Street Kitchen

Barnavajas,grillezett,kakukkfüvescsirkemellgörögdinnyésgörögsalátával

Barna vajas, grillezett, kakukkfüves csirkemell görögdinnyés görög salátával
barna-vajas-grillezett-csirkemell-görög-salival

Hozzávalók
250 g
vaj
2 ek
méz
12 szál
kakukkfű
bors
2 gerezd
fokhagyma
2 db
csirkemellfilé
1 db
kígyóuborka
2 db
paradicsom
(90 g/db)
1 fej
lila hagyma
(90 g/fej)
400 g
görögdinnye
1 csokor
bazsalikom
1 db
lime
50 ml
olívaolaj
200 g
feta sajt

Elkészítés
  1. A vajat egy gyorsforralóba dobjuk és közepes lángon melegítjük. Mikor felolvadt, várjunk kb. 10 percig, hogy elkezdjen barnulni. Az alján megjelenhetnek fekete, égett darabok. Ezzel nincsen semmi baj, hiszen miután megbarnult a vajunk, átszűrjük szitaszűrőn, és még egyszer egy papírtörlővel bélelt szűrőn.

  2. Ezután egy tálban elkeverjük a mézzel, a kakukkfű leveleivel, sóval, borssal és reszelt fokhagymával. Ebbe pácoljuk be a csirkemellfiléket. 

  3. Nejlonnal lefedünk és hűtőbe tesszük minimum 8 órára. (De az a legjobb, ha 24 órán át pihentetjük.)

  4. Forró grillre dobjuk a bepácolt húsokat és 10 perc alatt, oldalanként 5-5 percig készre sütjük, úgy, hogy közben forgatásnál mindkét oldalát kenegetjük a maradék fűszeres barna vajjal. 

  5. Ezután felkockázzuk a zöldségeket, és meggrillezzük a szintén felkockázott görögdinnyét 4-5 perc alatt, majd elkeverjük a zöldségekkel. Mehet rá az aprított bazsalikom, a lime leve, só, bors, az olívaolaj, végül a kockázott feta sajt. 

  6. A csirkemelleket felszeleteljük és a salátával tálaljuk.

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Ha valami igazán nyári, mégis elegáns kajára vágysz, ez a barna vajas, grillezett, kakukkfüves csirkemell görögdinnyés görög salátával olyan, mintha egy beach party és egy fine dining vacsora randizott volna. A hús omlós, illatos, a vajtól mélyebb ízű, a saláta pedig hűsítően szaftos, roppanós és vibráló. Tökéletes balansz a meleg grillrács és a hideg tányér között.

Ha a csirkemell neked is sokszor egyenlő a kiszáradt unalommal, ezt a receptet muszáj kipróbálnod!

Hozzávalók

4 fő részére
250 g
vaj
2 ek
méz
12 szál
kakukkfű
bors
2 gerezd
fokhagyma
2 db
csirkemellfilé
1 db
kígyóuborka
2 db
paradicsom
(90 g/db)
1 fej
lila hagyma
(90 g/fej)
400 g
görögdinnye
1 csokor
bazsalikom
1 db
lime
50 ml
olívaolaj
200 g
feta sajt

Elkészítés

  1. A vajat egy gyorsforralóba dobjuk és közepes lángon melegítjük. Mikor felolvadt, várjunk kb. 10 percig, hogy elkezdjen barnulni. Az alján megjelenhetnek fekete, égett darabok. Ezzel nincsen semmi baj, hiszen miután megbarnult a vajunk, átszűrjük szitaszűrőn, és még egyszer egy papírtörlővel bélelt szűrőn.

  2. Ezután egy tálban elkeverjük a mézzel, a kakukkfű leveleivel, sóval, borssal és reszelt fokhagymával. Ebbe pácoljuk be a csirkemellfiléket. 

  3. Nejlonnal lefedünk és hűtőbe tesszük minimum 8 órára. (De az a legjobb, ha 24 órán át pihentetjük.)

  4. Forró grillre dobjuk a bepácolt húsokat és 10 perc alatt, oldalanként 5-5 percig készre sütjük, úgy, hogy közben forgatásnál mindkét oldalát kenegetjük a maradék fűszeres barna vajjal. 

  5. Ezután felkockázzuk a zöldségeket, és meggrillezzük a szintén felkockázott görögdinnyét 4-5 perc alatt, majd elkeverjük a zöldségekkel. Mehet rá az aprított bazsalikom, a lime leve, só, bors, az olívaolaj, végül a kockázott feta sajt. 

  6. A csirkemelleket felszeleteljük és a salátával tálaljuk.

lurpak-grillezos-kajak-15
Barna vajas, grillezett, kakukkfüves csirkemell görögdinnyés görög salátával (Fotó: Street Kitchen)

A csirkemellet érdemes minimum fél órára bepácolni kakukkfűvel, zsiradékkal, citromhéjjal és egy kis fokhagymával – így nem szárad ki, és kellemesen átveszi a zöldfűszerek aromáját. Grillezés előtt kicsit itasd le, hogy ne égjen meg az olajos pác. Ne süsd túl – egy vastagabb darabhoz bőven elég oldalanként 4-5 perc, ha jól felhevített grillrácsra teszed.

A barna vaj (vagyis “beurre noisette”) nem ördöngösség: csak olvaszd meg a vajat kis lángon, és várd meg, míg aranybarna lesz, diós illattal. Ezzel a grill végén meglocsolt csirkemell olyan lesz, mint egy Michelin-tányér egy kerti asztalon.

A görögdinnye nem csak nasinak jó: grillezve édesebb és koncentráltabb ízű lesz, így a salátába is mehet pár pirult kocka. A sós feta és az olívabogyó még jobban kiemeli a gyümölcs édességét, a ropogós uborka pedig hozza az egyensúlyt.

A paradicsomot ne csak karikázd: ha van kedved, süsd meg félbevágva a grillen – egy másik szintre emeli a salit.


Alapanyag-variációk – ne hagyd ki őket más kajákban sem:

  • Csirkemell: panírozva, rántva, levesbetétként vagy wokban is tökéletes – pácolással mindig jobb!

  • Barna vaj: mennyei halakhoz, sült répához, gnocchihoz, vagy akár palacsintára is.

  • Kakukkfű: jól működik sült krumplin, gombán, vagy akár citromos keksz tésztájában is!

  • Görögdinnye: turmixba, jégrétegként fagyasztva limonádéba, vagy egy kis feta mellett bruschetta tetején is csodás.

  • Feta sajt: tésztába morzsolva, leveles tésztába töltve, vagy sült cékla mellé morzsolva szintén zseniális.

  • Olívabogyó: mehet pestóba, focacciába, vagy csak egy jó kis sajt- és borozós tálra.

  • Uborka: tzatzikiben, mentás joghurttal, vagy simán karikázva egy szendvicsbe is nyerő.

  • Paradicsom: nyersen, sütve, krémlevesként, bruschettán vagy tésztaszószként – mindig elfér.

Ez az étel nemcsak látványos és isteni finom, de minden egyes alapanyaga ezerféleképp variálható – ha marad belőle valami (bár ritka), könnyen átmenthető egy új ételbe. Nyár van, grill van, dinnye van – nincs több kifogás!

Még több fantasztikus grill recept:

Chilis grillsajt sült paradicsomsalátával és lepénykenyérrel

Tökéletes grillezett steak kápiasalátával és zellerrel

Pulyka-rablóhúsnyárs kukoricás rizottóval

Ha tetszett a Barna vajas, grillezett, kakukkfüves csirkemell görögdinnyés görög salátával receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept