Pékség

Nagymamafánkreceptje

Nagymama fánkreceptje

Hozzávalók
1 kg
finomliszt + a nyújtáshoz
500 ml
tej
70 g
friss élesztő
2 db
tojás
50 g
kristálycukor
30 ml
rum
1 mk
bő olaj a sütéshez
A tálaláshoz
200 g
baracklekvár
4 ek
porcukor
100 g
vaj

Elkészítés

Egyszerű alapanyagok, könnyű elkészítés, csak úgy, mint régen: ez a nagymama fánkreceptje, mutatjuk, hogyan készül!

A lisztet egy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a tejet, az élesztőt (amit NEM kell felfuttatni), a tojásokat, a cukrot, a rumot, a vajat és elkezdjük gyúrni, dagasztani. Amikor a tészta összeállt, hozzáadjuk a sót és további 4 percig dagasztjuk, majd lefóliázzuk és langyos helyen a duplájára kelesztjük. 

A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkára borítjuk és 1,5 cm vastagságúra nyújtjuk. Egy 7 cm-es kiszúróval kiszaggatjuk a fánkokat, egy deszkára sorakoztatjuk és letakarva 15 percig kelesztjük. Ügyeljünk rá, hogy ne legyen se hűvös, se huzatos a hely. Én a megmaradt tésztát már nem gyúrtam újra össze, hanem csak úgy kisütöttem azokat az amorf formákat. 😀

A megkelt fánk közepébe az ujjunkkal nyomunk egy bemélyedést, majd 170 fokra melegített olajban, először a lyukas oldalával lefelé, fedő alatt 2 percig sütjük, aztán már fedő nélkül a másik oldalát is, szintén kb. 2 percig. Konyhai papírtörlőre szedjük és ízlés szerint lekvárral és/vagy porcukorral kínáljuk. 

Nagymama fánk receptje
Nagymama fánk receptje (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 50 perc
  • Kelesztési idő: 1 óra 20 perc 

A farsangi szezonban szinte kötelező, az év többi részében pedig (a szerkesztőség szerint mindenképp) ajánlott a megfelelő mennyiségű fánk elkészítése. Ha egyetértesz velünk, akkor mutatunk pár receptet hozzá:

Gundel-fánk

Csokis fánk

Karamellkrémmel töltött kakaós kekszes fánk

www.streetkitchen.hu

A legtöbbször a farsangi időszakban szoktunk befánkozódni, pedig szerintem egy jó fánk akár 40 fokban is jól tud esni. Vegyük csak a lángos esetét! Szóval ha megkívánod a fánkot, ne habozz, állj neki akár most azonnal.

Hozzávalók

25 db 7 cm-es fánkhoz
1 kg
finomliszt + a nyújtáshoz
500 ml
tej
70 g
friss élesztő
2 db
tojás
50 g
kristálycukor
30 ml
rum
1 mk
bő olaj a sütéshez
A tálaláshoz
200 g
baracklekvár
4 ek
porcukor
100 g
vaj

Egyszerű alapanyagok, könnyű elkészítés, csak úgy, mint régen: ez a nagymama fánkreceptje, mutatjuk, hogyan készül!

A lisztet egy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a tejet, az élesztőt (amit NEM kell felfuttatni), a tojásokat, a cukrot, a rumot, a vajat és elkezdjük gyúrni, dagasztani. Amikor a tészta összeállt, hozzáadjuk a sót és további 4 percig dagasztjuk, majd lefóliázzuk és langyos helyen a duplájára kelesztjük. 

A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkára borítjuk és 1,5 cm vastagságúra nyújtjuk. Egy 7 cm-es kiszúróval kiszaggatjuk a fánkokat, egy deszkára sorakoztatjuk és letakarva 15 percig kelesztjük. Ügyeljünk rá, hogy ne legyen se hűvös, se huzatos a hely. Én a megmaradt tésztát már nem gyúrtam újra össze, hanem csak úgy kisütöttem azokat az amorf formákat. 😀

A megkelt fánk közepébe az ujjunkkal nyomunk egy bemélyedést, majd 170 fokra melegített olajban, először a lyukas oldalával lefelé, fedő alatt 2 percig sütjük, aztán már fedő nélkül a másik oldalát is, szintén kb. 2 percig. Konyhai papírtörlőre szedjük és ízlés szerint lekvárral és/vagy porcukorral kínáljuk. 

Nagymama fánk receptje
Nagymama fánk receptje (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 50 perc
  • Kelesztési idő: 1 óra 20 perc 

A farsangi szezonban szinte kötelező, az év többi részében pedig (a szerkesztőség szerint mindenképp) ajánlott a megfelelő mennyiségű fánk elkészítése. Ha egyetértesz velünk, akkor mutatunk pár receptet hozzá:

Gundel-fánk

Csokis fánk

Karamellkrémmel töltött kakaós kekszes fánk

Ha tetszett a Nagymama fánkreceptje receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept