Fantasztikus desszertek

Diósbaklava

Diós baklava

Hozzávalók
300 g
vaj
400 g
darált dió
1 tk
őrölt fahéj
50 g
porcukor
18 db
réteslap
A sziruphoz
250 g
kristálycukor
200 ml
víz
0.5 db
citrom leve
1 karika
citrom
150 g
méz

Elkészítés

A diós baklavához először tisztított vajat készítünk egy forralóban. A vajat lassú tűzön elkezdjük olvasztani, állandó keverés mellett. Amikor a tetejére feljött egy fehér habréteg, azt lekanalazzuk róla és addig forraljuk a vajat, míg halvány karamellszínű és kicsit édeskés illatú nem lesz. Ezután egy tálba szűrjük és félretesszük hűlni.

Amíg a tisztított vaj egy kicsit hűl, nekiállunk elkészíteni a tölteléket. Egy tálba öntjük a diót, a fahéjat és a porcukrot, és alaposan összekeverjük.

Így, hogy minden készen áll, kezdhetjük is összerakni a baklavát. Először egy kis vajjal kenjük ki a 20 x 30 cm-es tepsi alját, erre jön rá az első réteslap, amit szintén megkenünk vajjal és mehet rá a következő lap – ezt a lépést ismételjük nyolcszor.

A nyolcadik lapra rászórjuk a töltelék felét, csepegtetünk rá egy kis tisztított vajat, aztán jöhet megint a réteslapok és a vaj rétegezése, annyi különbséggel, hogy most kétlaponként szórunk rá egy kis tölteléket is. A tetejét két réteslappal zárjuk, és ha elértünk az utolsó laphoz, bőségesen bekenjük a maradék vajjal.

A kilógó réteslapdarabokat óvatosan levágjuk, és még sütés előtt a kívánt formájúra vágjuk a sütit, majd 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük. 

Amíg a baklava sül, elkészítjük a szirupot. A méz kivételével az összes hozzávalót együtt forraljuk egy lábasban 15 percig. Amikor már kb. a felére redukálódott, mehet bele a méz. Elkeverjük a mézet és a szirupot, majd elzárjuk alatta a gázt és hagyjuk egy kicsit kihűlni.

A kisült, még meleg baklavára ráöntjük a szobahőmérsékletű szirupot, és hagyjuk pihenni 2 órát a fogyasztás előtt.

dios-baklava
Diós baklava (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 30 perc
  • Sütési idő: 30 perc

Ha bírod Soha receptjeit, akkor csekkold ezeket is:

Töltött szőlőlevél

Csirkés kabsa

Marokkói répás kuszkuszsaláta

www.streetkitchen.hu

Bár a baklava egy közel-keleti édesség, valószínűleg senkinek sem kell bemutatni. Általában pisztáciás és csokis változatban szokott feltűnni. Ezúttal viszont a diósat mutatjuk meg nektek.

Hozzávalók

6 főre
300 g
vaj
400 g
darált dió
1 tk
őrölt fahéj
50 g
porcukor
18 db
réteslap
A sziruphoz
250 g
kristálycukor
200 ml
víz
0.5 db
citrom leve
1 karika
citrom
150 g
méz

A diós baklavához először tisztított vajat készítünk egy forralóban. A vajat lassú tűzön elkezdjük olvasztani, állandó keverés mellett. Amikor a tetejére feljött egy fehér habréteg, azt lekanalazzuk róla és addig forraljuk a vajat, míg halvány karamellszínű és kicsit édeskés illatú nem lesz. Ezután egy tálba szűrjük és félretesszük hűlni.

Amíg a tisztított vaj egy kicsit hűl, nekiállunk elkészíteni a tölteléket. Egy tálba öntjük a diót, a fahéjat és a porcukrot, és alaposan összekeverjük.

Így, hogy minden készen áll, kezdhetjük is összerakni a baklavát. Először egy kis vajjal kenjük ki a 20 x 30 cm-es tepsi alját, erre jön rá az első réteslap, amit szintén megkenünk vajjal és mehet rá a következő lap – ezt a lépést ismételjük nyolcszor.

A nyolcadik lapra rászórjuk a töltelék felét, csepegtetünk rá egy kis tisztított vajat, aztán jöhet megint a réteslapok és a vaj rétegezése, annyi különbséggel, hogy most kétlaponként szórunk rá egy kis tölteléket is. A tetejét két réteslappal zárjuk, és ha elértünk az utolsó laphoz, bőségesen bekenjük a maradék vajjal.

A kilógó réteslapdarabokat óvatosan levágjuk, és még sütés előtt a kívánt formájúra vágjuk a sütit, majd 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük. 

Amíg a baklava sül, elkészítjük a szirupot. A méz kivételével az összes hozzávalót együtt forraljuk egy lábasban 15 percig. Amikor már kb. a felére redukálódott, mehet bele a méz. Elkeverjük a mézet és a szirupot, majd elzárjuk alatta a gázt és hagyjuk egy kicsit kihűlni.

A kisült, még meleg baklavára ráöntjük a szobahőmérsékletű szirupot, és hagyjuk pihenni 2 órát a fogyasztás előtt.

dios-baklava
Diós baklava (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 30 perc
  • Sütési idő: 30 perc

Ha bírod Soha receptjeit, akkor csekkold ezeket is:

Töltött szőlőlevél

Csirkés kabsa

Marokkói répás kuszkuszsaláta

Ha tetszett a Diós baklava receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept