Húsételek

Borsossertésszűzmeggymártássalésbrokkoliskrumplipürével

Borsos sertésszűz meggymártással és brokkolis krumplipürével

Hozzávalók
1 ek
vaj
80 g
vaj
2 tk
egész fekete bors
2 tk
durva szemű tengeri só
400 - 500 g
sertésszűz egészben, lehártyázva
2 ek
olívaolaj
A mártáshoz
1 ek
olívaolaj
1 fej
salottahagyma
2 gerezd
fokhagyma
só, bors
1 tk
szárított kakukkfű
350 g
meggybefőtt
(magozott)
100 ml
befőttlé
1 csipet
fahéj
0.5 db
szerecsendió
100 - 200 ml
víz
1 tk
balzsamecet
A püréhez
500 g
krumpli
1 fej
brokkoli felaprítva, szárával együtt
20 g
parmezán
0.25 db
szerecsendió
só, bors

Elkészítés

A krumplit megpucoljuk, felkockázzuk, és sós vízben félpuhára főzzük. Ekkor belerakjuk a rózsáira szedett (a szárát vágjátok kisebb darabokra) brokkolit, és addig főzzük együtt, amíg kicsit meg nem puhul a brokkoli is. Ezután leszűrjük, hozzáadjuk a vajat, belereszeljük a parmezánt és a szerecsendiót, sózzuk, borsozzuk, és áttörjük.

A húshoz egy serpenyőben elkezdjük picit megpirítani az egész borsot. Ha elkezdett illatozni, egy mozsárban lezúzzuk a tengeri sóval együtt. A húsból kétujjnyi vastag érméket vágunk, megszórjuk a borsos keverékkel, és az olajon, egy serpenyőben közepesen magas hőmérsékleten megpirítjuk, oldalanként 3-4 percig. 

Kiszedjük a húst, a visszamaradt zsiradékra 1 evőkanál olajat teszünk, és üvegesre pároljuk rajta az apróra vágott salottahagymát. Rárakjuk a szintén apróra vágott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a kakukkfűvel. Ráöntjük a meggyet, majd a levét. Megszórjuk a fahéjjal, ráreszeljük a szerecsendiót, és 15 percig rotyogtatjuk. Közben, ha elfő a leve, időnként felöntjük egy kevés vízzel. A legvégén hozzáadjuk a vajat és a balzsamecetet, majd belerakjuk a mártásba a hússzeleteket is.

Tálaláskor a tányérra teszünk a püréből, erre rakjuk az érméket, és az egészet a mártással fejezzük be.

Borsos sertésszűz meggymártással és brokkolis krumplipürével

www.streetkitchen.hu

Ebben a kajában az a legjobb, hogy egyszerre jeleni meg benne az édesebb és a savanyúbb ízvilág is, ráadásul krémes brokkolipüré és egy intenzív borskéregben sült sertésszűz mellett. Isteni!

Hozzávalók

4 főre
1 ek
vaj
80 g
vaj
2 tk
egész fekete bors
2 tk
durva szemű tengeri só
400 - 500 g
sertésszűz egészben, lehártyázva
2 ek
olívaolaj
A mártáshoz
1 ek
olívaolaj
1 fej
salottahagyma
2 gerezd
fokhagyma
só, bors
1 tk
szárított kakukkfű
350 g
meggybefőtt
(magozott)
100 ml
befőttlé
1 csipet
fahéj
0.5 db
szerecsendió
100 - 200 ml
víz
1 tk
balzsamecet
A püréhez
500 g
krumpli
1 fej
brokkoli felaprítva, szárával együtt
20 g
parmezán
0.25 db
szerecsendió
só, bors

A krumplit megpucoljuk, felkockázzuk, és sós vízben félpuhára főzzük. Ekkor belerakjuk a rózsáira szedett (a szárát vágjátok kisebb darabokra) brokkolit, és addig főzzük együtt, amíg kicsit meg nem puhul a brokkoli is. Ezután leszűrjük, hozzáadjuk a vajat, belereszeljük a parmezánt és a szerecsendiót, sózzuk, borsozzuk, és áttörjük.

A húshoz egy serpenyőben elkezdjük picit megpirítani az egész borsot. Ha elkezdett illatozni, egy mozsárban lezúzzuk a tengeri sóval együtt. A húsból kétujjnyi vastag érméket vágunk, megszórjuk a borsos keverékkel, és az olajon, egy serpenyőben közepesen magas hőmérsékleten megpirítjuk, oldalanként 3-4 percig. 

Kiszedjük a húst, a visszamaradt zsiradékra 1 evőkanál olajat teszünk, és üvegesre pároljuk rajta az apróra vágott salottahagymát. Rárakjuk a szintén apróra vágott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a kakukkfűvel. Ráöntjük a meggyet, majd a levét. Megszórjuk a fahéjjal, ráreszeljük a szerecsendiót, és 15 percig rotyogtatjuk. Közben, ha elfő a leve, időnként felöntjük egy kevés vízzel. A legvégén hozzáadjuk a vajat és a balzsamecetet, majd belerakjuk a mártásba a hússzeleteket is.

Tálaláskor a tányérra teszünk a püréből, erre rakjuk az érméket, és az egészet a mártással fejezzük be.

Borsos sertésszűz meggymártással és brokkolis krumplipürével

Ha tetszett a Borsos sertésszűz meggymártással és brokkolis krumplipürével receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept