Egyszerű alapanyagok, könnyű elkészítés, csak úgy, mint régen: ez a nagymama fánkreceptje, mutatjuk, hogyan készül!
A lisztet egy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a tejet, az élesztőt (amit NEM kell felfuttatni), a tojásokat, a cukrot, a rumot, a vajat és elkezdjük gyúrni, dagasztani. Amikor a tészta összeállt, hozzáadjuk a sót és további 4 percig dagasztjuk, majd lefóliázzuk és langyos helyen a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkára borítjuk és 1,5 cm vastagságúra nyújtjuk. Egy 7 cm-es kiszúróval kiszaggatjuk a fánkokat, egy deszkára sorakoztatjuk és letakarva 15 percig kelesztjük. Ügyeljünk rá, hogy ne legyen se hűvös, se huzatos a hely. Én a megmaradt tésztát már nem gyúrtam újra össze, hanem csak úgy kisütöttem azokat az amorf formákat. 😀
A megkelt fánk közepébe az ujjunkkal nyomunk egy bemélyedést, majd 170 fokra melegített olajban, először a lyukas oldalával lefelé, fedő alatt 2 percig sütjük, aztán már fedő nélkül a másik oldalát is, szintén kb. 2 percig. Konyhai papírtörlőre szedjük és ízlés szerint lekvárral és/vagy porcukorral kínáljuk.

- Elkészítési idő: 50 perc
- Kelesztési idő: 1 óra 20 perc