Fantasztikus desszertek

Eredetizserbóreceptzsírral

Eredeti zserbó recept zsírral
Eredeti zserbó recept zsírral

Hozzávalók
90 ml
langyos tej
4 g
vaníliás cukor
8 g
friss élesztő
250 g
finomliszt
75 g
sertészsír
30 g
porcukor
1 csipet
16 g
tojássárgája
(1 db S-es méretű tojásból)
A töltelékhez
370 g
sárgabaracklekvár
200 g
darált dió
75 g
porcukor
A tetejére
100 g
étcsoki
8 ml
étolaj

Elkészítés
  1. A tésztához elsőként a langyos tejben feloldjuk a vaníliás cukrot és az élesztőt. Ezután a lisztet, a zsírt, a porcukrot és a sót egy nagy tálba mérjük, és a kezünkkel vagy egy robotgép segítségével elmorzsoljuk a szárazanyagban a zsiradékot.

  2. A tojássárgáját hozzáadjuk a tejes keverékhez, majd az egészet hozzáöntjük a száraz részhez, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Lefóliázzuk, és szobahőmérsékleten 30 percig pihentetjük.

  3. Amíg a tésztánk pihen, kimérjük a lekvárból a szükséges mennyiséget, majd egy másik tálba a diót és a porcukrot. Illetve előkészítjük a formát is, amiben sütni fogjuk. Célszerű vajjal kikenni vagy sütőpapírral kibélelni.

  4. Amikor letelt az idő, a tésztát 4 egyenlő részre osztjuk. Kinyújtunk egyet akkorára, amekkora beleillik a sütőformánkba. Megkenjük a lekvár harmadával és megszórjuk a diós-porcukros keverék szintén harmadával. Jöhet még egy réteg kinyújtott tészta, még egy töltelék, majd még egyszer ugyanez. Összesen 4 réteg tésztánk és 3 réteg töltelékünk lesz.

  5. Egy fogpiszkáló segítségével megszurkáljuk (egészen az aljáig), lefedjük fóliával, és újabb 30-40 percre pihenni hagyjuk szobahőmérsékleten.

  6. Az idő letelte előtt előmelegítjük a sütőt 180 fokra, alsó-felső sütési módban. Ha felmelegedett, levesszük a sütiről a fóliát, és mehet is a sütőbe kb. 60 percre.

  7. Amikor teljesen kihűlt, ráhelyezünk egy vágódeszkát, és egy gyors mozdulattal megfordítjuk, hogy az alja legyen felül. Ez azért szükséges, mert így biztosan egyenes lesz a teteje.

  8. A csokit az olajjal vízgőz felett vagy mikróban megolvasztjuk, és elkenjük a zserbó tetején. Hűtőben pihentetjük, amíg a csoki megdermed, majd forró vízbe mártott, éles késsel szeleteljük.

www.streetkitchen.hu

A Karácsonyi desszertek támogatója:
Tartalom szponzorációs logó

A zserbó az a süti, amitől egy pillanat alatt ünnepi hangulat lesz bármelyik hétköznap. Az eredeti recept szerint zsírral a legjobb, és ezzel nem is szeretnék vitatkozni, hiszen szuperül sikerült!

Az eredeti zserbó recept zsírral készítve igazi nosztalgikus, klasszikus vonalat képvisel még abból az időből, amikor a vaj luxus volt, a zsír meg természetes alapanyag a háztartásban. A végeredmény? Egy igazán porhanyós, omlós tészta, szaftos töltelék, roppanós csokimáz és az az íz, amit a nagymamáknál éreztél gyerekként.

Hozzávalók

1 db 30x20 cm-es formához
90 ml
langyos tej
4 g
vaníliás cukor
8 g
friss élesztő
250 g
finomliszt
75 g
sertészsír
30 g
porcukor
1 csipet
16 g
tojássárgája
(1 db S-es méretű tojásból)
A töltelékhez
370 g
sárgabaracklekvár
200 g
darált dió
75 g
porcukor
A tetejére
100 g
étcsoki
8 ml
étolaj

Elkészítés

  1. A tésztához elsőként a langyos tejben feloldjuk a vaníliás cukrot és az élesztőt. Ezután a lisztet, a zsírt, a porcukrot és a sót egy nagy tálba mérjük, és a kezünkkel vagy egy robotgép segítségével elmorzsoljuk a szárazanyagban a zsiradékot.

  2. A tojássárgáját hozzáadjuk a tejes keverékhez, majd az egészet hozzáöntjük a száraz részhez, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Lefóliázzuk, és szobahőmérsékleten 30 percig pihentetjük.

  3. Amíg a tésztánk pihen, kimérjük a lekvárból a szükséges mennyiséget, majd egy másik tálba a diót és a porcukrot. Illetve előkészítjük a formát is, amiben sütni fogjuk. Célszerű vajjal kikenni vagy sütőpapírral kibélelni.

  4. Amikor letelt az idő, a tésztát 4 egyenlő részre osztjuk. Kinyújtunk egyet akkorára, amekkora beleillik a sütőformánkba. Megkenjük a lekvár harmadával és megszórjuk a diós-porcukros keverék szintén harmadával. Jöhet még egy réteg kinyújtott tészta, még egy töltelék, majd még egyszer ugyanez. Összesen 4 réteg tésztánk és 3 réteg töltelékünk lesz.

  5. Egy fogpiszkáló segítségével megszurkáljuk (egészen az aljáig), lefedjük fóliával, és újabb 30-40 percre pihenni hagyjuk szobahőmérsékleten.

  6. Az idő letelte előtt előmelegítjük a sütőt 180 fokra, alsó-felső sütési módban. Ha felmelegedett, levesszük a sütiről a fóliát, és mehet is a sütőbe kb. 60 percre.

  7. Amikor teljesen kihűlt, ráhelyezünk egy vágódeszkát, és egy gyors mozdulattal megfordítjuk, hogy az alja legyen felül. Ez azért szükséges, mert így biztosan egyenes lesz a teteje.

  8. A csokit az olajjal vízgőz felett vagy mikróban megolvasztjuk, és elkenjük a zserbó tetején. Hűtőben pihentetjük, amíg a csoki megdermed, majd forró vízbe mártott, éles késsel szeleteljük.

Eredeti zserbó recept zsírral
Eredeti zserbó recept zsírral (Fotó: Street Kitchen)

Ez a zserbó nem újragondolt, nem lightos, hanem a retró nagybetűs verziója, amit egyszerűen nem lehet nem szeretni.

Most már azt is tudod, hogy az eredeti zserbó recept zsírral készül. Na de ezeket a retró, régi recepteket ismerted?

Békebeli krumplis pogácsa

Retró kókuszkocka

Nagymama fánkreceptje

Ha tetszett az eredeti zserbó recept zsírral receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése