Húsételek

Erdélyitokány

Erdélyi tokány

Hozzávalók
50 g
vaj
200 g
kenyérszalonna
1 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
3 gerezd
fokhagyma
800 g
sertéslapocka
1 ek
sűrített paradicsom
1 ek
majoránna
2 tk
fűszerpaprika
só, bors
2 ek
daráltpaprika-krém
A puliszkához
120 g
kukoricadara
300 ml
tej
200 ml
víz
A tálaláshoz
0.5 csokor
petrezselyem

Elkészítés

Az erdélyi tokány elkészítését azzal kezdjük, hogy a szalonnát kb. 0,5 cm-es kockákra vágjuk. Közepes hőfokon, kb. 5 perc alatt kisütjük a zsírját, majd kivesszük. A visszamaradt zsíron 5 perc alatt megdinszteljük a finomra vágott vörös- és fokhagymát. Belerakjuk a kb. 4 x 1 cm-es csíkokra vágott lapockát és erős hőfokon további 2-3 perc alatt lepirítjuk.

Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, azzal is fél percig pirítjuk, megszórjuk a majoránnával, a fűszerpaprikával, sózzuk, borsozzuk, ízesítjük a daráltpaprika-krémmel, elkeverjük és felöntjük annyi vízzel, ami kb. 1 ujjnyira ellepi. Közepes hőfokon addig főzzük, amíg a hús megpuhul. Ez függ az állat korától is, de kb. 1 órát fog igénybe venni ez a folyamat – ha kell, a folyadékot pótoljuk közben.  

A puliszkához a kukoricadarát egy lábasba tesszük. Felöntjük a tejjel és a vízzel, sózzuk és forrástól számítva, folyamatosan kevergetve kb. 2 percig főzzük, hogy a kukoricadara teljesen megpuhuljon. Amikor kész, belekeverjük a vajat. Az így elkészült puliszkát a raguval tálaljuk, a tetejét pedig megszórjuk a pirított szalonnával és finomra vágott petrezselyemmel. 

erdelyi-tokany-1
Erdélyi tokány (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 90 perc

Még több erdélyi finomság vár az oldalunkon:

Padlizsános zakuszka

Miccs paradicsomos muzsdéjjal és savanyított lila hagymával

Vega erdélyi rakott káposzta

www.streetkitchen.hu

Hívjuk bárhogy, ezek a pörkölt jellegű raguk nekem nagyon bejönnek, így most készítettem egy erdélyi tokányt, ahogy én szeretem. Jó ízesen, sok szalonnával.

Hozzávalók

4 főre
50 g
vaj
200 g
kenyérszalonna
1 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
3 gerezd
fokhagyma
800 g
sertéslapocka
1 ek
sűrített paradicsom
1 ek
majoránna
2 tk
fűszerpaprika
só, bors
2 ek
daráltpaprika-krém
A puliszkához
120 g
kukoricadara
300 ml
tej
200 ml
víz
A tálaláshoz
0.5 csokor
petrezselyem

Az erdélyi tokány elkészítését azzal kezdjük, hogy a szalonnát kb. 0,5 cm-es kockákra vágjuk. Közepes hőfokon, kb. 5 perc alatt kisütjük a zsírját, majd kivesszük. A visszamaradt zsíron 5 perc alatt megdinszteljük a finomra vágott vörös- és fokhagymát. Belerakjuk a kb. 4 x 1 cm-es csíkokra vágott lapockát és erős hőfokon további 2-3 perc alatt lepirítjuk.

Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, azzal is fél percig pirítjuk, megszórjuk a majoránnával, a fűszerpaprikával, sózzuk, borsozzuk, ízesítjük a daráltpaprika-krémmel, elkeverjük és felöntjük annyi vízzel, ami kb. 1 ujjnyira ellepi. Közepes hőfokon addig főzzük, amíg a hús megpuhul. Ez függ az állat korától is, de kb. 1 órát fog igénybe venni ez a folyamat – ha kell, a folyadékot pótoljuk közben.  

A puliszkához a kukoricadarát egy lábasba tesszük. Felöntjük a tejjel és a vízzel, sózzuk és forrástól számítva, folyamatosan kevergetve kb. 2 percig főzzük, hogy a kukoricadara teljesen megpuhuljon. Amikor kész, belekeverjük a vajat. Az így elkészült puliszkát a raguval tálaljuk, a tetejét pedig megszórjuk a pirított szalonnával és finomra vágott petrezselyemmel. 

erdelyi-tokany-1
Erdélyi tokány (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 90 perc

Még több erdélyi finomság vár az oldalunkon:

Padlizsános zakuszka

Miccs paradicsomos muzsdéjjal és savanyított lila hagymával

Vega erdélyi rakott káposzta

Ha tetszett az Erdélyi tokány receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept