A frankfurti leveshez először felforrósított olajban megpirítjuk a felkarikázott virslit, majd kiszedjük az edényből és félretesszük. A finom kockákra vágott szalonnát a bőrével együtt a még mindig forró edénybe tesszük, és a zsírját tepertősre sütjük.
Rátesszük a finomra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, a paprikát és a paradicsomot, majd jöhet hozzá a paradicsompüré.
Frankfurti leves (Fotó: Street Kitchen) Ha jól megpirultak, pár csepp vizet öntünk rá, majd megszórjuk a pirospaprikával, elkeverjük, és többször felöntve kevés vízzel, fél órán át főzzük. Majorannával, köménnyel, sóval és borssal fűszerezzük.
Ezután hozzáadunk másfél liter forró vizet, majd beletesszük a kockára vágott burgonyát. Ha a krumpli félig megfőtt, jöhet hozzá a kockára vágott kelkáposzta is. Amikor újra felforrt, a tejföllel, a liszttel és egy kevés vízzel habarást készítünk, és ezzel sűrítjük a levest. Hozzáadjuk a virslit, és ha újból felforrt, el is készült.
Frankfurtileves
Ha mondanunk kéne három téli levest, akkor a frankfurti leves tuti, hogy benne lenne a listában. Totál egyszerű, és elhízni sem fogtok tőle!
A frankfurti leves az egyik legnépszerűbb levesfajta. Van, aki az iskolai menzáról ismeri, mások a nagyinál ették előszeretettel. Egyszerre laktató, olcsó és gyorsan elkészíthető, ezért hétköznapi ebédnek is tökéletes választás.
Bár a neve német városra utal, ez a verzió teljesen magyar specialitás – Németországban így nem találkoznánk vele. Az elnevezés onnan eredhet, hogy a virslit sokáig „frankfurti virslinek” nevezték, így ragadt rá a levesre is.
Hozzávalók
Elkészítés
A frankfurti leveshez először felforrósított olajban megpirítjuk a felkarikázott virslit, majd kiszedjük az edényből és félretesszük. A finom kockákra vágott szalonnát a bőrével együtt a még mindig forró edénybe tesszük, és a zsírját tepertősre sütjük.
Rátesszük a finomra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, a paprikát és a paradicsomot, majd jöhet hozzá a paradicsompüré.
Frankfurti leves (Fotó: Street Kitchen) Ha jól megpirultak, pár csepp vizet öntünk rá, majd megszórjuk a pirospaprikával, elkeverjük, és többször felöntve kevés vízzel, fél órán át főzzük. Majorannával, köménnyel, sóval és borssal fűszerezzük.
Ezután hozzáadunk másfél liter forró vizet, majd beletesszük a kockára vágott burgonyát. Ha a krumpli félig megfőtt, jöhet hozzá a kockára vágott kelkáposzta is. Amikor újra felforrt, a tejföllel, a liszttel és egy kevés vízzel habarást készítünk, és ezzel sűrítjük a levest. Hozzáadjuk a virslit, és ha újból felforrt, el is készült.
A frankfurti leves önmagában is laktató, de friss, ropogós kenyérrel, házi pogácsával vagy fokhagymás pirítóssal az igazi.
Tippek és variációk a frankfurti leveshez:
Húsosabb változat: virsli helyett füstölt kolbásszal még intenzívebb ízt kapunk.
Húsmentes verzió: füstölt tofuval vagy vegán virslivel is elkészíthető.
Gluténmentesen: liszt helyett használj burgonya- vagy kukoricakeményítőt.
Könnyedebb változat: tejföl helyett joghurttal vagy tejszínnel is sűríthető.
Meddig tárolható a frankfurti leves?
A leves hűtőben lefedve 2–3 napig biztonságosan eltartható. Fontos, hogy mindig hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt a hűtőbe tesszük, így elkerülhetjük, hogy megromoljon.
Ha hosszabb ideig szeretnénk eltenni, akkor adagokban le is fagyaszthatjuk – ekkor 2–3 hónapig eláll a mélyhűtőben. Fogyasztás előtt lassan engedjük fel, majd forraljuk át, mielőtt tálaljuk.

Ezek a levesreceptek is érdekelhetnek:
Ha tetszett a frankfurti leves receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!