Köretek

Céklagratin

Cékla gratin

Hozzávalók
600 g
cékla
600 g
burgonya
200 g
vaj
só, bors
1 db
tojás
1 csokor
kapor
2 ek
ecetes torma
1 ek
keményítő
A tálaláshoz
2 szál
kapor
100 ml
habtejszín

Elkészítés

A céklát és a burgonyát megpucoljuk, majd zöldséggyaluval 1-2 mm-es szeletekre vágjuk és egy keverőtálba tesszük. Felolvasztjuk a vajat, és a céklás-burgonyás szeletekhez adjuk. Hozzákeverjük a sót, borsot, a tejszínt, a tojást, a finomra vágott kaprot, az ecetes tormát és a keményítőt is.

A sütőforma aljába sütőpapírt vágunk, és elkezdjük rétegezni a szeleteket úgy, hogy félig fedjék egymást, majd kissé megnyomkodjuk, hogy minél kevesebb levegő legyen a rétegek között. Illetve arra is érdemes ügyelni, hogy a vajas keverékből is jusson a rétegek közé.

A tetejére is vágunk egy sütőpapírt, és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük kb. 1 órára. Az utolsó 10 percben le is vehetjük a sütőpapírt, hogy egy kis pirított felületet kapjon a rakottas. Sütés után egy másik tepsivel kissé lepréseljük, és hagyjuk 30 percet pihenni. Ezek után már ki is fordíthatjuk a formából és szeletelhetjük a cékla gratint. Friss kaporral díszítve tálaljuk.

cekla-gratin
Cékla gratin (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 20 perc
  • Sütési idő: kb. 1 óra
  • Pihentetési idő: 30 perc

Még több különleges köret:

Kelkáposztás gratin burgonya

Dinsztelt káposzta

Füstölt sajtos karfiolkrokett zöldfűszeres majonézzel

www.streetkitchen.hu

A franciák körete, a burgonya gartin egy zseniális cucc szerintem. A külseje ropogósra sül, a belseje pedig krémes lesz… Viszont ha feltuningoljuk egy kis céklával, csak jól járhatunk látványban és ízben is.

Hozzávalók

1 30 x 10 x 8 cm-es sütőformához
600 g
cékla
600 g
burgonya
200 g
vaj
só, bors
1 db
tojás
1 csokor
kapor
2 ek
ecetes torma
1 ek
keményítő
A tálaláshoz
2 szál
kapor
100 ml
habtejszín

A céklát és a burgonyát megpucoljuk, majd zöldséggyaluval 1-2 mm-es szeletekre vágjuk és egy keverőtálba tesszük. Felolvasztjuk a vajat, és a céklás-burgonyás szeletekhez adjuk. Hozzákeverjük a sót, borsot, a tejszínt, a tojást, a finomra vágott kaprot, az ecetes tormát és a keményítőt is.

A sütőforma aljába sütőpapírt vágunk, és elkezdjük rétegezni a szeleteket úgy, hogy félig fedjék egymást, majd kissé megnyomkodjuk, hogy minél kevesebb levegő legyen a rétegek között. Illetve arra is érdemes ügyelni, hogy a vajas keverékből is jusson a rétegek közé.

A tetejére is vágunk egy sütőpapírt, és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük kb. 1 órára. Az utolsó 10 percben le is vehetjük a sütőpapírt, hogy egy kis pirított felületet kapjon a rakottas. Sütés után egy másik tepsivel kissé lepréseljük, és hagyjuk 30 percet pihenni. Ezek után már ki is fordíthatjuk a formából és szeletelhetjük a cékla gratint. Friss kaporral díszítve tálaljuk.

cekla-gratin
Cékla gratin (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 20 perc
  • Sütési idő: kb. 1 óra
  • Pihentetési idő: 30 perc

Még több különleges köret:

Kelkáposztás gratin burgonya

Dinsztelt káposzta

Füstölt sajtos karfiolkrokett zöldfűszeres majonézzel

Ha tetszett a Cékla gratin receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept