A karalábékat megpucoljuk és 1 cm-es szeletekre vágjuk, majd bő, enyhén sós vízben előfőzzük őket kb. 10 perc alatt. Akkor jó, ha marad egy kis roppanása a zöldségnek. Leszűrjük és félretesszük.
Egy serpenyőben, közepesen magas hőfokon megkaramellizáljuk a vajon a félfőre vágott vöröshagymát és a szeletelt fokhagymát a cukorral kb. 10 perc alatt, közben sózzuk és borsozzuk, majd ha elkészültünk, belekeverjük a finomra vágott bazsalikomot és félrerakjuk.
A besamelhez közepesen magas hőfokon, egy lábasban habzásig melegítjük a vajat, majd ráöntjük a lisztet és 1 percig pirítjuk. Felöntjük a hideg tejjel, amit egy habverővel folyamatosan keverünk, közben sózzuk, borsozzuk és ízesítjük a szerecsendióval. Forrástól számítva 2-3 percig főzzük a besamelt, majd lehúzzuk a tűzről.
Egy tepsibe rétegezzük félig fedve a karalábészeleteket, az egészet beborítjuk a pirított vajas, bazsalikomos hagymával, és leöntjük a besamellel. A tetejére szórjuk a reszelt edami sajtot, és betesszük grill funkción a 230 fokra előmelegített sütőbe kb. 15 percre, míg a sajt szépen rápirul. Utána már szedhetjük is tányérra a csőben sült karalábét, amit megszórunk finomra vágott petrezselyemmel.

- Elkészítési idő: 40 perc
- Sütési idő: 20 perc