Húsételek

Csirkéspite

Csirkés pite

Hozzávalók
A töltelékhez
2 db
csirkemellfilé
(200 g/db)
2 ek
étolaj
só, bors
1 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
1 szál
póréhagyma
4 gerezd
fokhagyma
0.25 db
zöld kaliforniai paprika
0.25 db
piros kaliforniai paprika
1 ek
kapribogyó
45 g
olívabogyó
40 g
mazsola
0.5 ek
szárított oregánó
120 ml
édes vörösbor
4 ek
paradicsompüré
2 ek
balzsamecet
1 ek
barna cukor
A tésztához
400 g
finomliszt
100 g
kristálycukor
1 tk
reszelt szerecsendió
2 tk
sütőpor
1 tk
200 g
hideg vaj
100 ml
jéghideg víz
100 ml
étolaj
4 db
tojássárgája
olajspray vagy vaj a forma kikenéséhez
A tálaláshoz
0.25 csokor
snidling

Elkészítés

A csirkés pitéhez először elkészítjük a tölteléket, hogy az ízeknek legyen ideje összeérni, miközben pihen a tészta. Feldaraboljuk a csirkemellet, forró serpenyőben lepirítjuk egy kevés olajon, majd kiszedjük egy tálba, ahol sózzuk és borsozzuk. 

Felaprítjuk a vöröshagymát, a póréhagymát, a fokhagymát és a paprikákat is. Ugyanabban a serpenyőben, a maradék olajon megdinszteljük a zöldségeket, majd hozzáadjuk a kapri- és az olívabogyót, a mazsolát, és még 2-3 percig hagyjuk pirulni az alapunkat. Hozzáadjuk az édes vörösbort, a paradicsompürét és a balzsamecetet, és összekeverjük.

A csirkemellet kesztyűs kézzel széttépkedjük, visszahelyezzük a serpenyőbe a zöldséges alapra, fűszerezzük a szárított oregánóval, felöntjük a borral, hozzáadjuk a paradicsompürét, a balzsamecetet és a barna cukrot, és összerottyantjuk. Kóstolás után, ha szükséges, sózzuk és borsozzuk. A kész tölteléket egy tálba szedjük és hagyjuk kihűlni.

A pite tésztája

A tésztához egy dagasztógép üstjébe kimérjük a száraz hozzávalókat, nagy lyukú reszelőn hozzáreszeljük a hideg vajat, beleöntjük a vizet és az olajat, majd összedolgozzuk a tojássárgákkal. Fóliába csomagolva 20 percre hűtőbe tesszük pihenni. 

Addig előkészítjük a szilikon muffinsütő formákat, kivajazzuk vagy kifújjuk olajspray-vel.

A tésztát kivesszük a hűtőből, félbevágjuk, majd az egyik felét visszatesszük a hűtőbe, a másikat pedig két sütőpapír között kb. 0,5 cm vékonyra kinyújtjuk.

A csirkés pite összeállítása

Egy kekszkivágó segítségével (ami nagyobb, mint a muffinforma) kiszúrjuk a tésztakorongokat, és a kiolajozott muffinformába helyezzük, majd egészen a forma széléig a kezünk segítségével eligazítjuk benne a tésztát. 

Bőven teszünk bele a töltelékből, majd egy másik korongot helyezünk a tetejére, és a kezünkkel vagy egy villával lenyomkodjuk a tészta széleit, hogy teljesen lezárjuk a mini pitéket.

Mielőtt sütőbe tennénk, éles késsel keresztet vágunk a tészta tetejére, hogy legyen hol távoznia a gőznek. 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük, amíg a tészta aranybarna nem lesz. Sütés után hagyjuk állni 10 percet, mielőtt kivennénk a formából. Apróra vágott snidlinggel tálaljuk.

Tipp: A tésztát el lehet készíteni 2-3 nappal előbb, majd felhasználásig a hűtőben tároljuk. 

csirkes-pite
Csirkés pite (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1 óra 
  • Sütési idő: 20-25 perc
  • Pihentetés: 30 perc

A csirkés pite után pedig ezeket is próbáld ki!

Corn flakes csirke fullos sült krumplival

Roston csirke Stroganoff-mártással, grillezett gombával és csemegeuborkás relishsel

Egészben sült narancslekváros csirke diós sült kelbimbóval

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Ez az egyik kedvenc pitém! A sós, picit édes ízvilág egy friss salival a tökéletes vacsi. <3 Ezzel a kicsit ragacsos vajas tésztával már nem annyira a kedvencem dolgozni, de annyira omlós, miután kisül, a töltelék pedig annyira ízletes, hogy megéri eltölteni vele egy kicsivel több időt, hiszen a végeredmény zseniális!

Hozzávalók

12 - 14 darabhoz
A töltelékhez
2 db
csirkemellfilé
(200 g/db)
2 ek
étolaj
só, bors
1 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
1 szál
póréhagyma
4 gerezd
fokhagyma
0.25 db
zöld kaliforniai paprika
0.25 db
piros kaliforniai paprika
1 ek
kapribogyó
45 g
olívabogyó
40 g
mazsola
0.5 ek
szárított oregánó
120 ml
édes vörösbor
4 ek
paradicsompüré
2 ek
balzsamecet
1 ek
barna cukor
A tésztához
400 g
finomliszt
100 g
kristálycukor
1 tk
reszelt szerecsendió
2 tk
sütőpor
1 tk
200 g
hideg vaj
100 ml
jéghideg víz
100 ml
étolaj
4 db
tojássárgája
olajspray vagy vaj a forma kikenéséhez
A tálaláshoz
0.25 csokor
snidling

A csirkés pitéhez először elkészítjük a tölteléket, hogy az ízeknek legyen ideje összeérni, miközben pihen a tészta. Feldaraboljuk a csirkemellet, forró serpenyőben lepirítjuk egy kevés olajon, majd kiszedjük egy tálba, ahol sózzuk és borsozzuk. 

Felaprítjuk a vöröshagymát, a póréhagymát, a fokhagymát és a paprikákat is. Ugyanabban a serpenyőben, a maradék olajon megdinszteljük a zöldségeket, majd hozzáadjuk a kapri- és az olívabogyót, a mazsolát, és még 2-3 percig hagyjuk pirulni az alapunkat. Hozzáadjuk az édes vörösbort, a paradicsompürét és a balzsamecetet, és összekeverjük.

A csirkemellet kesztyűs kézzel széttépkedjük, visszahelyezzük a serpenyőbe a zöldséges alapra, fűszerezzük a szárított oregánóval, felöntjük a borral, hozzáadjuk a paradicsompürét, a balzsamecetet és a barna cukrot, és összerottyantjuk. Kóstolás után, ha szükséges, sózzuk és borsozzuk. A kész tölteléket egy tálba szedjük és hagyjuk kihűlni.

A pite tésztája

A tésztához egy dagasztógép üstjébe kimérjük a száraz hozzávalókat, nagy lyukú reszelőn hozzáreszeljük a hideg vajat, beleöntjük a vizet és az olajat, majd összedolgozzuk a tojássárgákkal. Fóliába csomagolva 20 percre hűtőbe tesszük pihenni. 

Addig előkészítjük a szilikon muffinsütő formákat, kivajazzuk vagy kifújjuk olajspray-vel.

A tésztát kivesszük a hűtőből, félbevágjuk, majd az egyik felét visszatesszük a hűtőbe, a másikat pedig két sütőpapír között kb. 0,5 cm vékonyra kinyújtjuk.

A csirkés pite összeállítása

Egy kekszkivágó segítségével (ami nagyobb, mint a muffinforma) kiszúrjuk a tésztakorongokat, és a kiolajozott muffinformába helyezzük, majd egészen a forma széléig a kezünk segítségével eligazítjuk benne a tésztát. 

Bőven teszünk bele a töltelékből, majd egy másik korongot helyezünk a tetejére, és a kezünkkel vagy egy villával lenyomkodjuk a tészta széleit, hogy teljesen lezárjuk a mini pitéket.

Mielőtt sütőbe tennénk, éles késsel keresztet vágunk a tészta tetejére, hogy legyen hol távoznia a gőznek. 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük, amíg a tészta aranybarna nem lesz. Sütés után hagyjuk állni 10 percet, mielőtt kivennénk a formából. Apróra vágott snidlinggel tálaljuk.

Tipp: A tésztát el lehet készíteni 2-3 nappal előbb, majd felhasználásig a hűtőben tároljuk. 

csirkes-pite
Csirkés pite (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1 óra 
  • Sütési idő: 20-25 perc
  • Pihentetés: 30 perc

A csirkés pite után pedig ezeket is próbáld ki!

Corn flakes csirke fullos sült krumplival

Roston csirke Stroganoff-mártással, grillezett gombával és csemegeuborkás relishsel

Egészben sült narancslekváros csirke diós sült kelbimbóval

Ha tetszett a Csirkés pite receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept