A tésztához először egy nagy keverőtálban összekeverjük a langyos tejet az élesztővel és a kristálycukorral. Majd hozzáadjuk a lisztet, a sót, a reszelt narancshéjat, beleütjük a tojást, és alaposan összedolgozzuk. Végül beletesszük a puha vajat, majd sima, enyhén ragacsos tésztává dolgozzuk.
Deszkán átgyúrjuk, majd lefedjük egy tiszta konyharuhával, és meleg helyen kb. 1 órán át kelesztjük, amíg a duplájára nő.
A töltelék elkészítéséhez a darált diót összekeverjük a narancslekvárral, hogy egy jól kenhető masszát kapjunk. Ha szükséges, egy kevés narancslevet adhatunk hozzá, hogy könnyebben kenhető legyen az állaga.
Miután a tészta megkelt, enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk téglalap alakúra, kb. 1 cm vastagságúra. Egyenletesen elkenjük rajta a diós-narancsos tölteléket, majd a két szélét behajtjuk és hosszában feltekerjük.
A feltekert tésztát kb. 2-3 cm vastag szeletekre vágjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe vagy sütőtálba helyezzük a csigákat.
Ismét lefedjük, és kb. 20-30 percig pihentetjük, ez idő alatt előmelegítjük a sütőt, majd 170°C-on kb. 20-25 percig sütjük, amíg szép aranybarna lesz.
A mázhoz a porcukrot simára keverjük a narancslével és az őrölt fahéjjal.
Amikor a csigák megsültek és kihűltek, meglocsoljuk a narancsos-porcukros mázzal. Frissen, vagy akár másnap reggelire, uzsonnára is igazán élvezetes a narancsos-diós ízek harmóniája!
Diós-narancsoscsiga

Van valami varázslatos abban, amikor friss narancs keveredik a sült dió és az intenzív fahéj illatával. Ez a narancsos-diós csiga igazi lélekmelengető finomság. Kívül aranybarna, belül puha és minden falatja ad egy kis melegséget. Tökéletes egy lassan induló reggelhez, egy délutáni teához, vagy csak úgy, amikor jólesne egy kis otthoni kényeztetés.
A diós-narancsos csiga az a fajta süti, ami illatával betölti az egész lakást, és már akkor jó kedved lesz tőle, amikor még csak készül a tészta.
A dió és a narancs párosa igazi klasszikus, és nem véletlenül: az ellentétek tökéletesen kiegészítik egymást. A dió enyhén kesernyés, olajos, telt ízvilágát gyönyörűen ellensúlyozza a narancs friss, gyümölcsös, kicsit savas aromája. Ettől lesz az egész izgalmasabb és kiegyensúlyozottabb, mintha csak cukorral vagy vaníliával édesítenéd.
A dió testességet és karaktert ad, míg a narancs héja vagy leve feldobja, frissíti az egész süteményt – főleg kelt tésztákban, krémekben, de akár salátákban is. Ráadásul mindkettő klasszikus őszi-téli alapanyag, így együtt sütve igazi komfortdesszertet hoznak létre, ami nemcsak finom, de illatával is hangulatot teremt.
És ha ez nem lenne elég: a dió tele van egészséges zsírokkal, a narancs pedig C-vitaminnal – szóval nyugodt szívvel lehet mentegetőzni, hogy ez a csiga tulajdonképpen még jót is tesz.
@streetkitchenhu #szponzoralttartalom Diós-narancsos csiga #spar #sparmagyarorszag #streetkitchen #nekedbe ♬ eredeti hang - streetkitchenhu
Hozzávalók
A töltelékhez
A mázhoz
Elkészítés
A tésztához először egy nagy keverőtálban összekeverjük a langyos tejet az élesztővel és a kristálycukorral. Majd hozzáadjuk a lisztet, a sót, a reszelt narancshéjat, beleütjük a tojást, és alaposan összedolgozzuk. Végül beletesszük a puha vajat, majd sima, enyhén ragacsos tésztává dolgozzuk.
Deszkán átgyúrjuk, majd lefedjük egy tiszta konyharuhával, és meleg helyen kb. 1 órán át kelesztjük, amíg a duplájára nő.
A töltelék elkészítéséhez a darált diót összekeverjük a narancslekvárral, hogy egy jól kenhető masszát kapjunk. Ha szükséges, egy kevés narancslevet adhatunk hozzá, hogy könnyebben kenhető legyen az állaga.
Miután a tészta megkelt, enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk téglalap alakúra, kb. 1 cm vastagságúra. Egyenletesen elkenjük rajta a diós-narancsos tölteléket, majd a két szélét behajtjuk és hosszában feltekerjük.
A feltekert tésztát kb. 2-3 cm vastag szeletekre vágjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe vagy sütőtálba helyezzük a csigákat.
Ismét lefedjük, és kb. 20-30 percig pihentetjük, ez idő alatt előmelegítjük a sütőt, majd 170°C-on kb. 20-25 percig sütjük, amíg szép aranybarna lesz.
A mázhoz a porcukrot simára keverjük a narancslével és az őrölt fahéjjal.
Amikor a csigák megsültek és kihűltek, meglocsoljuk a narancsos-porcukros mázzal. Frissen, vagy akár másnap reggelire, uzsonnára is igazán élvezetes a narancsos-diós ízek harmóniája!

Frissen az igazi, de ha marad belőle (ritka, de előfordul), jól zárható dobozban 2 napig simán eláll. Mikróban vagy sütőben pár másodperc alatt újramelegíthető, hogy újra olyan legyen, mintha épp most jött volna ki a sütőből.
A diós-narancsos csiga mellé ezek a forró italok esnek majd a legjobban:
Ha tetszett a diós-narancsos csiga receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!



-huU69M.webp)