A tésztához elkeverjük a lisztet a sóval, majd a hideg vajat gyors mozdulatokkal belemorzsoljuk, hogy morzsás állagú legyen. Hozzáadjuk a tojást, majd fokozatosan a hideg vizet, és sima, rugalmas tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagoljuk, és 30 percre hűtőbe tesszük.
A töltelékhez egy nagy serpenyőben, az olívaolajon üvegesre pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk az aprított fokhagymát és a felkockázott paprikát. Ezután beletesszük a darált húst, sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a fűszereket és a sűrített paradicsomot is. Közepes lángon 10 perc alatt készre pirítjuk, majd félretesszük.
A hűtött tésztát lisztezett felületen kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, és 10–12 cm átmérőjű köröket szúrunk ki belőle. A körök egyik felére teszünk egy evőkanálnyi tölteléket, a szélét megkenjük egy kevés vízzel, majd félbehajtjuk, és a széleket villával lenyomkodjuk.
A megformázott empanadákat sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk, a tetejüket megkenjük a felvert tojással és 200 fokra előmelegített sütőben 20–25 perc alatt aranybarnára sütjük.
A majonézhez egy keverőtálban a tojássárgáját, a mustárt, a sót és a citromlevet habverővel elkeverjük. Ezután nagyon lassan, vékony sugárban adagoljuk hozzá az olajat, miközben folyamatosan keverjük. Amikor a majonéz besűrűsödik, hozzáadjuk a lime levét, a reszelt héját, a chilipelyhet és a chiliszószt.
A salihoz az avokádót, a paradicsomot és a lila hagymát felkockázzuk, majd összeforgatjuk az olívaolajjal, sóval, borssal és a felaprított korianderrel.
A forró, ropogós empanadákat a házi lime-os chilis majonézzel és a friss salátával tálaljuk.
Empanadalime-oschilisházimajonézzel
Van, aki a buliba tortát visz, és van, aki empanadát, és mi tudjuk, kinek lesz nagyobb sikere. Ezek a kézzel ehető kis batyuk mindenhez passzolnak: pikánsak, ropogósak és már az illatuktól is mosolyra görbül a szád.
Az empanada a dél-amerikai street food királynője: kívül aranybarnára sült, belül szaftos, fűszeres hússal töltött kis batyu, amit kézzel enni nemcsak lehet, hanem kötelező. Ez a verzió darált marhahússal, chilipehellyel és fűszerpaprikával készül, mellé pedig lime-os, chilis házi majonéz és friss paradicsomos-avokádós saláta dukál. Egy falat, és máris latin ritmusra jár a lábad!
Hozzávalók
A töltelékhez
A kenéshez
A házi lime-os chilis majonézhez
A paradicsomos-avokádós salátához
Elkészítés
A tésztához elkeverjük a lisztet a sóval, majd a hideg vajat gyors mozdulatokkal belemorzsoljuk, hogy morzsás állagú legyen. Hozzáadjuk a tojást, majd fokozatosan a hideg vizet, és sima, rugalmas tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagoljuk, és 30 percre hűtőbe tesszük.
A töltelékhez egy nagy serpenyőben, az olívaolajon üvegesre pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk az aprított fokhagymát és a felkockázott paprikát. Ezután beletesszük a darált húst, sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a fűszereket és a sűrített paradicsomot is. Közepes lángon 10 perc alatt készre pirítjuk, majd félretesszük.
A hűtött tésztát lisztezett felületen kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, és 10–12 cm átmérőjű köröket szúrunk ki belőle. A körök egyik felére teszünk egy evőkanálnyi tölteléket, a szélét megkenjük egy kevés vízzel, majd félbehajtjuk, és a széleket villával lenyomkodjuk.
A megformázott empanadákat sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk, a tetejüket megkenjük a felvert tojással és 200 fokra előmelegített sütőben 20–25 perc alatt aranybarnára sütjük.
A majonézhez egy keverőtálban a tojássárgáját, a mustárt, a sót és a citromlevet habverővel elkeverjük. Ezután nagyon lassan, vékony sugárban adagoljuk hozzá az olajat, miközben folyamatosan keverjük. Amikor a majonéz besűrűsödik, hozzáadjuk a lime levét, a reszelt héját, a chilipelyhet és a chiliszószt.
A salihoz az avokádót, a paradicsomot és a lila hagymát felkockázzuk, majd összeforgatjuk az olívaolajjal, sóval, borssal és a felaprított korianderrel.
A forró, ropogós empanadákat a házi lime-os chilis majonézzel és a friss salátával tálaljuk.

Ezek a ropogós kis empanadák minden buliban vagy baráti vacsorán az elsők, amik eltűnnek a tálról. A pikáns majonéz és a friss, citrusos saláta remekül egyensúlyozza a töltelék fűszerességét. Tálald forrón, egy hideg sörrel vagy frissítő limonádéval – és garantált, hogy mindenki a receptet fogja kérni!
Ha bejött ez az empanada lime-os chilis házi majonézzel, kézzel ehető finomság, próbáld ki ezeket is – mind hozza a fűszeres, bulis életérzést!
Ha tetszett az empanada lime-os chilis házi majonézzel receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!



