A citromos-málnás torta piskótája:
A citromos-málnás torta első lépéseként a piskótákhoz a 3 db 22 cm-es tortaforma alját és oldalát kibéleljük sütőpapírral. A tésztához a tojásokat szétválasztjuk. Attól függően, mekkora tálunk vagy habüstünk van, 1 vagy 2 piskóta tésztáját tudjuk egyszerre elkészíteni, tehát 6 vagy 12 db tojással, és az ehhez számolt többi hozzávalóval tudunk dolgozni. A fehérjét magas fokozaton, habverővel elkezdjük kihabosítani. Ha már fehéredik, beleszórjuk a kristály- és a vaníliás cukrot, majd habcsókszerű, nem túl törős, de szilárd habbá verjük. A sárgáját szintén kihabosítjuk. Óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a fehérjehabot, aztán hozzáadjuk a sót, majd két részletben a lisztet. Alaposan átkeverjük, vigyázva, hogy ne törjük össze a fehérjehabot, de ne is maradjanak benne fehérjecsomók.
A már kibélelt tortaformába simítjuk a tésztát, 1 vagy 2 formába, attól függően, hogy 6 vagy 12 db tojással dolgoztunk. Elkenjük az oldalán is, középen egy kis mélyedést hagyva, így nem lesz púpos a piskóta. 160 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben 40-50 percet sütjük. Miután megsült, kinyitjuk a sütő ajtaját, és így hagyjuk még 8-10 percig pihenni benne, majd kivesszük, megfordítjuk, és a sütőrácson hagyjuk langyosra hűlni. Végül leemeljük róla a formát, eltávolítjuk a sütőpapírt, és hagyjuk teljesen kihűlni a tésztát. Ezután megsütjük a harmadik piskótát is, hiszen egy átlagos sütőbe egyszerre 2 db tortaforma fér be. A piskótákat, ha nem egyenes a tetejük, egy kenyérvágó késsel egyenesre vágjuk. Ezeket akár előző nap is elkészíthetjük, hiszen lefóliázva nem száradnak ki, és simán elállnak másnapig.

Összeállítás:
A cukorszirup hozzávalóit összeforraljuk, majd hagyjuk kihűlni.
A citromos krémhez a mascarponét egy nagy tálban stabil krémalappá habosítjuk, majd belekeverjük a citromhéjat, a porcukrot és a lemon curdöt, amiből két evőkanállal félrerakunk a torta összeállításához.
Az egyik piskótát lekenjük egy adag cukorsziruppal, majd a közepére rakunk egy evőkanál félretett lemon curdöt, köré kb. 3 cm-es karikában málnalekvárt kenünk, majd eköré nyomjuk a citromos krém kb. egyharmadát. Rákerül a másik tortalap, ugyanez a rétegezés, végül az utolsó piskótával zárjuk a sort, amit szintén lekenünk sziruppal, majd a maradék egyharmad krémmel lekenjük a torta tetejét, és az oldalát. Hűtőbe rakjuk kb. 2 órára, vagy fagyasztóba 1-1,5 órára.
Amikor már szép stabil a torta, jöhet a vajkrémborítás. Ehhez a tojásfehérjéket és a cukrot összekeverjük egy tálban, majd vízgőz fölött csípősre melegítjük – ami annyit tesz, hogy ha beledugjuk a kisujjunkat, „megcsípi”, tehát jó meleg, de még nem kezd el főni a tojásfehérje. Ekkor magas fokozaton, robotgéppel stabil, hófehér habcsókalappá habosítjuk a cukros fehérjét; gyakorlatilag addig kell keverni, amíg kihűl. Ekkor evőkanálnyi adagokban hozzáadjuk a szoba-hőmérsékletű vajat (ha hideg a vaj, kicsapódik a krémben, ha melegebb, akkor folyni fog a vajkrémünk), és ízesítjük a vaníliaaromával. Ezután két részre osztjuk a krémet, az egyikbe fekete, a másikba pedig sárga ételfestéket keverünk.
A torta szélére és oldalára felvisszük a kétféle krém kb. ⅔-át, a maradék ⅓-ot pedig csillagcsöves nyomózsákokba rakjuk, és kidíszítjük vele a torta szélét, majd a közepére rakosgatjuk a friss málnát. Ez a torta is akkor a legszuperebb, ha legalább egy éjszakát tud pihenni a hűtőben.

- Elkészítési idő: kb. 2 óra
- Sütési idő: kb. 2,5 óra
- Pihentetési idő: 3-4 óra + egy éjszaka