Brutális kaják

Darálthúsosrakottkrumpli

Darált húsos rakott krumpli

Hozzávalók
100 g
paprikás kolbász
2 ek
olaj
1 fej
hagyma
2 gerezd
fokhagyma
só, bors
500 g
darált sertéshús
2 ek
sűrített paradicsom
1 tk
füstölt paprika
1 tk
őrölt kömény
500 ml
alaplé
A besamelhez
50 g
vaj
50 g
liszt
500 ml
tej
só, bors
0.25 db
friss szerecsendió
5 ek
tejföl
Az összerakáshoz
1 kg
krumpli
7 db
főtt tojás
100 g
gouda sajt
A raguhoz

Elkészítés

A darált húsos rakott krumpli elkészítéséhez a krumplit megmossuk, és héjastul egy nagy tálban kb. 70%-osra puhítjuk a mikróban, vagy bő vízben megfőzzük. A lényeg, hogy ne legyen teljesen puha, hanem könnyen lehessen szeletelni. Ennek ideje méret függvénye, de egy átlagos krumpli 800 Watton kb 10-12 perc alatt ér el ide. Amíg fő, elkészítjük a ragut és a besamelt.

A raguhoz a kolbászt apróra vágjuk, és elkezdjük pirítani az olajon. Ha elkezdte kiengedni a zsírját, rádobjuk az apróra vágott hagymákat, közben sózzuk, borsozzuk. Ezután mehet rá a darált hús. Ha nagyjából eltűntek a nyers részek, rárakjuk a sűrített paradicsomot, és jól lepirítjuk. Megszórjuk a fűszerekkel, felöntjük az alaplével, és kb. 15 percet rotyogtatjuk, viszonylag sűrűbb ragut kell kapni.

A besamelhez a felolvasztott vajon közepesen erős lángon 2-3 percig pirítjuk a lisztet, majd felöntjük a tejjel, és néha átkeverve, csomómentes mártást főzünk belőle. A végén belekeverjük a fűszereket és a tejfölt is, majd elzárjuk.

A megfőtt krumpli héját leszedjük, és 2-3 mm vastag szeleteket vágunk belőle. A sajtot lereszeljük, a főtt tojást maximum fél cm vastag szeletekre vágjuk.

A rakott krumpli összeállítása, sütése:

Egy kb. 25 x 20 cm nagyságú tepsit enyhén kiolajozunk, belerakjuk a krumpli felét, erre jöhet a ragu fele, a tojásszeletek fele, majd a besamel fele. Ezután rárakjuk a maradék krumplit. A maradék besamelbe ilyenkor keverünkk 2-3 evőkanálnyi ragut a színe kedvéért. A krumplira jöhet az összes ragu, a tojás és a besamel. Ráreszeljük a sajtot, és 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt megsütjük.

Darált húsos rakott krumpli
Darált húsos rakott krumpli

www.streetkitchen.hu

Persze hogy a rakott krumplit is lehet még turbózni! Most egy kis darált húsos raguval készült, és mondanom sem kell, hogy ha a klasszik változatot laktatónak gondoltátok, akkor ebben sem fogtok csalódni!

Hozzávalók

4 - 6 főre
100 g
paprikás kolbász
2 ek
olaj
1 fej
hagyma
2 gerezd
fokhagyma
só, bors
500 g
darált sertéshús
2 ek
sűrített paradicsom
1 tk
füstölt paprika
1 tk
őrölt kömény
500 ml
alaplé
A besamelhez
50 g
vaj
50 g
liszt
500 ml
tej
só, bors
0.25 db
friss szerecsendió
5 ek
tejföl
Az összerakáshoz
1 kg
krumpli
7 db
főtt tojás
100 g
gouda sajt
A raguhoz

A darált húsos rakott krumpli elkészítéséhez a krumplit megmossuk, és héjastul egy nagy tálban kb. 70%-osra puhítjuk a mikróban, vagy bő vízben megfőzzük. A lényeg, hogy ne legyen teljesen puha, hanem könnyen lehessen szeletelni. Ennek ideje méret függvénye, de egy átlagos krumpli 800 Watton kb 10-12 perc alatt ér el ide. Amíg fő, elkészítjük a ragut és a besamelt.

A raguhoz a kolbászt apróra vágjuk, és elkezdjük pirítani az olajon. Ha elkezdte kiengedni a zsírját, rádobjuk az apróra vágott hagymákat, közben sózzuk, borsozzuk. Ezután mehet rá a darált hús. Ha nagyjából eltűntek a nyers részek, rárakjuk a sűrített paradicsomot, és jól lepirítjuk. Megszórjuk a fűszerekkel, felöntjük az alaplével, és kb. 15 percet rotyogtatjuk, viszonylag sűrűbb ragut kell kapni.

A besamelhez a felolvasztott vajon közepesen erős lángon 2-3 percig pirítjuk a lisztet, majd felöntjük a tejjel, és néha átkeverve, csomómentes mártást főzünk belőle. A végén belekeverjük a fűszereket és a tejfölt is, majd elzárjuk.

A megfőtt krumpli héját leszedjük, és 2-3 mm vastag szeleteket vágunk belőle. A sajtot lereszeljük, a főtt tojást maximum fél cm vastag szeletekre vágjuk.

A rakott krumpli összeállítása, sütése:

Egy kb. 25 x 20 cm nagyságú tepsit enyhén kiolajozunk, belerakjuk a krumpli felét, erre jöhet a ragu fele, a tojásszeletek fele, majd a besamel fele. Ezután rárakjuk a maradék krumplit. A maradék besamelbe ilyenkor keverünkk 2-3 evőkanálnyi ragut a színe kedvéért. A krumplira jöhet az összes ragu, a tojás és a besamel. Ráreszeljük a sajtot, és 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt megsütjük.

Darált húsos rakott krumpli
Darált húsos rakott krumpli

Ha tetszett a Darált húsos rakott krumpli receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept