Töltött káposzta

Gombócostöltöttkáposzta

Gombócos töltött káposzta
Gombócos töltött káposzta tejföllel

Hozzávalók
1 ek
zsír
1 fej
vöröshagyma
(110 g/fej)
2 gerezd
fokhagyma
150 g
füstölt szalonna
500 g
darált sertéshús
250 g
főtt rizs
1 db
tojás
1 tk
füstölt paprika
1 tk
majoránna
1 tk
kömény
bors
A káposztához
1 ek
sertészsír
800 g
savanyú káposzta
250 g
szárazkolbász
3 db
babérlevél
2 tk
fűszerpaprika
1 mk
egész bors
400 ml
víz

Elkészítés
  1. A töltelékhez üvegesre pirítjuk a zsíron a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát, majd hagyjuk kihűlni. A szalonnát apró kockákra vágjuk és összekeverjük a darált hússal, a főtt rizzsel, a tojással, a fűszerekkel és a kihűlt hagymával. A tölteléket alaposan összedolgozzuk, majd vizes kézzel 4 cm átmérőjű gombócokat formázunk, amiket egy tálcára helyezünk.

  2. Egy magasabb fazék alját kikenjük zsírral, majd egy réteg káposztát halmozunk rá, amire aztán jöhet a feldarabolt kolbász fele. Ráhalmozunk egy réteg gombócot, és jöhet a fűszerek fele. Újabb réteg káposzta (de ne felejtsünk el hagyni egy réteget a tetejére is) következik, aztán a kolbász másik fele.

  3. Ezt követik a gombócok, végül a maradék káposzta és a fűszerek másik fele. Az egészet felöntjük vízzel, úgy, hogy ne lepje el teljesen, hiszen nem levest szeretnénk kapni. Lefedve, gyöngyözve főzzük 1 órán át.

  4. Az elkészült gombócos káposztát tányérra szedjük, majd kedvünk szerint tejföllel tálaljuk.

www.streetkitchen.hu

A Káposztás receptek támogatója:
Tartalom szponzorációs logó

A tökéletes töltött káposztát rengetegen szeretik, viszont sok munka és idő maga a töltés. Olyanok is vannak, akik egyszerűen nem szeretik a töltött káposzta leveleket, de a tölteléket és a káposztát szeretik. Az indok nem számít, egy jól elkészített gombócos káposzta ugyanolyan teljes értékű étel tud lenni.

A gombócos töltött káposzta igazi klasszikus a magyar konyhában – tartalmas, szaftos, és tipikusan az a fogás, ami másnap mindig finomabb egy kicsivel. Hűtőben 3-4 napig eláll, sőt, fagyasztani is lehet.

Hozzávalók

4 főre
1 ek
zsír
1 fej
vöröshagyma
(110 g/fej)
2 gerezd
fokhagyma
150 g
füstölt szalonna
500 g
darált sertéshús
250 g
főtt rizs
1 db
tojás
1 tk
füstölt paprika
1 tk
majoránna
1 tk
kömény
bors
A káposztához
1 ek
sertészsír
800 g
savanyú káposzta
250 g
szárazkolbász
3 db
babérlevél
2 tk
fűszerpaprika
1 mk
egész bors
400 ml
víz

Elkészítés

  1. A töltelékhez üvegesre pirítjuk a zsíron a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát, majd hagyjuk kihűlni. A szalonnát apró kockákra vágjuk és összekeverjük a darált hússal, a főtt rizzsel, a tojással, a fűszerekkel és a kihűlt hagymával. A tölteléket alaposan összedolgozzuk, majd vizes kézzel 4 cm átmérőjű gombócokat formázunk, amiket egy tálcára helyezünk.

  2. Egy magasabb fazék alját kikenjük zsírral, majd egy réteg káposztát halmozunk rá, amire aztán jöhet a feldarabolt kolbász fele. Ráhalmozunk egy réteg gombócot, és jöhet a fűszerek fele. Újabb réteg káposzta (de ne felejtsünk el hagyni egy réteget a tetejére is) következik, aztán a kolbász másik fele.

  3. Ezt követik a gombócok, végül a maradék káposzta és a fűszerek másik fele. Az egészet felöntjük vízzel, úgy, hogy ne lepje el teljesen, hiszen nem levest szeretnénk kapni. Lefedve, gyöngyözve főzzük 1 órán át.

  4. Az elkészült gombócos káposztát tányérra szedjük, majd kedvünk szerint tejföllel tálaljuk.

Gombócos töltött káposzta
Gombócos töltött káposzta (Fotó: Street Kitchen)

Ha igazán finom töltött káposztát (vagy egyéb káposztás ételt) szeretnél készíteni, akkor nem mindegy, milyen savanyú káposztát választasz. A jó káposzta már önmagában fél siker – ízben, állagban, és szaftosságban is. A jó savanyú káposzta világos, enyhén sárgás vagy szalmaszínű, nem szürkés vagy barnás. Ha túl sötét, az már régóta állhat, oxidálódhatott, vagy túl van savanyítva.

A gombócos töltött káposzta mellé ezeket rakd az ünnepi asztalra:

Tiramisu tojás nélkül

Zsebes karaj

Karácsonyi halászlé

Ha tetszett a gombócos töltött káposzta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése