Egy keverőtálba öntjük a lisztet, bele a kemény, darabokra vágott hideg vajat és a sót. Robotgéppel az egészet addig keverjük, míg morzsalékos állagúvá válik. Beleütjük a tojást, majd hozzáöntjük a kanálnyi jéghideg vizet, és az egészet magas fokozaton homogén tésztává állítjuk össze. A tésztát pár gyors mozdulattal még kézzel összedolgozzuk. Egy sütőformát alaposan kivajazunk, a tésztát pedig lisztezett felületen kb. 4 mm vastagságúra nyújtjuk. A kinyújtott tésztát óvatosan feltekerjük a sodrófára, majd beleborítjuk a kivajazott sütőformába. Körben mindenhol beleigazgatjuk a tésztát, a sodrófát a forma peremén végiggörgetve levágjuk a kilógó részeket (ezt késsel is kiigazíthatjuk).

Alaposan megszurkáljuk egy villával, majd alufóliával beborítjuk, és rizst vagy száraz babot/lencsét töltünk rá nehezékként. 200 fokos sütőben 20 perc alatt “vakon” elősütjük, majd eltávolítjuk a „nehezéket” fóliástól, és az üres tésztát további 5 percig sütjük a forró sütőben. A balzsamecettel és olívaolajjal összeforgatjuk a megtisztított és karikákra vágott céklát és a hagymát. Kiterítjük egy sütőpapírral bélelt tepsire (a folyadék nagy része nélkül), és 190 fokon 25-30 percig sütjük. Egy keverőtálban robotgéppel összekeverjük a görög joghurtot, a tejszínt, a tojásokat, a petrezselymet, a frissen őrölt szerecsendiót, majd sózzuk, borsozzuk. Egy kanállal belekeverjük a kockákra vágott kecskesajtot, a reszelt cheddar sajtot és az apróra reszelt parmezánt, végül óvatosan beleforgatjuk a bébi spenótot. A tölteléket a megsütött pite alapra öntjük, majd ráhelyezzük az elősütött céklát és hagymát. 180 fokos sütőben 30 perc alatt készre sütjük.