Húsételek

Borsostokány,ahogyanagyikészíti

Borsos tokány, ahogy a nagyi készíti

Hozzávalók
A raguhoz
0.5 ek
sertészsír
200 g
császárszalonna
1 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
3 db
babérlevél
1 ek
szárított majoránna
1 tk
durvára őrölt bors
0.5 tk
őrölt fűszerpaprika
800 g
sertéscomb
A habaráshoz
175 g
tejföl
1 ek
finomliszt
A tésztához
360 g
szarvacska tészta

Elkészítés

A nagyi-féle borsos tokány recept elkészítéséhez az első lépés, hogy zsírt melegítünk egy lábasban, majd rárakjuk a kb. fél cm-es kockákra vágott szalonnát, és közepes hőfokon 8-10 perc alatt kipirítjuk a zsírját. Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, és további 5 percig dinszteljük. Belerakjuk a babérlevelet, a majoránnát és a borsot, majd kb. 1 perc pirítás után a fűszerpaprikát és a kb. 2 cm-es csíkokra vágott húst is. Erős hőfokon 1-2 percig pirítjuk, majd felöntjük annyi vízzel, ami 1 ujjnyira ellepi a húst. Én kb. 700 ml-t öntöttem hozzá. Amikor forr, sózzuk, és közepesen erős hőfokon addig főzzük, amíg a hús meg nem puhul. 

Amennyiben szükséges, pótoljuk a vizet. Itt nem kell arra törekedni, hogy egy sűrű szaft legyen a végeredmény, hiszen be is habarjuk a ragut, de azért ne egy leves legyen a végén. 

A tésztát sós, bő, lobogó vízben a csomagoláson feltüntetett idő alatt készre főzzük, majd leszűrjük. A habaráshoz a tejfölben csomómentesre keverjük a lisztet, majd adunk hozzá egy merőkanálnyit a forró léből, elkeverjük, és besűrítjük vele a ragut. Egyet forralunk rajta, majd lekapcsoljuk a tűzhelyet, és a tésztával tálaljuk az ételt.  

borsos-tokany-ahogy-a-nagyi-kesziti
Borsos tokány, ahogy a nagyi készíti (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 80 perc

A klasszik húsos kaják a kedvenceid, mint ez a borsos tokány recept? Mutatunk még belőlük párat!

Alföldi gulyásleves

Lajos-féle klasszikus csirkepaprikás galuskával

Klasszikus pulykanyakleves

www.streetkitchen.hu

Egy régi nagy kedvencünk az öcsémmel. Egészen biztos vagyok benne, hogy erre az ételre is igaz a mondás, hogy ahány ház, annyi szokás. De nálunk így készült.

Hozzávalók

4 főre
A raguhoz
0.5 ek
sertészsír
200 g
császárszalonna
1 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
3 db
babérlevél
1 ek
szárított majoránna
1 tk
durvára őrölt bors
0.5 tk
őrölt fűszerpaprika
800 g
sertéscomb
A habaráshoz
175 g
tejföl
1 ek
finomliszt
A tésztához
360 g
szarvacska tészta

A nagyi-féle borsos tokány recept elkészítéséhez az első lépés, hogy zsírt melegítünk egy lábasban, majd rárakjuk a kb. fél cm-es kockákra vágott szalonnát, és közepes hőfokon 8-10 perc alatt kipirítjuk a zsírját. Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, és további 5 percig dinszteljük. Belerakjuk a babérlevelet, a majoránnát és a borsot, majd kb. 1 perc pirítás után a fűszerpaprikát és a kb. 2 cm-es csíkokra vágott húst is. Erős hőfokon 1-2 percig pirítjuk, majd felöntjük annyi vízzel, ami 1 ujjnyira ellepi a húst. Én kb. 700 ml-t öntöttem hozzá. Amikor forr, sózzuk, és közepesen erős hőfokon addig főzzük, amíg a hús meg nem puhul. 

Amennyiben szükséges, pótoljuk a vizet. Itt nem kell arra törekedni, hogy egy sűrű szaft legyen a végeredmény, hiszen be is habarjuk a ragut, de azért ne egy leves legyen a végén. 

A tésztát sós, bő, lobogó vízben a csomagoláson feltüntetett idő alatt készre főzzük, majd leszűrjük. A habaráshoz a tejfölben csomómentesre keverjük a lisztet, majd adunk hozzá egy merőkanálnyit a forró léből, elkeverjük, és besűrítjük vele a ragut. Egyet forralunk rajta, majd lekapcsoljuk a tűzhelyet, és a tésztával tálaljuk az ételt.  

borsos-tokany-ahogy-a-nagyi-kesziti
Borsos tokány, ahogy a nagyi készíti (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 80 perc

A klasszik húsos kaják a kedvenceid, mint ez a borsos tokány recept? Mutatunk még belőlük párat!

Alföldi gulyásleves

Lajos-féle klasszikus csirkepaprikás galuskával

Klasszikus pulykanyakleves

Ha tetszett a Borsos tokány, ahogy a nagyi készíti receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept