Hirdetés

Alföldi gulyásleves

Hozzávalók

5 - 6
főre
+

A leveshez

600 g marhalábszár
60 g sertészsír
1 db zöld hegyes erős paprika
1 db paradicsom
6 - 8 gerezd fokhagyma
200 g hagyma
2 l alaplé
1 púpozott ek pirospaprika
1 púpozott ek őrölt kömény
1 szál fehérrépa
1 szál sárgarépa
1 db zellergumó + a zöldje (kisebb)
1 ½ l víz
600 g krumpli (tisztítva)

A csipetkéhez

100 g liszt
1 csapott tk só
1 db tojás (M-es)
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Alföldi gulyásleves

A gulyást az alföldi marhákat és bárányokat legeltető pásztoroktól eredeztetik, és állítólag egy bográcsos egytálételként kezdte a pályafutását. Ezt persze sem bizonyítani, sem cáfolni nem akarjuk, az azonban biztos, hogy a gulyás minden formában tökéletes kaja. Próbáljátok ki ezt is!
Kipróbáltam, jóóó lett!
1
Hirdetés

Hozzávalók

5 - 6
főre
+

A leveshez

600 g marhalábszár
60 g sertészsír
1 db zöld hegyes erős paprika
1 db paradicsom
6 - 8 gerezd fokhagyma
200 g hagyma
2 l alaplé
1 púpozott ek pirospaprika
1 púpozott ek őrölt kömény
1 szál fehérrépa
1 szál sárgarépa
1 db zellergumó + a zöldje (kisebb)
1 ½ l víz
600 g krumpli (tisztítva)

A csipetkéhez

100 g liszt
1 csapott tk só
1 db tojás (M-es)
Bevásárlólistához adom

Hirdetés

Az alföldi gulyásleves elkészítéséhez a marhalábszár tisztításával kezdünk. Levágjuk a faggyús, inas részeket, de a kékes hártyák eltávolítása felesleges, mert a belőle kioldódó kollagéntől csak élvezetesebb lesz a levesünk. A tisztítás során képződő nyesedékből alaplevet főzünk: egy lábasba tesszük, felöntjük 2 liter vízzel, és a később használt zöldségek lehámozott héjával együtt összeforraljuk.

A leves elkészítéséhez a felforrósított zsírban lepirítjuk a félbevágott paprikát és paradicsomot. Mikor a paradicsom szép piros színei a karamellizálódástól megbarnulnak, belenyomjuk a fokhagymát, majd mehet utána a finomra vágott vöröshagyma is. Addig kell így pirítani, míg az egésznek bronzos színe lesz. 

Felöntjük egy merőkanálnyi alaplével, majd ha visszaforrt, megszórjuk a pirospaprikával, és a köményt is hozzáadjuk. Valamint mi ilyenkor tesszük bele az ízlés szerinti mennyiségű csípős paprikát is.

Magas fokozaton, a többi alaplé hozzáadásával, legalább fél órát így pároljuk az alapot. Azért használjuk az alaplevet már az elején, hogy a húst így egy ízletes, tartalmas alapban tudjuk elkészíteni, ami így tökéletesen átveszi ezt a koncentrált ízt.

5-6 cm-es kockákra vágjuk a lábszárat – vegyük figyelembe, hogy a mérete pont a felére csökken a főzés során –, és az alapba dobjuk a húst. Kb. 3-3,5 órát főzzük, közepes fokozaton, rendszeresen belekeverve.

Ha már puha a hús, hozzáadjuk a kockára vágott zöldségeket és a zellerzöldet. A főzésnek ebben a szakaszában már nagyon kevés folyadék van a húson, látszólag inkább pörkölt sűrűségű, így fel kell önteni kb. 1,5 liter forró vízzel, figyelembe véve, hogy 4-6 személyre készítjük az ételt, fejenként kb. 300 ml folyadékkal kalkulálva. Ha felforrt, mehet bele a burgonya is.

A csipetkéhez a 100 gramm lisztet, a sót, és a legalább M-es méretű tojást összegyúrjuk, tíz percre letakarjuk, majd elkészítjük a csipetkét, amit lisztezett felületre gyűjtünk. Amikor már a krumpli is majdnem puha, mehet a levesbe a csipetke is, és két-három perc forralás után kész is az egész!

Alföldi gulyásleves
Alföldi gulyásleves

 Ha tetszett az alföldi gulyásleves receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Még több gulyásleves recept:

Így készül a tökéletes gulyásleves

Vegán gulyásleves

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások