Fantasztikus desszertek

Fahéjas-mazsoláskalács

Fahéjas-mazsolás kalács

Hozzávalók
1 tk
tejszín vagy tej
60 g
vaj
A tésztához
100 g
mazsola
100 ml
rum
250 ml
tej
1 csomag
szárított élesztő
(7 g-os kiszerelés)
1 tk
cukor
1 db
tojássárgája
1 db
egész tojás
500 g
liszt
1 csipet
A töltelékhez
60 g
puha vaj
140 g
cukor
1 ek
őrölt fahéj
A lekenéshez
1 db
tojássárgája

Elkészítés

A fahéjas-mazsolás kalács első lépéseként a mazsolát beleszórjuk egy kis tálkába, ráöntjük a rumot és mikróban felmelegítjük. A langyos tejbe beleszórjuk a szárított élesztőt, a cukrot, és hagyjuk 5 percig pihenni. Ezután mehet hozzá a tojássárgája és az egész tojás, a liszt, a só, és elkezdjük bedagasztani a tésztát. Mikor elkezd összeállni, beletesszük az olvasztott vajat, majd kb. 4-5 percig dagasztjuk a tésztát. Ezután hozzákeverjük a rumos mazsolát, és szép simára dagasztjuk a tésztánkat. Lefedjük egy konyharuhával, és huzatmentes, meleg helyen 50 percig kelesztjük. Közben a puha vajat, a cukrot és a fahéjat összekeverjük egy tálban.

A tésztát 3 részre osztjuk, kinyújtjuk őket, megkenjük a fahéjas-vajas töltelékkel és rúddá tekerjük őket. Az így kapott 3 rudat összefonjuk, és egy alulról sütőpapírral bélelt kenyérsütő formába rakjuk. Letakarjuk, és 20 percig hagyjuk kelni, majd lekenjük a tetejét a tejjel vagy tejszínnel elkevert tojássárgájával, betoljuk az előmelegített, 175 fokos sütőbe, és kb. 45 perc alatt megsütjük.

Fahéjas-mazsolás kalács recept képpel
Fahéjas-mazsolás kalács (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 35-40 perc
  • Sütési idő: 45 perc

Még több mennyei finomság a fahéjas-mazsolás kalács receptjén túl:

Máglyarakás szikkadt kalácsból

Kakaós kuglóf

Citromos-túrós pite

www.streetkitchen.hu

Puha, foszlós kalács mazsolával gazdagítva, amely akár húsvétra, akár bármilyen más alkalomra tökéletes lehet. Eheted önmagában, vajjal, vagy mogyorókrémmel megkenve.

Hozzávalók

1 db klasszikus kenyérsütő formához
1 tk
tejszín vagy tej
60 g
vaj
A tésztához
100 g
mazsola
100 ml
rum
250 ml
tej
1 csomag
szárított élesztő
(7 g-os kiszerelés)
1 tk
cukor
1 db
tojássárgája
1 db
egész tojás
500 g
liszt
1 csipet
A töltelékhez
60 g
puha vaj
140 g
cukor
1 ek
őrölt fahéj
A lekenéshez
1 db
tojássárgája

A fahéjas-mazsolás kalács első lépéseként a mazsolát beleszórjuk egy kis tálkába, ráöntjük a rumot és mikróban felmelegítjük. A langyos tejbe beleszórjuk a szárított élesztőt, a cukrot, és hagyjuk 5 percig pihenni. Ezután mehet hozzá a tojássárgája és az egész tojás, a liszt, a só, és elkezdjük bedagasztani a tésztát. Mikor elkezd összeállni, beletesszük az olvasztott vajat, majd kb. 4-5 percig dagasztjuk a tésztát. Ezután hozzákeverjük a rumos mazsolát, és szép simára dagasztjuk a tésztánkat. Lefedjük egy konyharuhával, és huzatmentes, meleg helyen 50 percig kelesztjük. Közben a puha vajat, a cukrot és a fahéjat összekeverjük egy tálban.

A tésztát 3 részre osztjuk, kinyújtjuk őket, megkenjük a fahéjas-vajas töltelékkel és rúddá tekerjük őket. Az így kapott 3 rudat összefonjuk, és egy alulról sütőpapírral bélelt kenyérsütő formába rakjuk. Letakarjuk, és 20 percig hagyjuk kelni, majd lekenjük a tetejét a tejjel vagy tejszínnel elkevert tojássárgájával, betoljuk az előmelegített, 175 fokos sütőbe, és kb. 45 perc alatt megsütjük.

Fahéjas-mazsolás kalács recept képpel
Fahéjas-mazsolás kalács (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 35-40 perc
  • Sütési idő: 45 perc

Még több mennyei finomság a fahéjas-mazsolás kalács receptjén túl:

Máglyarakás szikkadt kalácsból

Kakaós kuglóf

Citromos-túrós pite

Ha tetszett a Fahéjas-mazsolás kalács receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept