Street Kitchen

Erdeigombásrizottócsirkével

Erdei gombás rizottó csirkével

Hozzávalók
1.2 l
víz
4 ek
házias levesalap
3 fej
hagyma
(kb. 320 g)
6 ek
olívaolaj
2 gerezd
fokhagyma
kb. 300 g erdei gomba vegyesen
300 ml
száraz fehérbor
néhány ág friss kakukkfű
300 g
rizottórizs
400 g
csirkemellfilé
őrölt bors
50 g
parmezán reszelve
2 ek
vaj

Elkészítés

Az erdei gombás rizottó elkészítéséhez az alapléhez felmelegítjük a vizet, majd ha forrásban van, hozzákanalazzuk a levesalapot, ezzel is felforraljuk, és félretesszük.

A hagymát apróra vágjuk, és mehet egy közepesen forró lábasba, 3 ek olívaolajra egészen addig, ameddig üveges nem lesz. Erre jöhet a zúzott fokhagyma, majd a tetszőlegesre darabolt gomba is.

Ha a gomba is egy kicsit lepirult, felöntjük 100 ml borral, megvárjuk, hogy elpárologjon, majd jöhet bele a leszárazott kakukkfű, a rizs és 1 mk só is. Keverünk rajta egyet, hogy a rizsszemeket mindenhol jól körbevegye a gombás alap. Ráöntjük a maradék bort, megvárjuk, hogy az is elpárologjon, és elkezdhetjük apránként felönteni az alaplével.

Most jön a türelemjáték és az odafigyelés. Folyamatosan kevergetjük, és csak apránként adjuk hozzá az alaplevet. Ahogy a rizs magába szívja a folyadékot, hozzáadunk egy újabb merőkanállal. Arra figyelni kell, hogy ne ússzon a lében, de ne is száradjon ki!

Mikor már kevesebb mint a negyede van meg az alaplének, nekikezdünk a csirkének, hogy időben nagyjából egyszerre készüljenek el. Ezidő alatt se vesszük le a szemünket a rizottóról, folyamatosan pótoljuk a folyadékot, ahogy beszívja.

A csirke mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, majd egy forró serpenyőben, 3 ek olívaolajon kérget sütünk neki, oldalanként kb. 2 perc alatt. Ha ez megvan, egy hőálló tálba tesszük, aminek az aljába kb. fél merőkanálnyi alaplevet szedünk, és 180 fokos, előmelegített sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük.

Ezalatt a rizottó is elkészül. Ahogy kész van, hozzáadjuk a vajat, alaposan belekeverjük, valamint egy jó adag reszelt parmezánt is adunk hozzá.

A csirkét szépen felszeleteljük, jöhet a rizottó tetejére, amit még egy kis friss kakukkfűvel meghintünk, és már falhatjuk is egy pohár fehérbor társaságában.

Erdei gombás rizottó
Erdei gombás rizottó

Még több rizottó:

Csirkés-céklás rizottó
Sárgarépás-zelleres rizottó
Zöld rizottó

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

A tökéletes rizottóhoz két nagyon fontos dolog kell, az egyik egy jó alaplé, a másik pedig rengeteg türelem. Itt nem lehet kispórolni a munkát és az odafigyelést, cserébe egy igazán krémes rizottót kapunk, ami semmihez sem fogható.

Hozzávalók

4 főre
1.2 l
víz
4 ek
házias levesalap
3 fej
hagyma
(kb. 320 g)
6 ek
olívaolaj
2 gerezd
fokhagyma
kb. 300 g erdei gomba vegyesen
300 ml
száraz fehérbor
néhány ág friss kakukkfű
300 g
rizottórizs
400 g
csirkemellfilé
őrölt bors
50 g
parmezán reszelve
2 ek
vaj

Az erdei gombás rizottó elkészítéséhez az alapléhez felmelegítjük a vizet, majd ha forrásban van, hozzákanalazzuk a levesalapot, ezzel is felforraljuk, és félretesszük.

A hagymát apróra vágjuk, és mehet egy közepesen forró lábasba, 3 ek olívaolajra egészen addig, ameddig üveges nem lesz. Erre jöhet a zúzott fokhagyma, majd a tetszőlegesre darabolt gomba is.

Ha a gomba is egy kicsit lepirult, felöntjük 100 ml borral, megvárjuk, hogy elpárologjon, majd jöhet bele a leszárazott kakukkfű, a rizs és 1 mk só is. Keverünk rajta egyet, hogy a rizsszemeket mindenhol jól körbevegye a gombás alap. Ráöntjük a maradék bort, megvárjuk, hogy az is elpárologjon, és elkezdhetjük apránként felönteni az alaplével.

Most jön a türelemjáték és az odafigyelés. Folyamatosan kevergetjük, és csak apránként adjuk hozzá az alaplevet. Ahogy a rizs magába szívja a folyadékot, hozzáadunk egy újabb merőkanállal. Arra figyelni kell, hogy ne ússzon a lében, de ne is száradjon ki!

Mikor már kevesebb mint a negyede van meg az alaplének, nekikezdünk a csirkének, hogy időben nagyjából egyszerre készüljenek el. Ezidő alatt se vesszük le a szemünket a rizottóról, folyamatosan pótoljuk a folyadékot, ahogy beszívja.

A csirke mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, majd egy forró serpenyőben, 3 ek olívaolajon kérget sütünk neki, oldalanként kb. 2 perc alatt. Ha ez megvan, egy hőálló tálba tesszük, aminek az aljába kb. fél merőkanálnyi alaplevet szedünk, és 180 fokos, előmelegített sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük.

Ezalatt a rizottó is elkészül. Ahogy kész van, hozzáadjuk a vajat, alaposan belekeverjük, valamint egy jó adag reszelt parmezánt is adunk hozzá.

A csirkét szépen felszeleteljük, jöhet a rizottó tetejére, amit még egy kis friss kakukkfűvel meghintünk, és már falhatjuk is egy pohár fehérbor társaságában.

Erdei gombás rizottó
Erdei gombás rizottó

Még több rizottó:

Csirkés-céklás rizottó
Sárgarépás-zelleres rizottó
Zöld rizottó

Ha tetszett az Erdei gombás rizottó csirkével receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept