Levesek

Frankfurtileves

Frankfurti leves

Hozzávalók
4 ek
olaj
200 g
frankfurti virsli
40 g
füstölt szalonna
1 fej
hagyma
4 - 8 gerezd
fokhagyma
0.5 db
paprika
0.5 db
paradicsom
1 mk
paradicsompüré
1 tk
pirospaprika
1 tk
majoránna
1 tk
őrölt kömény
só, bors
500 g
burgonya
0.25 db
kelkáposzta
200 ml
tejföl
2 tk
liszt

Elkészítés
  1. A frankfurti leveshez először felforrósított olajban megpirítjuk a felkarikázott virslit, majd kiszedjük az edényből és félretesszük. A finom kockákra vágott szalonnát a bőrével együtt a még mindig forró edénybe tesszük, és a zsírját tepertősre sütjük.

  2. Rátesszük a finomra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, a paprikát és a paradicsomot, majd jöhet hozzá a paradicsompüré.

    frankfurti leves
    Frankfurti leves (Fotó: Street Kitchen)
  3. Ha jól megpirultak, pár csepp vizet öntünk rá, majd megszórjuk a pirospaprikával, elkeverjük, és többször felöntve kevés vízzel, fél órán át főzzük. Majorannával, köménnyel, sóval és borssal fűszerezzük.

  4. Ezután hozzáadunk másfél liter forró vizet, majd beletesszük a kockára vágott burgonyát. Ha a krumpli félig megfőtt, jöhet hozzá a kockára vágott kelkáposzta is. Amikor újra felforrt, a tejföllel, a liszttel és egy kevés vízzel habarást készítünk, és ezzel sűrítjük a levest. Hozzáadjuk a virslit, és ha újból felforrt, el is készült.

www.streetkitchen.hu

Ha mondanunk kéne három téli levest, akkor a frankfurti leves tuti, hogy benne lenne a listában. Totál egyszerű, és elhízni sem fogtok tőle!

A frankfurti leves az egyik legnépszerűbb levesfajta. Van, aki az iskolai menzáról ismeri, mások a nagyinál ették előszeretettel. Egyszerre laktató, olcsó és gyorsan elkészíthető, ezért hétköznapi ebédnek is tökéletes választás.

Bár a neve német városra utal, ez a verzió teljesen magyar specialitás – Németországban így nem találkoznánk vele. Az elnevezés onnan eredhet, hogy a virslit sokáig „frankfurti virslinek” nevezték, így ragadt rá a levesre is.

Hozzávalók

4 főre
4 ek
olaj
200 g
frankfurti virsli
40 g
füstölt szalonna
1 fej
hagyma
4 - 8 gerezd
fokhagyma
0.5 db
paprika
0.5 db
paradicsom
1 mk
paradicsompüré
1 tk
pirospaprika
1 tk
majoránna
1 tk
őrölt kömény
só, bors
500 g
burgonya
0.25 db
kelkáposzta
200 ml
tejföl
2 tk
liszt

Elkészítés

  1. A frankfurti leveshez először felforrósított olajban megpirítjuk a felkarikázott virslit, majd kiszedjük az edényből és félretesszük. A finom kockákra vágott szalonnát a bőrével együtt a még mindig forró edénybe tesszük, és a zsírját tepertősre sütjük.

  2. Rátesszük a finomra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, a paprikát és a paradicsomot, majd jöhet hozzá a paradicsompüré.

    frankfurti leves
    Frankfurti leves (Fotó: Street Kitchen)
  3. Ha jól megpirultak, pár csepp vizet öntünk rá, majd megszórjuk a pirospaprikával, elkeverjük, és többször felöntve kevés vízzel, fél órán át főzzük. Majorannával, köménnyel, sóval és borssal fűszerezzük.

  4. Ezután hozzáadunk másfél liter forró vizet, majd beletesszük a kockára vágott burgonyát. Ha a krumpli félig megfőtt, jöhet hozzá a kockára vágott kelkáposzta is. Amikor újra felforrt, a tejföllel, a liszttel és egy kevés vízzel habarást készítünk, és ezzel sűrítjük a levest. Hozzáadjuk a virslit, és ha újból felforrt, el is készült.

A frankfurti leves önmagában is laktató, de friss, ropogós kenyérrel, házi pogácsával vagy fokhagymás pirítóssal az igazi.

Tippek és variációk a frankfurti leveshez:

  • Húsosabb változat: virsli helyett füstölt kolbásszal még intenzívebb ízt kapunk.

  • Húsmentes verzió: füstölt tofuval vagy vegán virslivel is elkészíthető.

  • Gluténmentesen: liszt helyett használj burgonya- vagy kukoricakeményítőt.

  • Könnyedebb változat: tejföl helyett joghurttal vagy tejszínnel is sűríthető.

Meddig tárolható a frankfurti leves?

A leves hűtőben lefedve 2–3 napig biztonságosan eltartható. Fontos, hogy mindig hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt a hűtőbe tesszük, így elkerülhetjük, hogy megromoljon.

Ha hosszabb ideig szeretnénk eltenni, akkor adagokban le is fagyaszthatjuk – ekkor 2–3 hónapig eláll a mélyhűtőben. Fogyasztás előtt lassan engedjük fel, majd forraljuk át, mielőtt tálaljuk.

frankfurti-leves
Frankfurti leves (Fotó: Street Kitchen)

Ezek a levesreceptek is érdekelhetnek:

Kolbászos bableves héveknédlivel

Tejfölös burgonyaleves

Csicseriborsós zöldségleves quinoával

Ha tetszett a frankfurti leves receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése