Kezdésképp készítünk egy gyors halalaplevet. Ehhez a lazacot megszabadítjuk a bőrétől, a szálkákat egy csipesz segítségével kihúzgáljuk belőle, a halfilét felkockázzuk és a zsírosabb részeket is levágjuk. A halkockákat félretesszük, és minden egyéb dolgot, a bőrt, a szálkákat és a zsíros részeket egy kisebb lábasba rakjuk. Hozzáadjuk a kapor száras részét és a póréhagyma zöld részét is.
Felöntjük 2 l vízzel, és közepes lángon főzzük 30 percig, majd leszűrjük.
Közben a vajat felolvasztjuk egy nagyobb lábasban, rádobjuk a vékonyra szeletelt pórét és 2 percig fonnyasztjuk. Hozzáadjuk a felkockázott sárgarépát, majd további 2 perc fonnyasztás után beletesszük a hasonló méretűre kockázott burgonyát is.
Sózzuk, borsozzuk és felöntjük a halalaplével. Felforraljuk és 5 perc főzés után hozzáadjuk a lazackockákat. További 5 percig főzzük, majd a tejszínt egy tálban kikeverjük egy kevés forró főzőlével, és visszaöntjük a lábasba. A kaporból pár szálat félreteszünk a tálaláshoz, a többit finomra aprítjuk és a leveshez adjuk. Egyet forralunk rajta, és tányérba szedjük a levest, majd díszítjük a félretett kaporlevelekkel és citromgerezdekkel tálaljuk.
Finnhalászlé
Ha már unod a magyaros halászlevet karácsonykor, vagy esetleg sosem szeretted igazán, próbáld ki ezt a finn változatot, a lohikeittót. Hidd el, könnyebb megfőzni, mint kimondani háromszor egymás után, hogy lohikeitto. :D
A finn halászlé, vagyis lohikeitto, az északi konyha egyik legegyszerűbb, mégis legszívmelengetőbb levese. Krémes, lágy, selymes és enyhén füstös ízvilágú – nem csípős, nem túl fűszeres, de pont ettől olyan otthonos. A főszereplője a lazac, amit a skandináv konyha szinte minden formában imád, itt pedig egy tejszínes alaplében fő meg, krumpli és répa társaságában.
Hozzávalók
A tálaláshoz
Elkészítés
Kezdésképp készítünk egy gyors halalaplevet. Ehhez a lazacot megszabadítjuk a bőrétől, a szálkákat egy csipesz segítségével kihúzgáljuk belőle, a halfilét felkockázzuk és a zsírosabb részeket is levágjuk. A halkockákat félretesszük, és minden egyéb dolgot, a bőrt, a szálkákat és a zsíros részeket egy kisebb lábasba rakjuk. Hozzáadjuk a kapor száras részét és a póréhagyma zöld részét is.
Felöntjük 2 l vízzel, és közepes lángon főzzük 30 percig, majd leszűrjük.
Közben a vajat felolvasztjuk egy nagyobb lábasban, rádobjuk a vékonyra szeletelt pórét és 2 percig fonnyasztjuk. Hozzáadjuk a felkockázott sárgarépát, majd további 2 perc fonnyasztás után beletesszük a hasonló méretűre kockázott burgonyát is.
Sózzuk, borsozzuk és felöntjük a halalaplével. Felforraljuk és 5 perc főzés után hozzáadjuk a lazackockákat. További 5 percig főzzük, majd a tejszínt egy tálban kikeverjük egy kevés forró főzőlével, és visszaöntjük a lábasba. A kaporból pár szálat félreteszünk a tálaláshoz, a többit finomra aprítjuk és a leveshez adjuk. Egyet forralunk rajta, és tányérba szedjük a levest, majd díszítjük a félretett kaporlevelekkel és citromgerezdekkel tálaljuk.

Friss, ropogós kenyérrel, vajjal tunkolva az igazi és ha egyszer kipróbálod, garantáltan újra fogod főzni. A finn konyha talán nem harsány, de tud valamit. Ez a halleves pedig pont azt: egyszerű, de zseniális.
A finn halászlé mellett ezekkel egészítsd ki a karácsonyi menüt!
Ha tetszett a finn halászlé receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!



