A diós baklavához először tisztított vajat készítünk egy forralóban. A vajat lassú tűzön elkezdjük olvasztani, állandó keverés mellett. Amikor a tetejére feljött egy fehér habréteg, azt lekanalazzuk róla és addig forraljuk a vajat, míg halvány karamellszínű és kicsit édeskés illatú nem lesz. Ezután egy tálba szűrjük és félretesszük hűlni.
Amíg a tisztított vaj egy kicsit hűl, nekiállunk elkészíteni a tölteléket. Egy tálba öntjük a diót, a fahéjat és a porcukrot, és alaposan összekeverjük.
Így, hogy minden készen áll, kezdhetjük is összerakni a baklavát. Először egy kis vajjal kenjük ki a 20 x 30 cm-es tepsi alját, erre jön rá az első réteslap, amit szintén megkenünk vajjal és mehet rá a következő lap – ezt a lépést ismételjük nyolcszor.
A nyolcadik lapra rászórjuk a töltelék felét, csepegtetünk rá egy kis tisztított vajat, aztán jöhet megint a réteslapok és a vaj rétegezése, annyi különbséggel, hogy most kétlaponként szórunk rá egy kis tölteléket is. A tetejét két réteslappal zárjuk, és ha elértünk az utolsó laphoz, bőségesen bekenjük a maradék vajjal.
A kilógó réteslapdarabokat óvatosan levágjuk, és még sütés előtt a kívánt formájúra vágjuk a sütit, majd 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.
Amíg a baklava sül, elkészítjük a szirupot. A méz kivételével az összes hozzávalót együtt forraljuk egy lábasban 15 percig. Amikor már kb. a felére redukálódott, mehet bele a méz. Elkeverjük a mézet és a szirupot, majd elzárjuk alatta a gázt és hagyjuk egy kicsit kihűlni.
A kisült, még meleg baklavára ráöntjük a szobahőmérsékletű szirupot, és hagyjuk pihenni 2 órát a fogyasztás előtt.

- Elkészítési idő: 30 perc
- Sütési idő: 30 perc