A csángó gulyás elkészítésének első lépéseként zsírt melegítünk egy szélesebb fazékban. Hozzáadjuk a finomra vágott vörös- és fokhagymát, a köményt, a borsot, a babérlevelet, és közepes hőfokon 8 percig dinszteljük.
Ezután mehet bele a 0,5 cm-es kockákra vágott paprika, a sűrített paradicsom, a daráltpaprika-krém, a pritaminpaprika-krém és a kb. 2 cm-es kockákra vágott hús. Közepesen erős hőfokon további 2 percig pirítjuk. Megszórjuk a fűszerpaprikával, majd felöntjük annyi vízzel, ami kb. 1 ujjnyira ellepi a húst – én 1 literrel öntöttem fel.
Amikor forr, sózzuk és közepes hőfokon, időnként a vizet pótolva szinte teljesen puhára főzzük a húst. Felöntjük vízzel (én 2,5 liter vizet adtam hozzá), hozzáadjuk az igény szerint átmosott káposztát, az átöblített rizst és a mustárt, és további 10-15 perc alatt készre főzzük.
A pontos főzési idő attól függ, mikor puhul meg teljesen a rizs. Miután megfőtt a rizs is, lekapcsoljuk a tűzhelyet, és a kész levest tejföllel és friss kenyérrel tálaljuk.

- Elkészítési idő: 2 óra 30 perc