A tésztához az élesztőt belemorzsoljuk a langyosra melegített tejbe, és rakunk bele 1 teáskanál cukrot a kimért mennyiségből.
Amíg felfut az élesztő, egy üstbe mérjük a lisztet, a maradék porcukrot, a vaníliás cukrot, a citromhéjat, a tojást és a tojássárgáját.
Ha felfutott az élesztő, a lisztes részhez öntjük, és elkezdjük összeállítani a tésztát. Mikor már homogénebb, beledolgozzuk az olvasztott vajat is, és simára dagasztjuk. Letakarva, meleg helyen 50 percig kelesztjük.
A tésztát a pihentetés után kissé átgyúrjuk, és lisztezett felületen 4-5 mm vastagra nyújtjuk.
12 darab téglalapot vágunk belőle, mindegyik alsó részére rakunk 1-1 nagy evőkanálnyi lekvárt, hajtunk egyet rajta, a két végét átlósan picit lenyomjuk, hogy ne folyjon ki a lekvár, és feltekerjük.
Egy 25x35 cm-es tepsit enyhén kivajazunk és kicukrozunk. Kisujjnyi távolságra egymás mellé rakosgatjuk a buktákat a tepsiben, és letakarva 20 percig kelesztjük.
Amikor megkeltek a bukták, lekenjük őket a felvert tojással összekevert tejszínnel, és 175 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük őket. Miután kihűltek, porcukorral megszórva tálaljuk.
Békebelilekvárosbukta
Pihe-puha, foszlós bukta, amibe a kedvenc lekvárunkat tölthetjük, és nagyon tuti lesz a végeredmény. Ügyeljünk arra, hogy sűrűbb lekvárt válasszunk, így kisebb az esélye, hogy kifolyik sütés közben.
A békebeli lekváros bukta igazi klasszikus, amit nem lehet megunni. Már az illata is gyerekkori emlékeket idéz, a foszlós tészta és a gazdag gyümölcsös töltelék pedig minden falatnál megnyugtató otthonosságot sugall. Akár hétvégi reggelinek, akár egy délutáni teázás mellé készíted, ez a házi bukta garantáltan mosolyt csal mindenki arcára. A titok? Egy jó sűrű lekvár – így nemcsak finomabb lesz, de kevésbé folyik ki sütés közben!
Hozzávalók
A tésztához
A töltelékhez
A tetejére
Elkészítés
A tésztához az élesztőt belemorzsoljuk a langyosra melegített tejbe, és rakunk bele 1 teáskanál cukrot a kimért mennyiségből.
Amíg felfut az élesztő, egy üstbe mérjük a lisztet, a maradék porcukrot, a vaníliás cukrot, a citromhéjat, a tojást és a tojássárgáját.
Ha felfutott az élesztő, a lisztes részhez öntjük, és elkezdjük összeállítani a tésztát. Mikor már homogénebb, beledolgozzuk az olvasztott vajat is, és simára dagasztjuk. Letakarva, meleg helyen 50 percig kelesztjük.
A tésztát a pihentetés után kissé átgyúrjuk, és lisztezett felületen 4-5 mm vastagra nyújtjuk.
12 darab téglalapot vágunk belőle, mindegyik alsó részére rakunk 1-1 nagy evőkanálnyi lekvárt, hajtunk egyet rajta, a két végét átlósan picit lenyomjuk, hogy ne folyjon ki a lekvár, és feltekerjük.
Egy 25x35 cm-es tepsit enyhén kivajazunk és kicukrozunk. Kisujjnyi távolságra egymás mellé rakosgatjuk a buktákat a tepsiben, és letakarva 20 percig kelesztjük.
Amikor megkeltek a bukták, lekenjük őket a felvert tojással összekevert tejszínnel, és 175 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük őket. Miután kihűltek, porcukorral megszórva tálaljuk.

A békebeli lekváros bukta nagy kedvenc, de szerencsére nem ez az egyetlen retró süti, ami megmaradt az utókor számára. Hasonló édes finomságok nyomában próbáld ki ezeket a recepteket is:
Ha tetszett a Békebeli lekváros bukta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!