Sertéstarja receptek

Egészbensültnarancslekvárostarjasültédesburgonya-pürével

Egészben sült narancslekváros tarja sült édesburgonya-pürével
Egészben sült narancslekváros tarja sült édesburgonya-pürével

Hozzávalók
1 db
tarja egészben
bors
2 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
4 gerezd
fokhagyma
2 ek
szójaszósz
100 g
narancslekvár
Az édesburgonya-püréhez
3 db
édesburgonya
(300 g/db)
2 ek
olívaolaj
bors
1 csipet
chilipehely
100 g
vaj

Elkészítés
  1. A tarját sózzuk, borsozzuk, a vöröshagymát felcikkezzük és a fokhagymagerezdekkel együtt egy tepsibe szórjuk. Ráültetjük a hagymaágyra a tarját és lekenjük a szójaszósszal kikevert narancslekvárral. Lefedjük alufóliával, és 200 fokra előmelegített sütőbe rakjuk 30 percre.

  2. Az édeskrumplikat elnegyedeljük, meglocsoljuk olajjal, sózzuk, borsozzuk és megszórjuk a chilipehellyel is, majd egy másik tepsiben betesszük a tarja mellé a sütőbe.
    Mikor lejárt az első 30 perc és az édeskrumpli megpuhult, kivesszük, majd a tarját tovább sütjük még 30 percig.

  3. Az édeskrumplikat kikaparjuk a héjából, egy aprítóba rakjuk a vajjal és simára turmixoljuk. Ha kell, adunk hozzá egy kevés vizet, hogy sima püré legyen, majd ha szükséges, sózzuk.

  4. Mikor lejárt a következő 30 perc is, levesszük a tarjáról a fóliát, és még 30 percig sütjük a 200 fokos sütőben. 

  5. Szeletelve, az édesburgonya-püré társaságában tálaljuk.

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Ez a kombó különleges, mégis otthonos, és garantáltan mindenkit levesz a lábáról – akár vasárnapi ebédként, akár ünnepi menüként kerül az asztalra.

Az egészben sült narancslekváros tarja egy igazi ünnepi hangulatú, de simán hétvégi ebédként is vállalható fogás – főleg, ha mellé kerül a sült édesburgonya-püré, ami önmagában is egy kis napfény a tányéron. A tarja húsa szaftos marad, ha nem szeleteled fel nyersen, hanem egészben sütöd meg alufólia alatt, lassan, alacsony hőfokon. A narancslekvár édes-savanykás íze közben gyönyörűen karamellizálódik a tetején, főleg, ha a végén pár percig fólia nélkül rápirítasz.

Hozzávalók

6 főre
1 db
tarja egészben
bors
2 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
4 gerezd
fokhagyma
2 ek
szójaszósz
100 g
narancslekvár
Az édesburgonya-püréhez
3 db
édesburgonya
(300 g/db)
2 ek
olívaolaj
bors
1 csipet
chilipehely
100 g
vaj

Elkészítés

  1. A tarját sózzuk, borsozzuk, a vöröshagymát felcikkezzük és a fokhagymagerezdekkel együtt egy tepsibe szórjuk. Ráültetjük a hagymaágyra a tarját és lekenjük a szójaszósszal kikevert narancslekvárral. Lefedjük alufóliával, és 200 fokra előmelegített sütőbe rakjuk 30 percre.

  2. Az édeskrumplikat elnegyedeljük, meglocsoljuk olajjal, sózzuk, borsozzuk és megszórjuk a chilipehellyel is, majd egy másik tepsiben betesszük a tarja mellé a sütőbe.
    Mikor lejárt az első 30 perc és az édeskrumpli megpuhult, kivesszük, majd a tarját tovább sütjük még 30 percig.

  3. Az édeskrumplikat kikaparjuk a héjából, egy aprítóba rakjuk a vajjal és simára turmixoljuk. Ha kell, adunk hozzá egy kevés vizet, hogy sima püré legyen, majd ha szükséges, sózzuk.

  4. Mikor lejárt a következő 30 perc is, levesszük a tarjáról a fóliát, és még 30 percig sütjük a 200 fokos sütőben. 

  5. Szeletelve, az édesburgonya-püré társaságában tálaljuk.

Egészben sült narancslekváros tarja sült édesburgonya-pürével
Egészben sült narancslekváros tarja sült édesburgonya-pürével (Fotó: Street Kitchen)

A legjobb tarja nem zsírmentes, mert a zsiradék adja az ízt és a szaftosságot. Keress olyan darabot, ahol a hús halvány rózsaszín, a zsír pedig fehér, jól definiált, ne legyen sárgás vagy elszíneződött. Emellett jó, ha van enyhe márványozottság, vagyis apró fehér szálakban futó zsír a húsban, ez sokat dob majd a sütés során.

Az egészben sült narancslekváros tarja mellett más isteni tarjás kajánk is akad még!

Egészben sült mustáros tarja

Egyserpenyős almás tarja bulgurral

Lime-os, jalapenós tarja chimichurrival

Ha tetszett az egészben sült narancslekváros tarja sült édesburgonya-pürével receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése