Street Kitchen

Ghánaimogyoróscsirkeleves

Ghánai mogyorós csirkeleves

Hozzávalók
A fűszeres hagymakrémhez
2 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
1 db
habanero paprika
3 gerezd
fokhagyma
1 tk
őrölt rozmaring
0.5 tk
római kömény
4 ek
olívaolaj
A húshoz
2 db
csirkealsócomb
2 db
csirkeszárny
300 ml
víz
1 mk
szegfűszeg
0.5 mk
őrölt csillagánizs
1 tk
füstölt fűszerpaprika
4 tk
paradicsompüré
4 db
babérlevél
A párolt zöldséges alaphoz
5
cm gyömbér
2 db
paradicsom
(90 g/db)
2 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
1 db
habanero paprika
4 levél
zsálya
A rizshez
300 ml
víz
150 g
jázminrizs
A mogyoróvajhoz
200 g
mogyoróvaj
100 ml
forró víz

Elkészítés

A fűszeres hagymakrém hozzávalóit egy turmixgépbe tesszük, majd simára turmixoljuk. A csirkealkatrészeket egy lábasba tesszük, felöntjük kb. 100 ml vízzel és a leturmixolt hagymakrémmel, majd lefedve párolni kezdjük közepes lángon. Amikor felforrt, hozzáadjuk a fűszereket és a paradicsompürét.

A párolt zöldséges alaphoz a megtisztított, feldarabolt gyömbért egy kisebb lábosba tesszük a bevagdosott paradicsommal, a hagymával és a habanero paprikával együtt, és közepes lángon addig főzzük, míg meg nem puhulnak a zöldségek. Közben a jázminrizshez feltesszük a vizet forrni, megsózzuk, majd amikor gyöngyözik a víz, beleszórjuk a rizst, és lefedve alacsony lángon készre főzzük. 

Ha megpuhultak a zöldségek, leszűrjük őket, a paradicsomokat megszabadítjuk a héjuktól, és a zsályával együtt leturmixoljuk az egészet. Hozzáadjuk a csirkés alaphoz, felöntjük a maradék vízzel, sózzuk, beledobjuk a babérleveleket, és tovább pároljuk. A mogyoróvajat kikeverjük a forró vízzel, és ezt is a raguhoz keverjük. 


Mikor megpuhult a hús, jöhet a tálalás. A rizsből egy nagyobb adagot a tányér közepére formázunk, és köré szedünk a mártásból és a húsból.

ghanai-mogyoros-csirkeleves-2
Ghánai mogyorós csirkeleves (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 90 perc

www.streetkitchen.hu

Ha még nem kóstoltál afrikai ételt, akkor ez mindenképp az elsők közt szerepeljen! A leves kifejezés ez esetben inkább egy pörkölt jellegű ételt takar, és bár szokatlan lehet sós ételben a mogyoróvaj, az ízélmény garantált! Ghánai magyarként szívből ajánlom ezt a jellegzetes nyugat-afrikai fogást – ha pedig Ghánában kóstolod, ne lepődj meg, ha a csípősségtől kevésbé érzed az ízeket! :)

Hozzávalók

2 főre
A fűszeres hagymakrémhez
2 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
1 db
habanero paprika
3 gerezd
fokhagyma
1 tk
őrölt rozmaring
0.5 tk
római kömény
4 ek
olívaolaj
A húshoz
2 db
csirkealsócomb
2 db
csirkeszárny
300 ml
víz
1 mk
szegfűszeg
0.5 mk
őrölt csillagánizs
1 tk
füstölt fűszerpaprika
4 tk
paradicsompüré
4 db
babérlevél
A párolt zöldséges alaphoz
5
cm gyömbér
2 db
paradicsom
(90 g/db)
2 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
1 db
habanero paprika
4 levél
zsálya
A rizshez
300 ml
víz
150 g
jázminrizs
A mogyoróvajhoz
200 g
mogyoróvaj
100 ml
forró víz

A fűszeres hagymakrém hozzávalóit egy turmixgépbe tesszük, majd simára turmixoljuk. A csirkealkatrészeket egy lábasba tesszük, felöntjük kb. 100 ml vízzel és a leturmixolt hagymakrémmel, majd lefedve párolni kezdjük közepes lángon. Amikor felforrt, hozzáadjuk a fűszereket és a paradicsompürét.

A párolt zöldséges alaphoz a megtisztított, feldarabolt gyömbért egy kisebb lábosba tesszük a bevagdosott paradicsommal, a hagymával és a habanero paprikával együtt, és közepes lángon addig főzzük, míg meg nem puhulnak a zöldségek. Közben a jázminrizshez feltesszük a vizet forrni, megsózzuk, majd amikor gyöngyözik a víz, beleszórjuk a rizst, és lefedve alacsony lángon készre főzzük. 

Ha megpuhultak a zöldségek, leszűrjük őket, a paradicsomokat megszabadítjuk a héjuktól, és a zsályával együtt leturmixoljuk az egészet. Hozzáadjuk a csirkés alaphoz, felöntjük a maradék vízzel, sózzuk, beledobjuk a babérleveleket, és tovább pároljuk. A mogyoróvajat kikeverjük a forró vízzel, és ezt is a raguhoz keverjük. 


Mikor megpuhult a hús, jöhet a tálalás. A rizsből egy nagyobb adagot a tányér közepére formázunk, és köré szedünk a mártásból és a húsból.

ghanai-mogyoros-csirkeleves-2
Ghánai mogyorós csirkeleves (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 90 perc

Ha tetszett a Ghánai mogyorós csirkeleves receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept