Ünnepi főfogások

Burgundinyúlragu

Burgundi nyúlragu

Hozzávalók
1 ek
sertészsír
1.5 kg
csontos egész nyúlcomb
4 fej
vöröshagyma
(100 g/fej)
4 gerezd
fokhagyma
1 ág
rozmaring
2 ág
kakukkfű
3 db
babérlevél
1 ek
sűrített paradicsom
2 ek
finomliszt
300 ml
száraz vörösbor
kb. 400 ml víz
só, bors
2 szál
sárgarépa
(150 g/szál)
300 g
csiperkegomba
300 g
gyöngyhagyma
30 ml
worcester-szósz
A tálaláshoz
6 adag
krumplipüré
1 csokor
snidling

Elkészítés
  1. Először zsírt melegítünk egy lábasban, majd közepesen erős hőfokon, oldalanként kb. 2-2 perc alatt körbepirítjuk a combokat, aztán kivesszük és félretesszük.

  2. A visszamaradt zsíron (ha szükséges, pótoljuk) közepes hőfokon megdinszteljük a finomra vágott vörös- és fokhagymát, hozzáadjuk a zöldfűszereket, majd további 1 perc pirítás után jöhet bele a sűrített paradicsom, a liszt és 1-2 perc alatt kipirítjuk. 

  3. Visszatesszük a lábasba a húst és felöntjük a vörösborral, majd 1 perc forralás után a vízzel. Annyi vizet adunk hozzá, hogy 1 ujjnyira ellepje a húst. Sózzuk, borsozzuk, majd közepes hőfokon, fedő alatt 40 percig főzzük.

  4. Ezután levesszük a fedőt és hozzáadjuk a gyémántra vágott sárgarépát. Ez azt jelenti, hogy ferdén levágunk a répából egy-egy darabot, és minden vágásnál 90 fokot fordítunk rajta. Ismét lefedjük és időnként megkeverve tovább főzzük.

  5. A gombát cikkekre vágjuk és tűzforró, száraz serpenyőben lepirítjuk. Amikor a hús elkezd puhulni, kivesszük belőle a zöldfűszereket és fedő nélkül addig főzzük, amíg a hús teljesen meg nem puhul. Ha szükséges, a vizet pótoljuk. Én a 2 órás főzés alatt 200 ml vizet pótoltam.

  6. Hozzáadjuk a gombát, a lecsepegtetett gyöngyhagymát, a Worcester-szószt és további 3 perc alatt összeforraljuk, végül vajas krumplipürével és apróra vágott snidlinggel tálaljuk.

www.streetkitchen.hu

Ennél a fogásnál dőlt meg az, amire a gyerekeimet is nevelem. Mégpedig, hogy egy ételre soha nem mondjuk azt, hogy undi. Kivéve, ha az az ételkülönlegesség egy burgUNDI. :D Mert az teljesen más, a burgundi maga a mámor!

A burgundi nyúlragu villantós, de elkészítése nem is olyan bonyolult.

Hozzávalók

6 főre
1 ek
sertészsír
1.5 kg
csontos egész nyúlcomb
4 fej
vöröshagyma
(100 g/fej)
4 gerezd
fokhagyma
1 ág
rozmaring
2 ág
kakukkfű
3 db
babérlevél
1 ek
sűrített paradicsom
2 ek
finomliszt
300 ml
száraz vörösbor
kb. 400 ml víz
só, bors
2 szál
sárgarépa
(150 g/szál)
300 g
csiperkegomba
300 g
gyöngyhagyma
30 ml
worcester-szósz
A tálaláshoz
6 adag
krumplipüré
1 csokor
snidling

Elkészítés

  1. Először zsírt melegítünk egy lábasban, majd közepesen erős hőfokon, oldalanként kb. 2-2 perc alatt körbepirítjuk a combokat, aztán kivesszük és félretesszük.

  2. A visszamaradt zsíron (ha szükséges, pótoljuk) közepes hőfokon megdinszteljük a finomra vágott vörös- és fokhagymát, hozzáadjuk a zöldfűszereket, majd további 1 perc pirítás után jöhet bele a sűrített paradicsom, a liszt és 1-2 perc alatt kipirítjuk. 

  3. Visszatesszük a lábasba a húst és felöntjük a vörösborral, majd 1 perc forralás után a vízzel. Annyi vizet adunk hozzá, hogy 1 ujjnyira ellepje a húst. Sózzuk, borsozzuk, majd közepes hőfokon, fedő alatt 40 percig főzzük.

  4. Ezután levesszük a fedőt és hozzáadjuk a gyémántra vágott sárgarépát. Ez azt jelenti, hogy ferdén levágunk a répából egy-egy darabot, és minden vágásnál 90 fokot fordítunk rajta. Ismét lefedjük és időnként megkeverve tovább főzzük.

  5. A gombát cikkekre vágjuk és tűzforró, száraz serpenyőben lepirítjuk. Amikor a hús elkezd puhulni, kivesszük belőle a zöldfűszereket és fedő nélkül addig főzzük, amíg a hús teljesen meg nem puhul. Ha szükséges, a vizet pótoljuk. Én a 2 órás főzés alatt 200 ml vizet pótoltam.

  6. Hozzáadjuk a gombát, a lecsepegtetett gyöngyhagymát, a Worcester-szószt és további 3 perc alatt összeforraljuk, végül vajas krumplipürével és apróra vágott snidlinggel tálaljuk.

Ha tetszett a Burgundi nyúlragu receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept