Hozzávalók
- 2 ek kacsazsír
- 1 db paradicsom (90 g/db)
- ½ db tv-paprika (80 g/db)
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 fej vöröshagyma (120 g/fej)
- só, bors
- 2 l csirkealaplé
- 2 ek fűszerpaprika
- 1 tk majoránna
- 2 db csirkecomb (250 g/db)
- 1 db egész, csontos csirkemell (1 kg/db)
- 3 ek tejföl
- 100 ml tejszín
- 2 ek finomliszt
A galuskához
- 1 db tojás
- só
- 300 ml víz
- 500 g finomliszt
- 1 ek kacsazsír
Az uborkasalátához
- 1 db kígyóuborka
- 2 tk só
- 1 gerezd fokhagyma
- 500 ml víz
- 1 ek 10%-os ecet
- 1 ek porcukor
Hozzávalók
- 2 ek kacsazsír
- 1 db paradicsom (90 g/db)
- ½ db tv-paprika (80 g/db)
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 fej vöröshagyma (120 g/fej)
- só, bors
- 2 l csirkealaplé
- 2 ek fűszerpaprika
- 1 tk majoránna
- 2 db csirkecomb (250 g/db)
- 1 db egész, csontos csirkemell (1 kg/db)
- 3 ek tejföl
- 100 ml tejszín
- 2 ek finomliszt
A galuskához
- 1 db tojás
- só
- 300 ml víz
- 500 g finomliszt
- 1 ek kacsazsír
Az uborkasalátához
- 1 db kígyóuborka
- 2 tk só
- 1 gerezd fokhagyma
- 500 ml víz
- 1 ek 10%-os ecet
- 1 ek porcukor
A klasszikus csirkepaprikás elkészítésének első lépéseként a paradicsomot kettévágjuk, és a paprikával együtt a felforrósított kacsazsírba tesszük. Amikor szép színesre pirult a paradicsom, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a finomra vágott vöröshagymát. Megsózzuk, és addig pirítjuk, amíg a paradicsom szinte felismerhetetlen lesz, és a paprikán is jelentős változások mennek végbe.
Ekkor öntünk alá egy kevés alaplevet, majd ha újra felforrt, megszórjuk a fűszerpaprikával és mehet rá a többi fűszer is. Újra felöntjük bő fél liter alaplével, és magasabb fokozaton főzzük 20 percig. Ezt követően beletehetjük az összevágott csirkealkatrészeket, és miután összekevertük, felöntjük annyi alaplével, hogy ellepje. Így főzzük majdnem készre.
Galuska:
A galuskához a tojást elkeverjük a sóval és a vízzel, és hozzádolgozzuk a liszthez. Enyhén sós, gyöngyöző vízbe szaggatjuk, és ha feljött a víz felszínére, leszűrjük.
A csirkepaprikás befejezése:
Ha megfőtt a hús, óvatosan kiszedjük, és a mártást krémesre turmixoljuk. Hozzáadjuk a tejfölt és a tejszínt. Ezen a ponton ellenőrizzük, hogy esetleg szükséges-e megsózni. A lisztet 100 ml vízzel simára keverjük, és ezzel sűrítjük krémesre a mártást. Visszatesszük a húst, összeforraljuk, és ezzel el is készült a klasszikus csirkepaprikás.
Uborkasaláta:
Az uborkasalátához az uborkát vékonyan leszeleteljük és besózzuk. A salátaléhez összekeverjük a vizet, az ecetet, a cukrot és a reszelt fokhagymát, és beleáztatjuk a besózott uborkát. Tálalásnál akár kanalazhatunk rá egy kis tejfölt is.
- Elkészítési idő: 1,5 óra
Ha tetszett a Lajos-féle klasszikus csirkepaprikás receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!
Csirkepaprikás-fronton is lehet újat mutatni! A hagyományos recept után próbáljátok ki az újragondoltak verziókat is:
Mindent bele csirkepaprikás, ahogy Zsolti készíti