Spanyol ételek

Empanadalime-oschilisházimajonézzel

Empanada lime-os chilis házi majonézzel
Empanada lime-os chilis házi majonézzel

Hozzávalók
300 g
finomliszt
1 tk
120 g
hideg vaj
1 db
tojás
60 - 80 ml
hideg víz
A töltelékhez
1 ek
olívaolaj
1 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
2 gerezd
fokhagyma
0.5 db
piros kaliforniai paprika
250 g
darált marhahús
bors
1 tk
fűszerpaprika
0.5 tk
őrölt kömény
0.5 tk
chilipehely
2 ek
paradicsompüré
A kenéshez
1 db
tojás
A házi lime-os chilis majonézhez
1 db
tojássárgája
1 tk
mustár
1 csipet
1 tk
citromlé
150 ml
étolaj
0.5 db
lime
0.5 tk
chilipehely
1 tk
chiliszósz
A paradicsomos-avokádós salátához
1 db
érett avokádó
2 db
paradicsom
(90 g/db)
0.5 fej
lila hagyma
(100 g/fej)
1 ek
olívaolaj
bors
1 csokor
koriander

Elkészítés
  1. A tésztához elkeverjük a lisztet a sóval, majd a hideg vajat gyors mozdulatokkal belemorzsoljuk, hogy morzsás állagú legyen. Hozzáadjuk a tojást, majd fokozatosan a hideg vizet, és sima, rugalmas tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagoljuk, és 30 percre hűtőbe tesszük.

  2. A töltelékhez egy nagy serpenyőben, az olívaolajon üvegesre pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk az aprított fokhagymát és a felkockázott paprikát. Ezután beletesszük a darált húst, sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a fűszereket és a sűrített paradicsomot is. Közepes lángon 10 perc alatt készre pirítjuk, majd félretesszük. 

  3. A hűtött tésztát lisztezett felületen kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, és 10–12 cm átmérőjű köröket szúrunk ki belőle. A körök egyik felére teszünk egy evőkanálnyi tölteléket, a szélét megkenjük egy kevés vízzel, majd félbehajtjuk, és a széleket villával lenyomkodjuk.

  4. A megformázott empanadákat sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk, a tetejüket megkenjük a felvert tojással és 200 fokra előmelegített sütőben 20–25 perc alatt aranybarnára sütjük.

  5. A majonézhez egy keverőtálban a tojássárgáját, a mustárt, a sót és a citromlevet habverővel elkeverjük. Ezután nagyon lassan, vékony sugárban adagoljuk hozzá az olajat, miközben folyamatosan keverjük. Amikor a majonéz besűrűsödik, hozzáadjuk a lime levét, a reszelt héját, a chilipelyhet és a chiliszószt. 

  6. A salihoz az avokádót, a paradicsomot és a lila hagymát felkockázzuk, majd összeforgatjuk az olívaolajjal, sóval, borssal és a felaprított korianderrel. 

  7. A forró, ropogós empanadákat a házi lime-os chilis majonézzel és a friss salátával tálaljuk. 

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Van, aki a buliba tortát visz, és van, aki empanadát, és mi tudjuk, kinek lesz nagyobb sikere. Ezek a kézzel ehető kis batyuk mindenhez passzolnak: pikánsak, ropogósak és már az illatuktól is mosolyra görbül a szád.

Az empanada a dél-amerikai street food királynője: kívül aranybarnára sült, belül szaftos, fűszeres hússal töltött kis batyu, amit kézzel enni nemcsak lehet, hanem kötelező. Ez a verzió darált marhahússal, chilipehellyel és fűszerpaprikával készül, mellé pedig lime-os, chilis házi majonéz és friss paradicsomos-avokádós saláta dukál. Egy falat, és máris latin ritmusra jár a lábad!

Hozzávalók

4 főre (kb. 12 db empanadához)
300 g
finomliszt
1 tk
120 g
hideg vaj
1 db
tojás
60 - 80 ml
hideg víz
A töltelékhez
1 ek
olívaolaj
1 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
2 gerezd
fokhagyma
0.5 db
piros kaliforniai paprika
250 g
darált marhahús
bors
1 tk
fűszerpaprika
0.5 tk
őrölt kömény
0.5 tk
chilipehely
2 ek
paradicsompüré
A kenéshez
1 db
tojás
A házi lime-os chilis majonézhez
1 db
tojássárgája
1 tk
mustár
1 csipet
1 tk
citromlé
150 ml
étolaj
0.5 db
lime
0.5 tk
chilipehely
1 tk
chiliszósz
A paradicsomos-avokádós salátához
1 db
érett avokádó
2 db
paradicsom
(90 g/db)
0.5 fej
lila hagyma
(100 g/fej)
1 ek
olívaolaj
bors
1 csokor
koriander

Elkészítés

  1. A tésztához elkeverjük a lisztet a sóval, majd a hideg vajat gyors mozdulatokkal belemorzsoljuk, hogy morzsás állagú legyen. Hozzáadjuk a tojást, majd fokozatosan a hideg vizet, és sima, rugalmas tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagoljuk, és 30 percre hűtőbe tesszük.

  2. A töltelékhez egy nagy serpenyőben, az olívaolajon üvegesre pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk az aprított fokhagymát és a felkockázott paprikát. Ezután beletesszük a darált húst, sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a fűszereket és a sűrített paradicsomot is. Közepes lángon 10 perc alatt készre pirítjuk, majd félretesszük. 

  3. A hűtött tésztát lisztezett felületen kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, és 10–12 cm átmérőjű köröket szúrunk ki belőle. A körök egyik felére teszünk egy evőkanálnyi tölteléket, a szélét megkenjük egy kevés vízzel, majd félbehajtjuk, és a széleket villával lenyomkodjuk.

  4. A megformázott empanadákat sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk, a tetejüket megkenjük a felvert tojással és 200 fokra előmelegített sütőben 20–25 perc alatt aranybarnára sütjük.

  5. A majonézhez egy keverőtálban a tojássárgáját, a mustárt, a sót és a citromlevet habverővel elkeverjük. Ezután nagyon lassan, vékony sugárban adagoljuk hozzá az olajat, miközben folyamatosan keverjük. Amikor a majonéz besűrűsödik, hozzáadjuk a lime levét, a reszelt héját, a chilipelyhet és a chiliszószt. 

  6. A salihoz az avokádót, a paradicsomot és a lila hagymát felkockázzuk, majd összeforgatjuk az olívaolajjal, sóval, borssal és a felaprított korianderrel. 

  7. A forró, ropogós empanadákat a házi lime-os chilis majonézzel és a friss salátával tálaljuk. 

empanada-lime-os-chilis-majonezzel-4
Empanada lime-os chilis házi majonézzel (Fotó: Street Kitchen)

Ezek a ropogós kis empanadák minden buliban vagy baráti vacsorán az elsők, amik eltűnnek a tálról. A pikáns majonéz és a friss, citrusos saláta remekül egyensúlyozza a töltelék fűszerességét. Tálald forrón, egy hideg sörrel vagy frissítő limonádéval – és garantált, hogy mindenki a receptet fogja kérni!

Ha bejött ez az empanada lime-os chilis házi majonézzel, kézzel ehető finomság, próbáld ki ezeket is – mind hozza a fűszeres, bulis életérzést!

Ha tetszett az empanada lime-os chilis házi majonézzel receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése