A legjobb kalács receptek

Dióskalács

Diós kalács

Hozzávalók
250 ml
langyos tej
(3,5 %-os)
20 g
friss élesztő
2 db
tojássárgája
60 g
kristálycukor
2 csomag
vaníliás cukor
(8 g-os kiszerelés)
500 g
finomliszt
150 g
darált dió
2 db
citrom reszelt héja
1 tk
50 g
lágy vaj
A tetejére
1 db
tojás
10 szem
egész dió

Elkészítés

A diós kalács elkészítéséhez a langyos tejet, az élesztőt, a tojássárgájákat és a kétféle cukrot beleöntjük egy dagasztógép üstjébe és 5 percig keverjük közepes fordulaton. Hozzáadjuk a lisztet, a darált diót és a citromhéjat, és közepes fokozaton 10-12 percig dagasztjuk. Ezután hozzáadjuk a sót és a vajat, majd még 5 percig dagasztjuk, amíg összeáll a tészta. Az edény falától elváló tésztát kell kapnunk – ha ez megvan, lefedjük és langyos helyen 20-25 percig kelesztjük. 

A megkelt tésztát három részre osztjuk, bucikat formázunk belőlük és letakarjuk. 10 perc pihentetés után 2 cm átmérőjű hengereket sodrunk úgy, hogy a végeik elcsúcsosodjanak, majd hármas fonással összeállítjuk a kalácsot. Egy sütőpapírral bélelt, 35 x 12 x 5 cm-es sütőformába rakjuk, újból letakarjuk és 10 percig kelesztjük. 

Lekenjük a tetejét a felvert tojással, rápakoljuk az egész diószemeket és berakjuk a 185 fokra előmelegített sütőbe 20-25 percre, míg szép piroskásra sül. Amint a diós kalács szoba-hőmérsékletűre hűlt, már szelhetjük is. 

Diós kalács felszeletelve, asztalon, tejjel
Diós kalács (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 40 perc
  • Pihentetés: kb. 45 perc
  • Sütési idő: 20-25 perc

A diós kalács mellett itt van még három nagyon frankó húsvéti kalács az ünnepekre!

Vegán kalács

Fahéjas-mazsolás kalács

Foszlós húsvéti kalács

www.streetkitchen.hu

Ha esetleg a foszlós kalácsot még nem próbáltátok dióval, akkor itt az ideje! És most már a recept is megvan hozzá, úgyhogy hajrá!

Hozzávalók

1 darab kalácshoz
250 ml
langyos tej
(3,5 %-os)
20 g
friss élesztő
2 db
tojássárgája
60 g
kristálycukor
2 csomag
vaníliás cukor
(8 g-os kiszerelés)
500 g
finomliszt
150 g
darált dió
2 db
citrom reszelt héja
1 tk
50 g
lágy vaj
A tetejére
1 db
tojás
10 szem
egész dió

A diós kalács elkészítéséhez a langyos tejet, az élesztőt, a tojássárgájákat és a kétféle cukrot beleöntjük egy dagasztógép üstjébe és 5 percig keverjük közepes fordulaton. Hozzáadjuk a lisztet, a darált diót és a citromhéjat, és közepes fokozaton 10-12 percig dagasztjuk. Ezután hozzáadjuk a sót és a vajat, majd még 5 percig dagasztjuk, amíg összeáll a tészta. Az edény falától elváló tésztát kell kapnunk – ha ez megvan, lefedjük és langyos helyen 20-25 percig kelesztjük. 

A megkelt tésztát három részre osztjuk, bucikat formázunk belőlük és letakarjuk. 10 perc pihentetés után 2 cm átmérőjű hengereket sodrunk úgy, hogy a végeik elcsúcsosodjanak, majd hármas fonással összeállítjuk a kalácsot. Egy sütőpapírral bélelt, 35 x 12 x 5 cm-es sütőformába rakjuk, újból letakarjuk és 10 percig kelesztjük. 

Lekenjük a tetejét a felvert tojással, rápakoljuk az egész diószemeket és berakjuk a 185 fokra előmelegített sütőbe 20-25 percre, míg szép piroskásra sül. Amint a diós kalács szoba-hőmérsékletűre hűlt, már szelhetjük is. 

Diós kalács felszeletelve, asztalon, tejjel
Diós kalács (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 40 perc
  • Pihentetés: kb. 45 perc
  • Sütési idő: 20-25 perc

A diós kalács mellett itt van még három nagyon frankó húsvéti kalács az ünnepekre!

Vegán kalács

Fahéjas-mazsolás kalács

Foszlós húsvéti kalács

Ha tetszett a Diós kalács receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept