A töltelékhez üvegesre pirítjuk a zsíron a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát, majd hagyjuk kihűlni. A szalonnát apró kockákra vágjuk és összekeverjük a darált hússal, a főtt rizzsel, a tojással, a fűszerekkel és a kihűlt hagymával. A tölteléket alaposan összedolgozzuk, majd vizes kézzel 4 cm átmérőjű gombócokat formázunk, amiket egy tálcára helyezünk.
Egy magasabb fazék alját kikenjük zsírral, majd egy réteg káposztát halmozunk rá, amire aztán jöhet a feldarabolt kolbász fele. Ráhalmozunk egy réteg gombócot, és jöhet a fűszerek fele. Újabb réteg káposzta (de ne felejtsünk el hagyni egy réteget a tetejére is) következik, aztán a kolbász másik fele.
Ezt követik a gombócok, végül a maradék káposzta és a fűszerek másik fele. Az egészet felöntjük vízzel, úgy, hogy ne lepje el teljesen, hiszen nem levest szeretnénk kapni. Lefedve, gyöngyözve főzzük 1 órán át.
Az elkészült gombócos káposztát tányérra szedjük, majd kedvünk szerint tejföllel tálaljuk.
Gombócostöltöttkáposzta

A tökéletes töltött káposztát rengetegen szeretik, viszont sok munka és idő maga a töltés. Olyanok is vannak, akik egyszerűen nem szeretik a töltött káposzta leveleket, de a tölteléket és a káposztát szeretik. Az indok nem számít, egy jól elkészített gombócos káposzta ugyanolyan teljes értékű étel tud lenni.
A gombócos töltött káposzta igazi klasszikus a magyar konyhában – tartalmas, szaftos, és tipikusan az a fogás, ami másnap mindig finomabb egy kicsivel. Hűtőben 3-4 napig eláll, sőt, fagyasztani is lehet.
Hozzávalók
A káposztához
Elkészítés
A töltelékhez üvegesre pirítjuk a zsíron a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát, majd hagyjuk kihűlni. A szalonnát apró kockákra vágjuk és összekeverjük a darált hússal, a főtt rizzsel, a tojással, a fűszerekkel és a kihűlt hagymával. A tölteléket alaposan összedolgozzuk, majd vizes kézzel 4 cm átmérőjű gombócokat formázunk, amiket egy tálcára helyezünk.
Egy magasabb fazék alját kikenjük zsírral, majd egy réteg káposztát halmozunk rá, amire aztán jöhet a feldarabolt kolbász fele. Ráhalmozunk egy réteg gombócot, és jöhet a fűszerek fele. Újabb réteg káposzta (de ne felejtsünk el hagyni egy réteget a tetejére is) következik, aztán a kolbász másik fele.
Ezt követik a gombócok, végül a maradék káposzta és a fűszerek másik fele. Az egészet felöntjük vízzel, úgy, hogy ne lepje el teljesen, hiszen nem levest szeretnénk kapni. Lefedve, gyöngyözve főzzük 1 órán át.
Az elkészült gombócos káposztát tányérra szedjük, majd kedvünk szerint tejföllel tálaljuk.

Ha igazán finom töltött káposztát (vagy egyéb káposztás ételt) szeretnél készíteni, akkor nem mindegy, milyen savanyú káposztát választasz. A jó káposzta már önmagában fél siker – ízben, állagban, és szaftosságban is. A jó savanyú káposzta világos, enyhén sárgás vagy szalmaszínű, nem szürkés vagy barnás. Ha túl sötét, az már régóta állhat, oxidálódhatott, vagy túl van savanyítva.
A gombócos töltött káposzta mellé ezeket rakd az ünnepi asztalra:
Ha tetszett a gombócos töltött káposzta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!



-Z0QNJh.webp)