Pékség

Füstöltsajtospogácsa

Füstölt sajtos pogácsa

Hozzávalók
A tésztához
150 g
tejföl
1 mk
cukor
45 g
friss élesztő
(vagy 12,5 g szárított)
600 g
liszt
2 db
tojás
220 g
szoba-hőmérsékletű vaj
200 g
füstölt sajt
2 tk
A lekenéshez
1 db
tojássárgája
A tetejére
150 g
füstölt sajt

Elkészítés

A tejfölhöz adjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és elkeverjük. A lisztet, a tojásokat, a kisebb kockákra vágott vajat, a nagy lyukú reszelőn lereszelt füstölt sajtot, a sót és a tejfölös-élesztős keveréket egy nagy dagasztótálba rakjuk, és bedagasztjuk a tésztát. Mikor már szép sima, letakarva 45 percet kelesztjük szélmentes, meleg helyen.

A pihentetés végére legalább a duplájára kell nőnie a tésztának. Lisztezett deszkán 1-1,5 cm vastagra nyújtjuk, és kb. 3 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A nagy pogácsákat sütőpapíros tepsire tesszük, kb. kétujjnyira egymástól, hogy sülés közben ne tapadjanak össze. A pogácsák tetejét lekenjük lazán felvert tojássárgájával, majd a tetejükre való sajtot lereszeljük kis lyukú reszelőn, és a pogácsákra szórjuk. 

További 20 percig kelesztjük a kiszaggatott pogácsákat, majd 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük őket.

füstölt sajtos pogácsa
Füstölt sajtos pogácsa

Ezek a pogácsa receptek is érdekelhetnek:

Szalámis pogácsa

Klasszikus káposztás pogácsa

www.streetkitchen.hu

A pogácsa a lehető legjobb választás: ha kirándulni megy az ember, ha eleve nagy a család, sok gyerekkel, ha jön a hétvége, ha vendégeket várunk. Szóval igazából pogácsa mindig jó, ha készül, és mindig kb. azonnal el is fogy. A füstölt sajtos, puha, vajas verzió receptje pedig már itt is van, csak tessék lejjebb görgetni. ;)

Hozzávalók

40 - 45 darabhoz
A tésztához
150 g
tejföl
1 mk
cukor
45 g
friss élesztő
(vagy 12,5 g szárított)
600 g
liszt
2 db
tojás
220 g
szoba-hőmérsékletű vaj
200 g
füstölt sajt
2 tk
A lekenéshez
1 db
tojássárgája
A tetejére
150 g
füstölt sajt

A tejfölhöz adjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és elkeverjük. A lisztet, a tojásokat, a kisebb kockákra vágott vajat, a nagy lyukú reszelőn lereszelt füstölt sajtot, a sót és a tejfölös-élesztős keveréket egy nagy dagasztótálba rakjuk, és bedagasztjuk a tésztát. Mikor már szép sima, letakarva 45 percet kelesztjük szélmentes, meleg helyen.

A pihentetés végére legalább a duplájára kell nőnie a tésztának. Lisztezett deszkán 1-1,5 cm vastagra nyújtjuk, és kb. 3 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A nagy pogácsákat sütőpapíros tepsire tesszük, kb. kétujjnyira egymástól, hogy sülés közben ne tapadjanak össze. A pogácsák tetejét lekenjük lazán felvert tojássárgájával, majd a tetejükre való sajtot lereszeljük kis lyukú reszelőn, és a pogácsákra szórjuk. 

További 20 percig kelesztjük a kiszaggatott pogácsákat, majd 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük őket.

füstölt sajtos pogácsa
Füstölt sajtos pogácsa

Ezek a pogácsa receptek is érdekelhetnek:

Szalámis pogácsa

Klasszikus káposztás pogácsa

Ha tetszett a füstölt sajtos pogácsa receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése