Az eperkrémes torta látványos, de nem bonyolult desszert.
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját kihabosítjuk a cukorral, a fehérjét pedig kemény habbá verjük. A lisztben elkeverjük a sütőport. A tojássárgájába 3 adagban hozzákeverjük a fehérjét, majd a lisztet is. Csomómentesre keverjük a tésztát.
A tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, az oldalát kivajazzuk és kilisztezzük, majd beleöntjük a keveréket. 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük a piskótát.
A krémhez az epret megtisztítjuk, majd összefőzzük a vaníliás cukorral, a rummal és a citrom levével. Felöntjük a tejszínnel, és egy botmixer segítségével összezúzzuk, majd leszűrjük. A zselatint elkeverjük a vízzel, pár másodpercre betesszük a mikróba, 900 W-ra, majd az epres keverékhez öntjük. Elkeverjük benne a joghurtot is, és hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni.
A piskótát elfelezzük, és visszatesszük a formába. Megkenjük a krémmel, majd 2-3 órára betesszük a hűtőbe.
A tojásfehérjét egy keverőtálba tesszük a cukorral, és vízgőz fölött kb. 60 fokig melegítjük. Nem kell kemény habbá verni, csak kevergessük, hogy elolvadjon a cukor. Ha elérte a hőfokot, egy robotgép segítségével kemény habbá verjük.
A torta tetejét megkenjük a fehérjével, és kissé „felkapjuk” a habot a spatulával, hogy szép hullámos legyen, majd egy konyhai fáklya segítségével kicsit megpörzsöljük.
- Elkészítési idő: 60 perc
- Pihentetési idő: 180 perc
- Összesen: 240 perc
