Töltött káposzta

Erdélyitöltöttkáposzta

Erdélyi töltött káposzta
erdelyi-toltott-kaposzta

Hozzávalók
1 fej
vöröshagyma
(110 g/fej)
2 gerezd
fokhagyma
1 ek
sertészsír
150 g
füstölt szalonna
500 g
darált sertéshús
250 g
főtt rizs
1 db
tojás
1.5 tk
füstölt paprika
1 tk
fűszerkömény
1 tk
majoránna
bors
A káposztához
1 fej
savanyú káposzta
1 ek
sertészsír
1 ek
paradicsompüré
350 g
savanyú káposzta
(szeletelt)
3 db
babérlevél
2 tk
fűszerpaprika
1 tk
borsikafű
1 mk
egész bors
400 g
füstölt oldalas
600 ml
víz

Elkészítés
  1. A töltelékhez a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát zsíron üvegesre pirítjuk, majd hagyjuk kihűlni.

  2. A szalonnát apró kockákra vágjuk és összekeverjük a darált hússal, az előre megfőzött rizzsel, a tojással, a fűszerekkel és a kihűlt hagymákkal. A tölteléket alaposan összedolgozzuk.

  3. A nagyobb egész káposztaleveleket félbevágjuk, de befelé haladva hagyhatjuk őket egészben.

  4. A levelekről a torzsát levágjuk, úgy, hogy a kiemelkedő részét eltávolítjuk, de a levél felületéből nem vágunk ki, csupán szintbe hozzuk azokat.

  5. A levelek első harmadára halmozzuk a tölteléket, majd kétoldalt felhajtva feltekerjük őket. A műveletet megismételjük, míg el nem fogy a töltelék.

  6. Amennyiben maradt az egész káposztánkból, azt vágjuk vékony csíkokra, és keverjük hozzá az előre szeletelt savanyú káposztához. 

  7. Egy magasabb fazékban, a zsíron megpirítjuk a paradicsompürét, majd egy réteg savanyú káposztát halmozunk rá, amire aztán egy réteg töltött káposztát helyezünk.

  8. Jöhet a fűszerek fele és a füstölt oldalasnak is csak a fele. Újabb réteg káposzta (de ne felejtsünk el hagyni egy réteget a tetejére is) következik, aztán a töltött levelek másik része.

  9. Végül a maradék káposzta, az oldalas és a fűszerek másik fele. Az egészet felöntjük vízzel, úgy, hogy ne lepje el teljesen, hiszen nem levest szeretnénk kapni. Lefedve, gyöngyözve főzzük legalább 1,5 órán át.

  10. Az elkészült káposztát óvatosan tányérra szedjük, majd kedvünk szerint tejföllel, kenyérrel tálaljuk.

www.streetkitchen.hu

A Káposztás receptek támogatója:
Tartalom szponzorációs logó

A karácsonyi asztal egyik kötelező főszereplője. A kinevezés félhivatalos, de mind tudjuk, hogy teljesen rászolgált. Káposztába rejtett szaftos, ízes, puha húsgombóc. Karácsonyra azt kérném, hogy ne csak az ünnep idején együk ezt a csodálatos ételt.

Az erdélyi töltött káposzta igazi ünnepi klasszikus, aminek elkészítése ugyan némi időt igényel, de minden percet megér. A titok a rétegezésben, a jó arányokban és a füstölt hozzávalók gazdag ízében rejlik. Ha eddig csak kóstoltad, itt az idő, hogy te magad is elkészítsd!

Hozzávalók

4 fő részére
1 fej
vöröshagyma
(110 g/fej)
2 gerezd
fokhagyma
1 ek
sertészsír
150 g
füstölt szalonna
500 g
darált sertéshús
250 g
főtt rizs
1 db
tojás
1.5 tk
füstölt paprika
1 tk
fűszerkömény
1 tk
majoránna
bors
A káposztához
1 fej
savanyú káposzta
1 ek
sertészsír
1 ek
paradicsompüré
350 g
savanyú káposzta
(szeletelt)
3 db
babérlevél
2 tk
fűszerpaprika
1 tk
borsikafű
1 mk
egész bors
400 g
füstölt oldalas
600 ml
víz

Elkészítés

  1. A töltelékhez a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát zsíron üvegesre pirítjuk, majd hagyjuk kihűlni.

  2. A szalonnát apró kockákra vágjuk és összekeverjük a darált hússal, az előre megfőzött rizzsel, a tojással, a fűszerekkel és a kihűlt hagymákkal. A tölteléket alaposan összedolgozzuk.

  3. A nagyobb egész káposztaleveleket félbevágjuk, de befelé haladva hagyhatjuk őket egészben.

  4. A levelekről a torzsát levágjuk, úgy, hogy a kiemelkedő részét eltávolítjuk, de a levél felületéből nem vágunk ki, csupán szintbe hozzuk azokat.

  5. A levelek első harmadára halmozzuk a tölteléket, majd kétoldalt felhajtva feltekerjük őket. A műveletet megismételjük, míg el nem fogy a töltelék.

  6. Amennyiben maradt az egész káposztánkból, azt vágjuk vékony csíkokra, és keverjük hozzá az előre szeletelt savanyú káposztához. 

  7. Egy magasabb fazékban, a zsíron megpirítjuk a paradicsompürét, majd egy réteg savanyú káposztát halmozunk rá, amire aztán egy réteg töltött káposztát helyezünk.

  8. Jöhet a fűszerek fele és a füstölt oldalasnak is csak a fele. Újabb réteg káposzta (de ne felejtsünk el hagyni egy réteget a tetejére is) következik, aztán a töltött levelek másik része.

  9. Végül a maradék káposzta, az oldalas és a fűszerek másik fele. Az egészet felöntjük vízzel, úgy, hogy ne lepje el teljesen, hiszen nem levest szeretnénk kapni. Lefedve, gyöngyözve főzzük legalább 1,5 órán át.

  10. Az elkészült káposztát óvatosan tányérra szedjük, majd kedvünk szerint tejföllel, kenyérrel tálaljuk.

erdelyi-toltott-kaposzta-2
Erdélyi töltött káposzta (Fotó: Street Kitchen)

Az erdélyi töltött káposzta nemcsak karácsonykor dobogtatja meg a szívünket – ez az étel bármikor megállja a helyét, ha valami igazán háziasra és laktatóra vágysz. A tejfölös tálalás már csak a koronája ennek a klasszikusnak, amit kenyérrel tunkolni kötelező! Hideg időben különösen jólesik, és testet-lelket felmelegít. :)

A töltött káposzta minden formájában imádnivaló – ha már elkészült az erdélyi verzió, próbáld ki ezeket a változatokat is:

Rántott töltött káposzta

Diétás töltött káposzta

Gombócos töltött káposzta

Ha tetszett az erdélyi töltött káposzta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése