Alapreceptek

Citromospiskóta

Citromos piskóta

Hozzávalók
A piskótához
4 db
tojás
120 g
cukor
80 g
szoba-hőmérsékletű vaj
1 db
citrom
120 g
liszt
10 g
sütőpor
1 csipet
A cukormázhoz
4 ek
porcukor
4 tk
citromlé
A tetejére
0.5 db
citrom reszelt héja

Elkészítés

A citromos piskótához a tojásokat kettéválasztjuk, majd a fehérjéket a cukor egyik felével habbá verjük, a sárgájákat pedig egy külön tálban, a cukor másik felével habosra keverjük, majd belekeverjük a vajat, valamint mehet hozzá a citrom leve és a lereszelt héja is. 

A lisztet elkeverjük a sütőporral és a sóval, majd kb. a felét a sárgájákhoz keverjük. Jöhet bele a fehérjehab fele is, amivel fellazítjuk a sárgájás részt. Belekeverjük a maradék lisztet, átkeverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a fehérjehab másik felét is egy spatulával, hogy ne törjük össze a habot. 

A tepsi aljára vágunk egy megfelelő méretű sütőpapírt, rásimítjuk a masszát, és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük a piskótát.

Amikor kihűlt, kivesszük a formából. A porcukrot összekeverjük a citromlével (ha nem elég sűrű, kenhető állagú, keverhetünk hozzá még kevés porcukrot), a süti tetejére kenjük a mázat, ráreszeljük a citromhéjat, és kb. 10 perc pihentetés után, vizezett késsel felvágjuk a piskótát, így nem fog rátapadni a cukormáz.

  • Előkészítési idő: 15 perc
  • Sütési idő: kb. 25 perc
  • Pihentetés: 10 perc
  • Összesen: kb. 50 perc
citromos piskóta
Citromos piskóta

Ezek a klasszikus piskóták is érdekelhetnek:

Rizslisztes piskóta

Klasszikus meggyes piskóta

www.streetkitchen.hu

Egy igazán puha, citromos, vajas piskóta receptjére szerintem mindenkinek szüksége van. Önmagában is szuper jó, de akár torták piskótarétegeként is használhatod!

Hozzávalók

1 darab 25x18 cm-es tepsihez
A piskótához
4 db
tojás
120 g
cukor
80 g
szoba-hőmérsékletű vaj
1 db
citrom
120 g
liszt
10 g
sütőpor
1 csipet
A cukormázhoz
4 ek
porcukor
4 tk
citromlé
A tetejére
0.5 db
citrom reszelt héja

A citromos piskótához a tojásokat kettéválasztjuk, majd a fehérjéket a cukor egyik felével habbá verjük, a sárgájákat pedig egy külön tálban, a cukor másik felével habosra keverjük, majd belekeverjük a vajat, valamint mehet hozzá a citrom leve és a lereszelt héja is. 

A lisztet elkeverjük a sütőporral és a sóval, majd kb. a felét a sárgájákhoz keverjük. Jöhet bele a fehérjehab fele is, amivel fellazítjuk a sárgájás részt. Belekeverjük a maradék lisztet, átkeverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a fehérjehab másik felét is egy spatulával, hogy ne törjük össze a habot. 

A tepsi aljára vágunk egy megfelelő méretű sütőpapírt, rásimítjuk a masszát, és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük a piskótát.

Amikor kihűlt, kivesszük a formából. A porcukrot összekeverjük a citromlével (ha nem elég sűrű, kenhető állagú, keverhetünk hozzá még kevés porcukrot), a süti tetejére kenjük a mázat, ráreszeljük a citromhéjat, és kb. 10 perc pihentetés után, vizezett késsel felvágjuk a piskótát, így nem fog rátapadni a cukormáz.

  • Előkészítési idő: 15 perc
  • Sütési idő: kb. 25 perc
  • Pihentetés: 10 perc
  • Összesen: kb. 50 perc
citromos piskóta
Citromos piskóta

Ezek a klasszikus piskóták is érdekelhetnek:

Rizslisztes piskóta

Klasszikus meggyes piskóta

Ha tetszett a Citromos piskóta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept