőzzük róla a folyadékot, és ezt a folyamatot még kétszer megismételjük. Ettől krémes, sűrű szaftja lesz.

  4. Hozzáadjuk a babérlevelet, a borókabogyót, a fűszerpaprikát, a rozmaringot és a 2 cm-es kockákra vágott bárányhúst, majd sózzuk, borsozzuk. További 10 percig pirítjuk.

  5. Itt már látjuk, hogy a hús mennyi vizet engedett ki magából. Ekkor pótoljuk annyi vízzel, hogy épp ellepje, és tovább főzzük, míg a bárány meg nem puhul. Természetesen néha megkeverjük, illetve időnként pótoljuk az elpárolgott folyadékot. Nekem összességében 3 l vizet vett fel a pörkölt. 

  6. Köretként egyszerűen csak sós, főtt burgonyát készítettem, amihez a megpucolt burgonyát 2 cm-es kockákra vágjuk és bő, enyhén sós vízben puhára főzzük.

  7. Ezzel tálaljuk a pörköltet, amihez 1-1 szelet kenyeret és aki bírja, egy kis csípős paprikát adhatunk mellé.

Ha tetszett a Báránypörkölt receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept