Megúszós sütik

Gesztenyéskosárka

Gesztenyés kosárka

Hozzávalók
1 csomag
leveles tészta
1 db
tojásfehérje
2 ek
sűrű baracklekvár
50 ml
víz
3 tk
rumaroma
(egy a lekvárba és kettő a gesztenyébe)
150 g
mascarpone
2 ek
porcukor
150 g
gesztenyemassza
10 g
étcsokoládé

Elkészítés

A leveles tésztát kiterítjük, és egy éles pogácsaszaggatóval kb. 6 cm-es karikákat vágunk belőle. Minden karikára ráteszünk egy újabb – majd még egy –, ugyanakkora méretű karikát, azzal a különbséggel, hogy ezeknek a belsejét egy kisebb, kb. 3-4 cm átmérőjű  pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Ezt követően a legalsó korongot lekenjük a tojásfehérjével, és visszatesszük rá előbb az egyik, majd a másik kiszúrt kört. Tehát egy kosárka áll egy 6 cm-es teli körből és két szintén 6 cm-es körből, amelyeknek a közepén van egy 3-4 cm-es lyuk. Ezután 180 fokos sütőben a csomagoláson feltüntetett idő alatt kisütjük a kosarakat. Ez körülbelül 10 perc sütést jelent.

Amíg a kosárkák sülnek, elkészítjük a baracklekváros mázat. Egy edényben vagy gyorsforralóban összeforraljuk a baracklekvárt a vízzel és egy teáskanál rumaromával. Nem kell sokáig főzni: miután felforrt, még egy percig rotyogtatjuk, és utána már el is zárhatjuk a tűzhelyet.

Ha megsültek a kosárkák, az ujjunkkal vagy egy kanál segítségével „betörjük” a belsejüket, ezzel helyet csinálva a krémnek, majd jó alaposan lekenjük őket a lekváros mázzal. Mindenhol kapjanak bőven a mázból, mert szép fényesek lesznek tőle, nem mellesleg pompás ízt kölcsönöz a tésztának.

A mascarponét egy robotgéppel kihabosítjuk a porcukorral, és összekeverjük a gesztenyemasszával. Ízlés szerint ízesítjük a rumaromával, esetleg mazsolával. Ezután egy nyomózsákba töltjük a krémet, és megtöltjük a kosárkák közepét. A tetejüket étcsoki reszelékkel díszítjük. A legegyszerűbb, ha a zöldségpucolóval forgácsoljuk a csokit.  

Még több gesztenyés süti:

Gesztenyés hógolyó

Gesztenyés brownie

Házi gesztenyepüré

www.streetkitchen.hu

Ez a gesztenyés kosárka ideális választás, ha egy borongós nap után egy kis édességgel kényeztetnéd a tested és a lelked, de nincs kedved órákon át a konyhában sütkérezni. Ha a fagyasztóban vagy a spájzban van egy-két alapanyag, amihez az ilyen esetekben nyúlni tudsz, akkor még a boltba sem kell leugranod, hogy elkészítsd, elég szétnézni otthon. Vagy a szomszéd néninél. :)

Hozzávalók

6 - 8 darabhoz
1 csomag
leveles tészta
1 db
tojásfehérje
2 ek
sűrű baracklekvár
50 ml
víz
3 tk
rumaroma
(egy a lekvárba és kettő a gesztenyébe)
150 g
mascarpone
2 ek
porcukor
150 g
gesztenyemassza
10 g
étcsokoládé

A leveles tésztát kiterítjük, és egy éles pogácsaszaggatóval kb. 6 cm-es karikákat vágunk belőle. Minden karikára ráteszünk egy újabb – majd még egy –, ugyanakkora méretű karikát, azzal a különbséggel, hogy ezeknek a belsejét egy kisebb, kb. 3-4 cm átmérőjű  pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Ezt követően a legalsó korongot lekenjük a tojásfehérjével, és visszatesszük rá előbb az egyik, majd a másik kiszúrt kört. Tehát egy kosárka áll egy 6 cm-es teli körből és két szintén 6 cm-es körből, amelyeknek a közepén van egy 3-4 cm-es lyuk. Ezután 180 fokos sütőben a csomagoláson feltüntetett idő alatt kisütjük a kosarakat. Ez körülbelül 10 perc sütést jelent.

Amíg a kosárkák sülnek, elkészítjük a baracklekváros mázat. Egy edényben vagy gyorsforralóban összeforraljuk a baracklekvárt a vízzel és egy teáskanál rumaromával. Nem kell sokáig főzni: miután felforrt, még egy percig rotyogtatjuk, és utána már el is zárhatjuk a tűzhelyet.

Ha megsültek a kosárkák, az ujjunkkal vagy egy kanál segítségével „betörjük” a belsejüket, ezzel helyet csinálva a krémnek, majd jó alaposan lekenjük őket a lekváros mázzal. Mindenhol kapjanak bőven a mázból, mert szép fényesek lesznek tőle, nem mellesleg pompás ízt kölcsönöz a tésztának.

A mascarponét egy robotgéppel kihabosítjuk a porcukorral, és összekeverjük a gesztenyemasszával. Ízlés szerint ízesítjük a rumaromával, esetleg mazsolával. Ezután egy nyomózsákba töltjük a krémet, és megtöltjük a kosárkák közepét. A tetejüket étcsoki reszelékkel díszítjük. A legegyszerűbb, ha a zöldségpucolóval forgácsoljuk a csokit.  

Még több gesztenyés süti:

Gesztenyés hógolyó

Gesztenyés brownie

Házi gesztenyepüré

Ha tetszett a Gesztenyés kosárka receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept