A cukormentes epres-túrós pite első lépéseként a tésztát készítjük el. Ehhez a lisztet elkeverjük a sóval, a sütőporral és az eritrittel, majd hozzákeverjük a vajat, a tojássárgáját és a tejfölt, és homogén tésztát gyúrunk belőle. Kettéosztjuk, és az egyik tésztagombócot lisztezett felületen a tepsi aljának méretére nyújtjuk. Egy sütőpapírt teszünk a tepsibe úgy, hogy kétoldalt túllógjon. Fontos lépés, mert ezt fogva könnyebb lesz kiemelni a kész süteményt. A tésztalapot a tepsi aljára tesszük, és 175 fokra előmelegített sütőben 6-7 perc alatt elősütjük az alsó lapot.
Közben az epres-túrós pite töltelékéhez jól elkeverjük a túrót, a poreritritet, a vaníliaaromát, a tejfölt, a reszelt citromhéjat és a tojássárgáját. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, majd ezt is beleforgatjuk a túrós masszába.
A másik tésztagombócból szintén egy nagy téglalapot nyújtunk lisztezett felületen, és kb. 2 cm széles csíkokra vágjuk. Ezeket a csíkokat átlósan kb. kétujjnyi távolságra rakosgatjuk egymástól, lekenjük egy tojással, majd erre mehetnek a másik irányba átlósan a csíkok, így szép rácsos mintát kapunk. Ezt is lekenjük a tojással, majd a rácsok közé félbevágott eprek kerülnek. További 30 percig sütjük a 175 fokos sütőben. 1 óra hűtés után egyenlő kockákra vágjuk, és mehet is a falatozás.

- Elkészítési idő: 30 perc
- Sütési idő: 37 perc
- Hűtési idő: minimum 60 perc