A vajat egy gyorsforralóba dobjuk és közepes lángon melegítjük. Mikor felolvadt, várjunk kb. 10 percig, hogy elkezdjen barnulni. Az alján megjelenhetnek fekete, égett darabok. Ezzel nincsen semmi baj, hiszen miután megbarnult a vajunk, átszűrjük szitaszűrőn, és még egyszer egy papírtörlővel bélelt szűrőn.
Ezután egy tálban elkeverjük a mézzel, a kakukkfű leveleivel, sóval, borssal és reszelt fokhagymával. Ebbe pácoljuk be a csirkemellfiléket.
Nejlonnal lefedünk és hűtőbe tesszük minimum 8 órára. (De az a legjobb, ha 24 órán át pihentetjük.)
Forró grillre dobjuk a bepácolt húsokat és 10 perc alatt, oldalanként 5-5 percig készre sütjük, úgy, hogy közben forgatásnál mindkét oldalát kenegetjük a maradék fűszeres barna vajjal.
Ezután felkockázzuk a zöldségeket, és meggrillezzük a szintén felkockázott görögdinnyét 4-5 perc alatt, majd elkeverjük a zöldségekkel. Mehet rá az aprított bazsalikom, a lime leve, só, bors, az olívaolaj, végül a kockázott feta sajt.
A csirkemelleket felszeleteljük és a salátával tálaljuk.
Barnavajas,grillezett,kakukkfüvescsirkemellgörögdinnyésgörögsalátával
Ha valami igazán nyári, mégis elegáns kajára vágysz, ez a barna vajas, grillezett, kakukkfüves csirkemell görögdinnyés görög salátával olyan, mintha egy beach party és egy fine dining vacsora randizott volna. A hús omlós, illatos, a vajtól mélyebb ízű, a saláta pedig hűsítően szaftos, roppanós és vibráló. Tökéletes balansz a meleg grillrács és a hideg tányér között.
Ha a csirkemell neked is sokszor egyenlő a kiszáradt unalommal, ezt a receptet muszáj kipróbálnod!
Hozzávalók
Elkészítés
A vajat egy gyorsforralóba dobjuk és közepes lángon melegítjük. Mikor felolvadt, várjunk kb. 10 percig, hogy elkezdjen barnulni. Az alján megjelenhetnek fekete, égett darabok. Ezzel nincsen semmi baj, hiszen miután megbarnult a vajunk, átszűrjük szitaszűrőn, és még egyszer egy papírtörlővel bélelt szűrőn.
Ezután egy tálban elkeverjük a mézzel, a kakukkfű leveleivel, sóval, borssal és reszelt fokhagymával. Ebbe pácoljuk be a csirkemellfiléket.
Nejlonnal lefedünk és hűtőbe tesszük minimum 8 órára. (De az a legjobb, ha 24 órán át pihentetjük.)
Forró grillre dobjuk a bepácolt húsokat és 10 perc alatt, oldalanként 5-5 percig készre sütjük, úgy, hogy közben forgatásnál mindkét oldalát kenegetjük a maradék fűszeres barna vajjal.
Ezután felkockázzuk a zöldségeket, és meggrillezzük a szintén felkockázott görögdinnyét 4-5 perc alatt, majd elkeverjük a zöldségekkel. Mehet rá az aprított bazsalikom, a lime leve, só, bors, az olívaolaj, végül a kockázott feta sajt.
A csirkemelleket felszeleteljük és a salátával tálaljuk.

A csirkemellet érdemes minimum fél órára bepácolni kakukkfűvel, zsiradékkal, citromhéjjal és egy kis fokhagymával – így nem szárad ki, és kellemesen átveszi a zöldfűszerek aromáját. Grillezés előtt kicsit itasd le, hogy ne égjen meg az olajos pác. Ne süsd túl – egy vastagabb darabhoz bőven elég oldalanként 4-5 perc, ha jól felhevített grillrácsra teszed.
A barna vaj (vagyis “beurre noisette”) nem ördöngösség: csak olvaszd meg a vajat kis lángon, és várd meg, míg aranybarna lesz, diós illattal. Ezzel a grill végén meglocsolt csirkemell olyan lesz, mint egy Michelin-tányér egy kerti asztalon.
A görögdinnye nem csak nasinak jó: grillezve édesebb és koncentráltabb ízű lesz, így a salátába is mehet pár pirult kocka. A sós feta és az olívabogyó még jobban kiemeli a gyümölcs édességét, a ropogós uborka pedig hozza az egyensúlyt.
A paradicsomot ne csak karikázd: ha van kedved, süsd meg félbevágva a grillen – egy másik szintre emeli a salit.
Alapanyag-variációk – ne hagyd ki őket más kajákban sem:
Csirkemell: panírozva, rántva, levesbetétként vagy wokban is tökéletes – pácolással mindig jobb!
Barna vaj: mennyei halakhoz, sült répához, gnocchihoz, vagy akár palacsintára is.
Kakukkfű: jól működik sült krumplin, gombán, vagy akár citromos keksz tésztájában is!
Görögdinnye: turmixba, jégrétegként fagyasztva limonádéba, vagy egy kis feta mellett bruschetta tetején is csodás.
Feta sajt: tésztába morzsolva, leveles tésztába töltve, vagy sült cékla mellé morzsolva szintén zseniális.
Olívabogyó: mehet pestóba, focacciába, vagy csak egy jó kis sajt- és borozós tálra.
Uborka: tzatzikiben, mentás joghurttal, vagy simán karikázva egy szendvicsbe is nyerő.
Paradicsom: nyersen, sütve, krémlevesként, bruschettán vagy tésztaszószként – mindig elfér.
Ez az étel nemcsak látványos és isteni finom, de minden egyes alapanyaga ezerféleképp variálható – ha marad belőle valami (bár ritka), könnyen átmenthető egy új ételbe. Nyár van, grill van, dinnye van – nincs több kifogás!
Még több fantasztikus grill recept:
Chilis grillsajt sült paradicsomsalátával és lepénykenyérrel
Tökéletes grillezett steak kápiasalátával és zellerrel
Pulyka-rablóhúsnyárs kukoricás rizottóval
Ha tetszett a Barna vajas, grillezett, kakukkfüves csirkemell görögdinnyés görög salátával receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!