A fahéjas-mazsolás kalács első lépéseként a mazsolát beleszórjuk egy kis tálkába, ráöntjük a rumot és mikróban felmelegítjük. A langyos tejbe beleszórjuk a szárított élesztőt, a cukrot, és hagyjuk 5 percig pihenni. Ezután mehet hozzá a tojássárgája és az egész tojás, a liszt, a só, és elkezdjük bedagasztani a tésztát. Mikor elkezd összeállni, beletesszük az olvasztott vajat, majd kb. 4-5 percig dagasztjuk a tésztát. Ezután hozzákeverjük a rumos mazsolát, és szép simára dagasztjuk a tésztánkat. Lefedjük egy konyharuhával, és huzatmentes, meleg helyen 50 percig kelesztjük. Közben a puha vajat, a cukrot és a fahéjat összekeverjük egy tálban.
A tésztát 3 részre osztjuk, kinyújtjuk őket, megkenjük a fahéjas-vajas töltelékkel és rúddá tekerjük őket. Az így kapott 3 rudat összefonjuk, és egy alulról sütőpapírral bélelt kenyérsütő formába rakjuk. Letakarjuk, és 20 percig hagyjuk kelni, majd lekenjük a tetejét a tejjel vagy tejszínnel elkevert tojássárgájával, betoljuk az előmelegített, 175 fokos sütőbe, és kb. 45 perc alatt megsütjük.

- Elkészítési idő: 35-40 perc
- Sütési idő: 45 perc