Tészták

Carbonaraspagetti

Carbonara spagetti

Hozzávalók
500 g
spagetti
6 db
tojás
150 g
parmezán (vagy pecorino)
150 g
kolozsvári szalonna (olasz háziasszonyoknál pancetta)
frissen tört feketebors
olívaolaj

Elkészítés
  1. A szalonnát felkockázzuk és egy jó nagy serpenyőben (vagy akár wokban) lepirítjuk, de nem kell teljesen ropogósnak lennie.

  2. A spagettit beledobjuk egy fazék lobogó forró, sós vízbe és a csomagon látható utasítás szerint al dentére főzzük. Vagyis olyan állagúra, amikor ráharapva a tészta belsejében még éreztek némi ellenállást. Ez 5-ös vastagságú standard spagettinél általában 8 perc.

  3. Közben egy tálba ütjük a tojásokat, belereszeljük a parmezánt (kicsit félrerakunk belőle a tálaláshoz). Jó sok fekete borsot őrlünk rá, finoman megsózzuk és lazán összekeverjük.

  4. Ha kész a tészta, leszűrjük és a lepirított szalonnára dobjuk. Fontos, hogy itt már ne legyen tűzön a serpenyő, az maximum meleg legyen, de semmi esetre sem forró!

  5. Merünk a tésztára még kb. egy decit a forró főzővízből, majd ráöntjük az egészre a tojásos keveréket és AZONNAL elkezdjük rázogatni/forgatni a tésztát. A spagetti hőjének hatására a tojásos mix a főzőlével 1-2 perc alatt egy gyönyörű, a mozgatástól egyre krémesebb, világossárga mártássá fog összeállni. Azonnal tálaljuk, egy kis parmezánnal, friss borssal megszórva, olívaolajjal meglocsolva.

www.streetkitchen.hu

Most vasárnap Nike Budapest Félmaraton, amin persze én is ott leszek! A hosszabb távú futások egyik nagy előnye, hogy az ember írásos felmentést kap a szolid vacsora alól a verseny előtti napon. Ilyenkor nyugodtan lehet (sőt ajánlott) egy jóóó nagy szénhidrátbombával tuningolni a szervezetet, hogy a másnapi glikogén-szint rendben legyen.

Sőt, vessetek a mókusok elé, de én még a tárgynap reggelén is pastával indítok, csak egy könnyedebb paradicsomos-bazsalikomos féladaggal. Na de ne kalandozzunk el, koncentráljunk az előestére. Itt jöhet valami izmosabb mennyiség, kalóriadús körítéssel. Szerencsére az Olasz Szénégetők Gasztronómiai Egyesülete még az 1920-as években megfogalmazta, hogy mire is vágynak egy 3-4000 kalóriát felemésztő laza kis műszak után. Legyen kiadós, ne kerüljön sokba és persze legyen ISTENI FINOM! A most következő recept maximálisan megfelel ezen elvárásoknak, nem véletlenül lett a neve Szénégető Spagetti, azaz Spaghetti Carbonara.

Felejtsétek el azt, amit eddig magyaros kisvendéglőkben, vagy online kiszállítós cégektől carbonara néven kaptatok. Felejtsétek el a tejszínt és a gépsonkát, sőt azt is, hogy bármilyen szószt pakolnánk a kész tészta tetejére. A carbonara ugyanis nem ez és nem is így készül. Hanem így:

Hozzávalók

4 személyre
500 g
spagetti
6 db
tojás
150 g
parmezán (vagy pecorino)
150 g
kolozsvári szalonna (olasz háziasszonyoknál pancetta)
frissen tört feketebors
olívaolaj

Elkészítés

  1. A szalonnát felkockázzuk és egy jó nagy serpenyőben (vagy akár wokban) lepirítjuk, de nem kell teljesen ropogósnak lennie.

  2. A spagettit beledobjuk egy fazék lobogó forró, sós vízbe és a csomagon látható utasítás szerint al dentére főzzük. Vagyis olyan állagúra, amikor ráharapva a tészta belsejében még éreztek némi ellenállást. Ez 5-ös vastagságú standard spagettinél általában 8 perc.

  3. Közben egy tálba ütjük a tojásokat, belereszeljük a parmezánt (kicsit félrerakunk belőle a tálaláshoz). Jó sok fekete borsot őrlünk rá, finoman megsózzuk és lazán összekeverjük.

  4. Ha kész a tészta, leszűrjük és a lepirított szalonnára dobjuk. Fontos, hogy itt már ne legyen tűzön a serpenyő, az maximum meleg legyen, de semmi esetre sem forró!

  5. Merünk a tésztára még kb. egy decit a forró főzővízből, majd ráöntjük az egészre a tojásos keveréket és AZONNAL elkezdjük rázogatni/forgatni a tésztát. A spagetti hőjének hatására a tojásos mix a főzőlével 1-2 perc alatt egy gyönyörű, a mozgatástól egyre krémesebb, világossárga mártássá fog összeállni. Azonnal tálaljuk, egy kis parmezánnal, friss borssal megszórva, olívaolajjal meglocsolva.

Sőt, vessetek a mókusok elé, de én még a tárgynap reggelén is pastával indítok, csak egy könnyedebb paradicsomos-bazsalikomos féladaggal. Na de ne kalandozzunk el, koncentráljunk az előestére. Itt jöhet valami izmosabb mennyiség, kalóriadús körítéssel. Szerencsére az Olasz Szénégetők Gasztronómiai Egyesülete még az 1920-as években megfogalmazta, hogy mire is vágynak egy 3-4000 kalóriát felemésztő laza kis műszak után. Legyen kiadós, ne kerüljön sokba és persze legyen ISTENI FINOM! A most következő recept maximálisan megfelel ezen elvárásoknak, nem véletlenül lett a neve Szénégető Spagetti, azaz Spaghetti Carbonara.

Másnap pedig döntsétek meg minden eddigi saját rekordotokat. Hajrá!

Csekkold ezeket a spagettiket is:

Íme a tökéletes bolognai spagetti

Villámgyors trapanese spagetti

Milánói spagetti

Ha tetszett a carbonara spagetti receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Tésztapárosító infografika - Gyermelyi

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése