Csirkehúsos ételek

Csirkehúsgolyókfodroskel-salátával

Csirkehúsgolyók fodroskel-salátával
Csirkehúsgolyók fodroskel-salátával

Hozzávalók
500 g
darált csirkemellfilé
200 g
ementáli sajt
120 g
zsemlemorzsa
2 gerezd
fokhagyma
1 db
tojás
bors
1 csokor
petrezselyem
60 g
vaj
2 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
500 ml
alaplé
2 ág
kakukkfű
A salátához
4 ek
extra szűz olívaolaj
0.5 ek
méz
1 db
citrom leve
1 csokor
fodros kel
1 db
alma
bors
1 ek
szeletelt mandula
1 ek
dióbél
(aprított)

Elkészítés
  1. Egy nagy tálban összekeverjük a darált csirkemellet, a finomra reszelt ementáli sajt kétharmadát, a zsemlemorzsát, 1 gerezd zúzott fokhagymát és a tojást. Sózzuk, borsozzuk, majd lefedve hűtőbe rakjuk pihenni 15 percre.

  2. Közben a salátához egy nagy tálban kikeverjük az olajat, a mézet és a citrom levét, hozzáadjuk az alaposan átmosott, kis darabokra tépett fodroskel-leveleket, jó alaposan átmasszírozzuk, pár perc alatt kicsit összeesik és szépen elkeveredik. A salátához hozzátesszük a felkockázott almát, sózzuk, borsozzuk, majd az egészet finoman összeforgatjuk. 

  3. A szeletelt mandulát és a kisebb darabokra tört diót serpenyőben kicsit megpirítjuk, majd félretesszük hűlni, és tálalás előtt ezeket is a salihoz keverjük. 

  4. A húsgolyó alapjához hozzákeverjük az aprított petrezselymet. Diónyi méretű húsgolyókat formázunk - a könnyebb formázáshoz használhatunk kiskanalat vagy kis fagylaltszedőt. Sütőpapírral bélelt tepsire pakoljuk a golyókat, és 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük 25 percre. 

  5. Közben egy nagy serpenyőben, közepes lángon megolvasztjuk a vajat és hozzáadjuk a szeletelt vöröshagymát. Gyakran átkeverjük, majd egészen puhára és aranybarnára pirítjuk. Ezután hozzáadunk 1 gerezd apróra vágott fokhagymát is. Hozzáöntjük az alaplevet, megszórjuk kakukkfűlevelekkel, és egy kis sóval, borssal ízesíthetjük az alaplé sósságától és fűszerességétől függően. Felforraljuk, majd visszavesszük a hőfokot, és még nagyjából 10 percig főzzük, amíg kissé besűrűsödik. A húsgolyókat ekkor a serpenyőbe helyezzük, megszórjuk őket a maradék reszelt  sajttal, lefedjük, és kb. 5 perc alatt összemelegítjük, a sajt eközben szépen ráolvad.
    A kész szaftos csirkehúsgolyókat az almás fodroskel-salival tálaljuk.

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

A téli időszakban kevesebb alapanyag áll rendelkezésre, mint a nyári szezonban, mégis izgalmasan kombinálhatók az ekkor megszokottak - és a tápanyagtartalom is kiemelkedővé tehető! Immunerősítés indul!

A csirkehúsgolyók fodroskel-salátával gyorsan elkészíthető étel mégis teljes értékű. A szaftos, fűszeres húsgolyók kényelmesen összedobhatók, a saláta pedig jó ellenpontotja a húsos sztorinak. Egy olyan páros, ami hétköznap este is simán vállalható, mégsem érződik kompromisszumnak.

Ez a fogás akkor is működik, ha előre szeretnél készülni, és akkor is, ha gyorsan össze kell dobni valamit a nap végén. Könnyű, de laktató, változatos, de nem macerás — pont az a kategória, amit szívesen előveszel bármikor, amikor egyszerű, jó ízekre vágysz.

Hozzávalók

4 főre
500 g
darált csirkemellfilé
200 g
ementáli sajt
120 g
zsemlemorzsa
2 gerezd
fokhagyma
1 db
tojás
bors
1 csokor
petrezselyem
60 g
vaj
2 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
500 ml
alaplé
2 ág
kakukkfű
A salátához
4 ek
extra szűz olívaolaj
0.5 ek
méz
1 db
citrom leve
1 csokor
fodros kel
1 db
alma
bors
1 ek
szeletelt mandula
1 ek
dióbél
(aprított)

Elkészítés

  1. Egy nagy tálban összekeverjük a darált csirkemellet, a finomra reszelt ementáli sajt kétharmadát, a zsemlemorzsát, 1 gerezd zúzott fokhagymát és a tojást. Sózzuk, borsozzuk, majd lefedve hűtőbe rakjuk pihenni 15 percre.

  2. Közben a salátához egy nagy tálban kikeverjük az olajat, a mézet és a citrom levét, hozzáadjuk az alaposan átmosott, kis darabokra tépett fodroskel-leveleket, jó alaposan átmasszírozzuk, pár perc alatt kicsit összeesik és szépen elkeveredik. A salátához hozzátesszük a felkockázott almát, sózzuk, borsozzuk, majd az egészet finoman összeforgatjuk. 

  3. A szeletelt mandulát és a kisebb darabokra tört diót serpenyőben kicsit megpirítjuk, majd félretesszük hűlni, és tálalás előtt ezeket is a salihoz keverjük. 

  4. A húsgolyó alapjához hozzákeverjük az aprított petrezselymet. Diónyi méretű húsgolyókat formázunk - a könnyebb formázáshoz használhatunk kiskanalat vagy kis fagylaltszedőt. Sütőpapírral bélelt tepsire pakoljuk a golyókat, és 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük 25 percre. 

  5. Közben egy nagy serpenyőben, közepes lángon megolvasztjuk a vajat és hozzáadjuk a szeletelt vöröshagymát. Gyakran átkeverjük, majd egészen puhára és aranybarnára pirítjuk. Ezután hozzáadunk 1 gerezd apróra vágott fokhagymát is. Hozzáöntjük az alaplevet, megszórjuk kakukkfűlevelekkel, és egy kis sóval, borssal ízesíthetjük az alaplé sósságától és fűszerességétől függően. Felforraljuk, majd visszavesszük a hőfokot, és még nagyjából 10 percig főzzük, amíg kissé besűrűsödik. A húsgolyókat ekkor a serpenyőbe helyezzük, megszórjuk őket a maradék reszelt  sajttal, lefedjük, és kb. 5 perc alatt összemelegítjük, a sajt eközben szépen ráolvad.
    A kész szaftos csirkehúsgolyókat az almás fodroskel-salival tálaljuk.

Csirkehúsgolyók fodroskel-salátával
Csirkehúsgolyók fodroskel-salátával (Fotó: Street Kitchen)

A fodroskel-saláta lényege, hogy jó alapízekkel dolgozik: egy kis citrom, méz, egy kevés dió, alma, só, bors, és már kész is a perfekt köret. A húsgolyók mellé tökéletesen passzol, mert kiegyensúlyozza a melegebb, fűszeresebb vonalat.

A csirkehúsgolyók fodroskel-salátával tuti az egyik kedvenc csirkés fogásod lesz. Kapaszkodj, mert itt érkezik még három recept, amiben a csirkehús a főszereplő!

Kapros túróval töltött csirkemell

Mézes-gyömbéres csirkecomb vele sült répával és brokkolival

Kínai zöldséges csirkemell

Ha tetszett a csirkehúsgolyók fodroskel-salátával receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése